Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Yedek astsubaylık başvurusu nasıl yapılır? Yedek astsubaylığa kimler başvurabilir?

        Askerlik sisteminde reform niteliğindeki değişikliğin ardından yeni uygulama olumlu sonuçlar vermeye başladı.

        Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı başta olmak üzere değişen zaman, ihtiyaç ve imkanlar gibi etkenler de dikkate alınarak öngörülebilir olarak kurgulanan yeni sistemle oluşturulanyedekastsubaylık, askerlik çağına gelen gençlerin yoğun ilgisini çekiyor.

        Yedek astsubaylık uygulamasına kısa sürede 9 bine yakın yükümlü başvuru yaparken, yedek astsubay olmak isteyen pek çok kişi de başvuruların nasıl yapılacağını araştırıyor. PekiYedek astsubaylık başvurusu nasıl yapılır? Son tarih ne zaman? İşte detaylar...

        YEDEK ASTSUBAYLIĞA NASIL BAŞVURULUR?

        REKLAM

        Bedelli askerliğin kalıcı hale geldiği uygulama kapsamında yükümlüler ilk olarak e-devlet kanalıyla veya askerlik şubesine müracaat ederek yoklama işlemlerini tamamladıktan sonra bedelli uygulamasından yararlanmak isteyip istemediklerine karar veriyor.

        Bedelli askerlikten faydalanmak isteyenler, ödemelerini yapmalarının ardından celp tercihlerini belirliyor.

        Kurada çıkmamaları durumunda erteleme hakkı olan yükümlüler, askerliklerini erteleyebiliyor ya da eğitim durumlarına göreyedeksubay,yedekastsubayveya er/erbaş olarak vatani görevlerini yerine getirebiliyor.

        Bedelli askerlikten yararlanmak istemeyen yükümlülere ise çeşitli seçenekler sunuluyor. Lisans ve üstü mezunlarayedeksubaylık şansı tanınırken meslek yüksek okulu mezunlarına iseyedekastsubaylık hakkı veriliyor. Lisans ve üstü mezunlar dayedekastsubaylık uygulamasından faydalanabiliyor.

        Yedeksubay veyedekastsubaylar askerlik görevlerini 12 ay olarak yerine getiriyor.

        SON BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN?

        Yeni askerlik sistemindeki uygulamalara yönelik başvuru işlemleri e-devlet ve askerlik şubelerinden sürüyor.Yedeksubay veyedekastsubaylık hakkına sahip olanlardan 2019'da silah altına alınmak isteyip yoklaması olmayanlar, temmuz ayı içinde yoklamalarını yaptırıp bedelli askerlik,yedeksubay, yedek astsubayve erbaş/er tercihlerini yaptı.

        REKLAM

        Yükümlülerin hak kaybının önlenmesi için de müracaat süresi 20 Ağustos'a kadar uzatıldı.

        2019'da sevke tabi olup yoklaması bulunanlar ise 16 Temmuz-31 Ağustos 2019 tarihleri arasında e-devlet üzerinden veya askerlik şubesinden bedelli askerlik,yedeksubay,yedekastsubayve erbaş/er tercihlerini yapacak.

        İki veya üç yıllık meslek yüksek okulu mezunu yoklama kaçaklarındanyedekastsubayolmak isteyenlerden seçilmeyen yükümlüler, askerlik hizmetini erbaş/er olarak yerine getirecek.

        Haberi Hazırlayan: Ahmet Cirik
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ