Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Pervin KAPLAN / YAZI DİZİSİ 1 / GAZETE HABERTÜRK

Sonuçları liselere geçişlerde kullanılacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) 6 dersten yapılacak ilk 6 sınavı 25-26 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu yıl üçüncü kez 8. sınıf öğrencileri TEOG sınavlarına giriyor ve liselere yerleştirmeler bu sisteme göre yapılacak. İlk yıl aralarında 200-300 puan olan öğrencilerin Türkiye’nin en iyi okullarına yerleştirilmesiyle tartışılan sistem bu yıl da tercihine yerleşemeyenleri zorunlu açık liseye göndermesiyle eleştirildi. Önümüzdeki yıl liselere geçişte kullanılacak yerleştirme sisteminde henüz ne değişiklikler olacağı belli değil. Ancak toplam 12 sınavın ilk 6’sı önümüzdeki hafta başlıyor.

Geçen yıl ilk kez Musevi öğrenciler TEOG’da muaf oldukları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden sınava girmişti. Bu yıl ise sıra Ermeni öğrencilere geldi. Ermeni okullarında okuyan 218 öğrenci ilk kez kendi müfredatlarına göre hazırlanan sorularla din sınavına girecek.

Son 2 yıldır TEOG sınavları sorularını ise devlet okullarında görevli öğretmenler hazırlıyor. Sorular geçen yıl 70 öğretmen tarafından hazırlanmıştı. Bu yıl ise Türkiye’nin çeşitli illerinde görevli 83 öğretmen 4 bin 500 soru hazırladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) uzmanları tarafından kontol edilen soruların 2 bin 991’i soru havuzuna alınarak sınav kitapçıklarında kullanıldı. Öğrenciler önümüzdeki hafta öğretmenlerinin hazırladığı bu soruları sınavlarda yanıtlayacak.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da sınava sayılı günler kala hazırladığımız TEOG Sınav Rehberi’nde dikkat etmeniz gereken sınav kurallarını anlatacağız.

TEMEL Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarına 4 gün kaldı. 8. sınıfta okuyan 1 milyon 174 bin 427 öğrencinin katılacağı sınavlar bu yıl üçüncü kez yapılacak. İlk yıl “zor sorulardan” oluşan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi sınavının dışında ilk dönem yapılan tüm sınavlarda çıkan sorular “kolay” oldu. Bunun nedeni de hem öğrencilerin sorumlu olduğu konu sayısının azlığı hem de soruların eleyici olma niteliğinin düşük olmasıydı. Özellikle geçen yıl sınav soruları hem öğrenciler hem de uzmanlar tarafından çok kolay bulundu. Soruların kolaylığı sonuçlara da yansıdı. Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 6 dersten yapılan ilk dönem sınavlarında tüm soruları yanıtlayan öğrenci sayısı da 4 bin 742 oldu.

BENZER SORULAR OLACAK

Biz de Milli Eğitim Bakanlığı uzmanlarına soruların “zorluk” derecesini sorduk. Her yıl ilk dönem yapılan sınavlardaki soruların ikinci sınava göre daha kolay olduğunu hatırlatarak, “Bu yılın sorularının zorluk derecesi hakkında ne yorumda bulunabilirsiniz?” sorusunu yönelttik. İşte yanıtı: “Benzer güçlükte sorulardan test hazırlanmaya çalışıldı. Ancak asıl güçlük öğrencilerin nasıl algıladığına göre ortaya çıkacak.”

İlk dönem yapılan TEOG sınavlarının aksine ikinci dönem yapılan sınavlar “daha zor” oluyor. Çünkü ikinci sınavlarda öğrencilerin sorumlu olduğu konu sayısı artıyor. İkinci sınavda birinci dönem ünitelerini de kapsadığı için tüm soruları doğru yapanların sayıları azalıyor. Geçen yıl ilk TEOG sınavlarında tüm soruları doğru yanıtlayan öğrenci sayısı 4 bin 742 iken, ikinci sınavda bu sayı 1193’e düştü.

TOPLAM 12 SINAV OLACAK

TEOG sınavları sonuçları liselere geçişte kullanılacak olan Yerleştirme Puanı’nın (YEP) hesaplanmasında yüzde 70 oranında etkili olacak. TEOG sınavları Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 6 dersten yapılıyor. Öğrenciler her dönem 6’şar olmak üzere toplam 12 sınava giriyor.

İLK SINAV TÜRKÇE İLE BAŞLAYACAK

TEOG’da ilk dönem 6 sınavın ilk 3’ü 25 Kasım’da yapılacak. İlk sınav saat 09.00’da Türkçe dersi ile başlayacak. 40 dakikalık sınavın ardından 30 dakika mola verilecek ve saat 10.10’da Matematik, 11.20’de de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi sınavı yapılacak.

26 Kasım’da ise yine 3 sınav gerçekleştirilecek. Sınavlar saat 09.00’da Fen ve Teknoloji dersi ile başlayacak, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Almanca, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca olmak üzere 4 ayrı dilde yapılan Yabancı Dil Sınavı ile son bulacak. Her dersin sınavında öğrencilere çoktan seçmeli 20’şer soru yöneltilecek.

OKUDUĞUNU ANLAMAYAN HATA YAPIYOR

Her sınavda olduğu gibi TEOG sınavlarında da öğrencilerin hata yapmalarının en büyük nedeni soruyu sonuna kadar okumamak ve okuduğunu tam anlamadan yanıtlamaktan kaynaklanıyor. Okuduğunu anlamama yalnızca Türkçe sınav sorularını kapsamıyor. Aynı hata Matematik, Fen ve Teknoloji de dahil olmak üzere sayısal testler için de geçerli oluyor. Bu yüzden de hata yapmamak için soruları sonuna kadar okumak ve ne sorulduğunu tam anladıktan sonra yanıt vermek gerekiyor.

KİTAPÇIK SAYISI 11

Yabancı dil testinin İngilizce, Fransızca, Almanca ile İtalyanca olmak üzere 4 dilde yapıldığı, Musevi ve Ermeni öğrencilere de bu yıl sınav yapılacağı için sınavlarda toplam ders kitapçık sayısı 11 oldu. Tüm kitapçıkların bedeli ise KDV hariç 55 bin TL.

HER SORU KİTAPÇIĞI 5 BİN TL’YE SATILACAK

İlk yıl ücret alınmadan basınla paylaşılan TEOG dersi sınavlarının kitapçıkları geçen yıl olduğu gibi bu yıl da satılık. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 6 dersten yaptığı TEOG sınav kitapçıklarını yüzde 18 KDV hariç 5 bin TL’den satıyor.

TOPUK SESİNE DE CEP TELEFONUNA DA YASAK VAR

TEOG sınavlarında gözetmen olarak görev yapacak devlet okullarının kadrolu öğretmenlerinin uymaları gereken bir dizi kural var. Bunların başında ise öğrencilerin dikkatini dağıtacak şekilde sınav salonunda yürürlerken ses çıkaracak nitelikte topuklu ayakkabı giymemek geliyor. Topuk yasağının dışında yine öğrencilerin dikkatini dağıtacağı için öğretmenler sınav salonunda gazete, kitap ya da dergi okumayacak, gerekmedikçe konuşmayacak., sınav süresince salonu terk etmeyecek ve cep telefonları ile sınav salonuna girmeyecek.

İŞTE EN ÇOK YAPILAN HATALAR

-Paragrafı sonuna kadar okumamak.

-Altı çizili kelimeleri dikkate almamak.

-Soruyu tam anlamadan cevap vermeye çalışmak.

-En basit işlemleri “Çok kolay” diyerek hatalı yapmak.

-Birkaç işlem gerektiren sorularda işlemlerden birinde hata yapmak.

-İşlemleri kontrol etmemek.

-Sorulara karşı önyargılı olmak, “Yapamam” diye düşünmek.

-Uzun paragraflardan korkmak.

-Haritaları yanlış okumak.

-Soru kökünü yanlış anlamak

 

YAZI DİZİSİ 2

TÜRKÇE'DE OKUDUĞUNU ANLAYAN, MATEMATİKTE DİKKAT EDEN KAZANIR

TEOG’da üniversite sınavlarında olduğu gibi uzun paragraflardan oluşan sorular öğrencilerin dikkatini dağıtıyor ve hata yaptırıyor. Türkçe’de kitap okuyan ve yorumu kuvvetli öğrenci başarılı olurken, matematikte birkaç işlemli sorularda dikkatli olan kazanıyor

Son yıllarda hem üniversite hem de Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarında uzun paragraflardan oluşan sorular öğrencilerin “dikkat” sorunu yaşamalarına neden oluyor. Öğrenciler bazen 100 kelimeyi aşan paragraf sorularını okumaktan sıkılıyor ve ilk cümlelerine bakarak soruları yanıtlamaya çalışıyor. Bu da sorunun hatalı yanıtlanmasına neden oluyor. Bu yüzden de Türkçe sınavında uzun paragraflı soruları, okuma alışkanlığı olan, günceli takip eden, genel kültürü sağlam, yorum kabiliyeti gelişmiş öğrenciler daha başarılı oluyor.

Uzmanlar da sınava girecek öğrencileri soruların tümünü sıkılmadan okumaları konusunda uyarıyor. Uğur Okulları Akademik Kurulu da öğrencileri korkutan bu uzun paragraflı soruların daha kolay olabileceğine dikkat çekerek, Türkçe’de en büyük hatanın bu soruları yanlış okumaktan kaynaklandığını vurguluyor. Final Eğitim Kurumları uzmanları da Türkçe sınavının okuduğunu anlama ve yorumlamaya dayalı olduğunu belirterek, “Bu sınavda pragraf soruları ağırlıkta. Öğrenciler soruları doğru okumalı ve anahtar sözcükleri doğru belirlemeli. Fiilimside; çekimli eylemle, eylemsilerin farklarını iyi kavramalı cümlenin temel öğeleri konusu doğru öğrenilmeli. Dilbilgisi sorularında da bilgiyle alakalı hatalar yapılıyor” uyarısında bulunuyor.

Türkçe testinde en sık yapılan hatalar şöyle sıralanıyor:

-Kelimelerin altını çizerek okumayın. Çünkü ilgi bir süre sonra sadece altı çizilen kelimelere gidiyor ve yanlış seçenek işaretleniyor.

-Dilbilgisi sorularında hata bilgi eksikliğinden oluyor.

-Soruları sesli okumaya çalışmak dikkat dağıtıyor.

-Paragraflarda verilen ipuçlarını doğru bulamamak.

MATEMATİKTE ÇOK İŞLEMLİ SORULARA DİKKAT

Geçen yılın matematik soruları birkaç işlemden oluştuğu için öğrenciler dikkatsizliklerinden hata yaptı. Birkaç işlemden oluşan soruların ilk işleminde yapılan hata daha sonraki işlemlere de taşındığı için öğrenciler doğru yanıtı bulamadı. Geçen yıl da dikkatli olan, işlemleri doğru yapan öğrenciler sorun yaşamadı. Bir başka hata ise en basit toplama ve çıkarma işlemleri “Çok kolay” denilerek dikkatsizlikle çözülüyor. Geçen yıl üslü sorular ayırt edici özellikteydi yani zordu. Bu yüzden uzmanlar üslü sayılarda negatif sayıların üslerini alırken parantez olup olmadığına dikkat etmeleri gerektiği konusunda öğrencileri uyarıyor.

Yine hata yapılan bir başka konu da sıralama soruları: “Hangisi büyüktür, hangisi küçüktür? Küçük sayıdan büyük sayıya doğru sıralayınız?” şeklindeki sorularda hata yapılıyor. Uzmanlar, “Negatif ve pozitif sayılarla yapılan işlemlerde işaret hatası, yazmadan zihinden çözülen problemlerde yanlış sonuca ulaşma ile negatif ve pozitif sayıların kuvvetlerini alırken dikkatsizlik yapılması hatalı seçeneğe götürüyor” diyor.

TÜRKÇE’DE SINAVDA SORU ÇIKACAK ÜNİTELER

FİİLİMSİLER İLE İLGİLİ BİLGİ VE KURALLARI KAVRAMA VE UYGULAMA: Fiilimsiyle, fiil ve isim soylu kelimeler arasındaki farklar, fiilimsilerin işlevleri ve kullanım özellikleri, fiilimsileri özelliklerine uygun kullanma, cümlede fiilimsiye bağlı kelime veya kelime gruplarını bulma, cümlenin temel öğeleri ve özellikleri ile yardımcı öğe ve özellikleri.

MATEMATİKTE HANGİ KONULARDAN SORUMLUSUNUZ?

KÖKLÜ SAYILAR: Tam kare doğal sayılarla bu sayıların karekökleri arasındaki ilişkiyi modelleriyle açıklama, kareköklerini belirleme. Tam kare olmayan sayıların kareköklerini tahmin etme. Kareköklü bir sayıyı a, b şeklinde yazma ve a, b şeklindeki ifadede katsayıyı kök içine alma. Kareköklü sayılarla toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini yapma. Ondalık kesirlerin kareköklerini belirleme.

ÜSLÜ SAYILAR: Bir tam sayının negatif kuvvetini belirleme ve rasyonel sayı olarak ifade etme. Ondalık kesirlerin veya rasyonel sayıların kendileriyle tekrarlı çarpımını üslü sayı olarak yazma ve değerini belirleme. Üslü sayılarla çarpma ve bölme işlemleri. Çok büyük ve çok küçük pozitif sayıları bilimsel gösterimle ifade etme.

GERÇEK SAYILAR: Rasyonel sayılar ile irrasyonel sayılar arasındaki farkı açıklama. Gerçek sayılar kümesini oluşturan sayı kümelerini belirtme.

ÖRÜNTÜLER VE İLIŞKILER: Özel sayı örüntülerinde sayılar arasındaki ilişkileri açıklama. Özdeşlik ile denklem arasındaki farkı açıklama.

CEBIRSEL İFADELER: Özdeşlik ile denklem arasındaki farkı açıklama.

İPTALLER OLSA DA HER SORU 5 PUAN GETİRECEK

TEOG’da 6 ders sınavının her birinde öğrencilere 20’şer soru yöneltilecek. Her sorunun değeri okul yazılısı değerlendirmesinde 5 puan olarak hesaplanacak. Öğrenci soruların tümünü yaptığında okulda kullanılacak yazılısı olarak 100 puan alacak. Yapamadığı her soruya karşılık 5 puan kaybedecek.

MAĞDURİYET YARATAN UYGULAMA BİTTİ

Milli Eğitim Bakanlığ (MEB), ilk uygulamasında mağduriyetlere neden olan uygulamasından geçen yıldan itibaren vazgeçti. İlk yıl sınavda iptal edilen soru ya da sorular olduğunda değerlendirme kalan sorular üzerinden yapılıyordu. Bu durumda sorunun değeri 5 puandan daha yüksek oluyor ve yanlışı olan öğrenciler puan kaybediyordu. Üstelik mazeret sınavında iptal edilen soru olmadığında bu durum mağduriyetin artmasına yol açıyordu. Oysa ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda bir soru iptal edildiğinde tüm öğrenciler doğru yapmış kabul edilerek değerlendiriliyordu. Sonunda geçen yıl MEB hatalı uygulamasından vazgeçti. Artık sınavlarda iptal edilen bir soru olduğunda bu soru tüm öğrenciler için doğru kabul edilmeye başlandı.

YANLIŞ DOĞRUYU GÖTÜRMEYECEK

Okul yazılısı olarak da kabul edilen TEOG sınavlarının bir başka özelliği ise yanlış yanıtlanan soruların doğruları etkilemeyecek olması. Tüm sıralama sınavlarında 4 yanlış bir doğru soruyu götürür. Ancak TEOG’da bir sıralama sınavı olmasına ve öğrencilerin liselere yerleştirilmesinde kullanılmasına rağmen “yanlış cevabın doğruyu etkilemesi” kuralı geçerli değil.

YANITI BİLMESENİZ DE İŞARETLEYİN

Bu yüzden de TEOG sınavlarında her zaman öğrencilere tavsiyemiz, sorunun doğru yanıtının hangisi olduğunu bilmeseniz de seçeneklerden birini işaretlemeniz yolunda oluyor. Çünkü yanlış işaretlediğinizde kaybedecek bir “doğru”nuz yok. Bu yüzden de veliler de öğretmenler de öğrencilerine tüm soruları işaretlemeleri gerektiği konusunda uyarıda bulunmalı. Öğrenci deyimiyle sınava gireceklere, “Cevabı sallayın, belki tutturabilirsiniz” tavsiyesini vermek gerekiyor. Unutmayın ki bu sınavların sonuçları liselere geçişlerde kullanılacak Yerleştirmeye Esas Puanı’nın (YEP) hesaplanmasında yüzde 70 oranında etkili olacak. 20 soruluk 4 seçenekli bir testte bir öğrencinin tüm soruları rastgele işaretleyerek 5’ten fazla doğru cevap bulması olasılığı yaklaşık yüzde 21, soruların yarısından fazlasını cevaplama olasılığı on binde 9 civarında.

TEOG PUANLARI OKUL YAZILISI DA OLACAK

TEOG sınavlarının puanları yalnızca liselere geçişte kullanılacak yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılmayacak. Aynı zamanda bu puan okuldaki yazılılardan biri olarak da sayılacak ve sınıf geçme notu olarak kullanılacak. Bazı aileler TEOG derslerinden bazılarının puanlarını kullanan okullara çocuklarını yollacaklarını söyleyerek, sınavların tümüne girmek zorunda olup olmadıklarını soruyor. Okul yazılısı olarak da bu sınavlar işlem göreceği için çocuğunuzun bu sınavlara girmesi gerek. Aksi halde sınavlara girmemiş kabul edilerek, sıfır alacağını unutmayın.

SONUÇLAR OCAK AYINDA AÇIKLANACAK

25-26 Kasım tarihlerinde yapılacak ilk dönem sınavlarına giremeyen öğrenciler 12 ve 13 Aralık’ta gerçekleştirilecek mazeret sınavlarına katılacak. Öğrencilerin ilk dönem sınavlarının sonuçları ise Ocak 2016 tarihinde açıklanacak. TEOG sınavlarının kalan 6’sı ise ikinci dönem yapılacak. Bu sınavlar da 27 ve 28 Nisan’da, mazeret sınavları da 14 ve 15 Mayıs’ta yapılacak.

 

Pervin KAPLAN / YAZI DİZİSİ 3

Başarılı öğrenci kolay soruya inanmayıp hatalı şıkkı seçiyor

Derslerinde başarılı, gözde öğrenciler TEOG’da çok kolay fen sorularında hata yapıyor. Çünkü kolay soru olacağına inanmadığı için ‘soru içinde soru’ arıyor. Tarihte ise kronolojik sorular hataya düşürüyor

Dikkatsizlik tüm sınavlarda olduğu gibi Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nde (TEOG) de öğrencilerin hata yapmasının en önemli nedeni. Bu yıl üçüncü kez uygulanan TEOG sınavlarında okullarında başarılı, notları yüksek öğrencileri en çok hataya düşüren ve onlara yanlış şıkkı işaretleten kolay sorular oluyor. Çünkü bu öğrenciler “kolay sorular” karşısında “Bu kadar da kolay olamaz” diyerek, soru içinde soru arıyor. Bu da onların yanlış şıkları işaretlemelerine neden oluyor. Bu durumla en fazla Fen Bilgisi ve Teknoloji dersi sınavlarında karşılaşılıyor.

Final Eğitim Kurumları uzmanları bu testteki kolay soruların öğrencileri hataya sürüklediğine işaret ederek, kaldırma kuvveti konusunu içeren soruların da öğrencilerde hatalı cevap vermesine neden olduğunu söylüyor. Bu konu zor olduğu bilgi tam özümsenmediği için hata yapılıyor.

Uğur Okulları Akademik Kurulu ise öğrencileri biyoloji sorularındaki şekiller konusunda uyarıyor. Bu sorularda şekillerin birbirine karıştırıldığı ve yanlış cevaplara neden olduğunu söylüyorlar.

Geçen yıl yapılan TEOG’da bu testte biyoloji soruları bilginin yanı sıra öğrencilerin yorum becerilerini de ölçtü. Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji konusundan ilk kez geçen yıl soru yöneltildi. Fizik soruları deneysel ağırlıklı olup laboratuvarda dinamometre ile ölçüm yapan öğrencilere avantaj sağladı. Testin geneline bakıldığında deneysel, yoruma dayalı, günlük hayattan örnekler içeren soruların yer aldığı görüldü.

BİLGİSİ EKSİK ÖĞRENCİ ZORLANIYOR

TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sınavında sorular bilgiye dayalı olduğu için bilgisi eksik öğrenciler zorlanıyor. Özellikle de kronolojik sıralama sorularında; “Milli Mücadele döneminde yaşanan ........, gelişmelerin kronolojik sırası nasıl olmalıdır?” ile “nedensonuç” ve “kanıt oluştur” ifadelerini içeren sorular hataya yol açıyor.

Kongreler dönemi de yine hata yaptıran bir başka konu. Genelde yorum eksikliğinden kaynaklı hatalar yapılmakta, şıklarda yer alan “Yalnız I, I-II, III-IV” tarzındaki öncüllü sorularda bilgiden tam emin olamayan öğrenci yanlış cevabı işaretliyor.

FEN SINAVINDA HANGİ KONULARDAN SORU ÇIKACAK?

HÜCRE BÖLÜNMESI, KALITIM: Mitoz konusu, büyüme ve üremenin hücre bölünmesi ile ilgili meydana gelmesi. Mitozu, çekirdek bölünmesi ile başlayan ve birbirini takip eden evreler olarak tarif etme. Kromozomların önemi, farklı canlı türlerinde kromozom sayılarının değişebileceğini belirtme.

Kalıtım konusu, kendisi ile anne-babası arasındaki benzerlik ve farklılıkları karşılaştırma. Mendel’in çalışmalarının kalıtım açısından önemi. Gen kavramı, baskın ve çekinik genleri fark etme. Fenotip ve genotip arasındaki ilişki. Tek karakterin kalıtımı. İnsanlarda yaygın olarak görülen bazı kalıtsal hastalıklar. Akraba evliliğinin olumsuz sonuçları. Genetik hastalıkların teşhis ve tedavisinde bilimsel ve teknolojik gelişmelerin etkisi.

Mayoz konusu, mayozun canlılar için önemi, üreme hücrelerinin mayoz ile oluşması, mayozu mitozdan ayıran özellikler. DNA ve genetik, kalıtsal bilginin genler tarafından taşınması, DNA şeması, nukleotit, gen, DNA, kromozom kavramları arasında ilişki.

Mutasyon ve modifikasyon tanımı, aralarındaki farklar. Genetik mühendisliğinin günümüzdeki uygulamalarına ilişkin örnekler ve insanlık tarihi için doğurabileceği sonuçlar. Biyoteknolojik çalışmaların yaşamdaki önemi. Canlıların çevreye adaptasyonu ve evrimi, bunlarla ilgili örnekler. Adaptasyonların biyolojik çeşitliliğe ve evrime katkısına örnekler, evrim ile ilgili farklı görüşler.

KUVVET VE HAREKET: Sıvıların ve gazların kaldırma kuvveti, bir cismin hava ve sıvıdaki ağırlığının dinamometre ile ölçülmesi ve ağırlıklarının karşılaştırılması. Kaldırma kuvveti, bunun büyüklüğü. Cisimlerin kütle ve hacminin ölçülmesi, yoğunluklarının hesaplanması. Gazların kaldırma kuvveti etkisi ve bunların kullanılması.

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ KONULARI

ATATÜRK’ÜN HAYATI: Atatürk’ün çocukluk dönemi ve bu dönemde içinde bulunduğu toplumun sosyal ve kültürel yapısı. Atatürk’ün öğrenim hayatı ile ilgili olay ve olgular. Atatürk’ün askerlik hayatı ile ilgili olay ve olgular. Atatürk’ün çeşitli cephelerdeki başarılarıyla askerî yeteneklerini ilişkilendirme. Atatürk’ün fikir hayatının oluşumu ve gelişiminde Selanik, Manastır, Sofya ve İstanbul şehirlerindeki ortamın rolü. Atatürk’ün 1919’a kadar bulunduğu görevler ve yaptığı hizmetleri, üstlendiği Millî Mücadele liderliği açısından yorumlama.

MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN IŞGALINE TEPKILER: 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin durumunu, topraklarının paylaşılması ve işgali açısından değerlendirme. Mondros Ateşkes Anlaşması’nın imzalanması ve uygulanması karşısında Osmanlı yönetiminin, Mustafa Kemal’in ve halkın tutumu. Kuvâ-yı Millîye ruhunun oluşumu, millî cemiyetleri ve millî varlığa düşman cemiyetlerin faaliyetleri. Mustafa Kemal’in Millî Mücadele’nin hazırlık döneminde yaptığı çalışmaları millî bilincin uyandırılması, millî birlik ve beraberliğin sağlanması açısından değerlendirilmesi. Misak-ı Milli’nin kabulünü ve Büyük Millet Meclisi’nin açılışını “ulusal egemenlik”, “tam bağımsızlık” ilkeleri ve vatanın bütünlüğü ile ilişkilendirme.

Mustafa Kemal’in Millî Mücadele’yi örgütlerken karşılaştığı sorunlara bulduğu çözüm yollarını, onun liderlik yeteneği ile ilişkilendirme. Hıyanet- i Vataniye Kanunu’nun çıkarılma gerekçeleri ve uygulama süreci. Sevr Antlaşması’na karşı Mustafa Kemal’in ve Türk milletinin tutumu. Kurtuluş Savaşı’nda Doğu ve Güney cephelerinde yapılan mücadeleleri, sebep ve sonuçları açısından değerlendirme.

İNGİLİZCE’DE DİYALOG SORULUYOR

İngilizce sorularında diyalogları anlama ve uygun karşılığı veren ifadeyi bulma tarzı sorular çok yer alıyor. Yine diyalog tamamlama soruları bulunuyor. Geçen yıl tablo yerine görseller kullanıldı.

6 DERSTEN YAPILACAK

TEOG, Türkçe, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Fen ve Teknoloji, Yabancı Dil ve TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük olmak üzere 6 dersten yapılacak.

HER SORUYA 2 DAKİKA SÜRE OLACAK

TÜRKÇE, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi, Fen ve Teknoloji, Yabancı Dil ve TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük olmak üzere 6 dersten yapılacak TEOG sınavlarında her derste öğrencilere 20’şer soru yöneltilecek. Her dersin sınavı ise 40 dakika sürecek. Her soruyu çözmek için 2 dakikalık süre tanınacak.

4 FARKLI TÜRDE KİTAPÇIK DAĞITILACAK

Öğrenciler sınavlara kendi okullarında girecek. Ancak gözetmen öğretmenleri başka okullardan gelecek, kendi öğretmenleri olmayacak. Her dersin sınavına o branşın öğretmeni de gözetmen olarak giremeyecek. Her sınavda farklı branştan iki öğretmen görev yapacak. Öğrenciler sınıflara 20’şer kişi olarak tek başlarına oturtulacak. Öğrencilerin kopya çekmesini önlemek için A, B, C ve D olmak üzere 4 farklı kitapçık dağıtılacak. Bu kitapçıkların tümünde aynı sorular ve seçenekler yer alacak ancak dizilişleri farklı olacak.

30 DAKİKALIK ARADA SORULARI KONUŞMAYIN

SINAVLAR iki günde tamamlanacak. Her gün 3 sınav olacak. Her sınav bittiğinde öğrencilerin dinlenmek için 30 dakikalık bir zamanları olacak. Bu sürenin sonunda ikinci ve üçüncü sınavlara girilecek. Dinlenmek için sınavlar arasında mola verilmesi bir anlamda olumlu. Ancak bu süre “moral bozmak” için de ideal. Çünkü bu süreyi birçok öğrenci sınav kritiği yaparak geçiriyor ve bir sonraki sınav için morallerini bozuyor. Moralinizin bozulmaması için sınav aralarında arkadaşlarınızla sınav sorularını ve cevaplarınızı tartışmamalı, “zordu”, “kolaydı” gibi yorumlar yapmamalısınız.

BAKMADAN GEÇME