Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

İnsanlı Drone CES 2016'da tanıtıldı

Giriş: 12.01.2016 - 08:36 | Güncelleme:

Dünyanın merakla beklediği CES 2016 sona erdi. CES 2016'dan bize inanılmaz teknolojiler kaldı. Bunlardan biri de insanlı drone'lar

Gülcan SEVİNDİK / HABERTURK.COM 

gsevindik@haberturk.com

Küçük insansız hava aracı piyasası hızla büyüyor. Dört pervaneli havada kalabilen küçük helikopterlerden, silah taşıyanlarına kadar çeşit çeşit modelleri bulunuyor derken insan taşıyan drone taksi de üretildi. İşte Ehang 184 insan taşıyan drone!

 Bu yıl “Consumer Electronics Show” CES 2016 fuarı her yıl olduğu gibi bolca ürün duyurusu ve yeni teknolojilerin tanıtımıyla kendinden söz ettirmeyi başardı. Fuarda en çok konuşulan ve ilgi duyulan konu kuşkusuz ki drone’lar oldu.

CES 2016’da Çinli drone üreticisi Ehang markası Ehang 184 isimli ürün ile oldukça dikkat çekti.

Ürün 8 elektrikli motora sahip ve içerisindeki dahili GPS sistemi ile sürüşü tamamen otomatik şekilde yapabiliyor. Size düşen tek şey harita üzerinden gitmek istediğiniz yeri kokpitte bulunan tabletten seçmek. Giderken de şehrinizin manzarasını doyasıya izleyebilirsiniz.

 Saatte 100 km hıza erişebilen Ehang 184, 100 kiloya kadar bir yolcuyu yaklaşık 23 dakika kadar uçurabiliyor. Şartlara göre bu süre 25 dakikaya da çıkabiliyor.



Maksimum irtifası yerden 3,5 kilometre yükseklik olacak olan Ehang 184, 300 ile 500 metre arasında düşük irtifada uçabilmek için programlanacak.

 Bir kişilik üretilmiş drone’da bir sırt çantası veya seyahat çantası sığabilecek küçük bir gövde var. Aynı zamanda kabinde klima da bulunuyor.

 
Ehang 184 tehlike durumunda nasıl bir yol izliyor?

 Olası bir tehlike durumunda, herhangi bir sistemin arızalanması söz konusu olduğunda Ehang 184 güvenli uçuş moduna geçiyor ve uygun bir noktaya iniş yaparak yolcuyu tehlikeye sokmuyor. Sistem tamamen elektrikle çalıştığı için hızlı şarj ile 2 saat sarj olması yeterli olacaktır.

 Bugüne dek 100’den fazla test uçuşu gerçekleştiren Ehang 184‘ün piyasaya ne zaman sürüleceği ise henüz belli değil.

 Bu tarz bir ürün şimdilik çoğu ülkede yasak ancak ilerleyen dönemlerde yasalar yeniden düzenlenebilir. Ve belki de Jetgiller’de olduğu gibi ulaşımımızı drone taksilerle yaparız.

Fakat şunu da belirtmemiz gerekir ki; EHang 184 asla günlük hayatta kullanılabilirliği olan ya da günlük hayata uyarlanabilecek bir cihaz değil ve evinizin yakınındaki teknoloji marketlerde de yakın zamanda görmeniz muhtemel görünmüyor.

 Ülkelerin drone ile imtihanı

 Drone teknolojisindeki patlama, ülkelerin düşmanla mücadele anlayışını da değiştirdi. Örneğin, ABD, Yemen’de havadan tespit ettiği terö­rist bir noktayı, Florida eyaletinin Tampa kentindeki komuta merke­zinden vurabiliyordu.

 Drone kullanımının yaygınlaşma­sı, bazı hükümetler ve yerel idare­ler için baş ağrısı olmaya da başla­mış gibi. Geçtiğimiz günlerde Beyaz Sa­ray’ın çimenlerinde bir drone bu­lunması ABD’de güvenlik birimlerini kor­kuttu.

 2014’te yine Avustralya’nın bu kez Geraldton kentinde, atlet Raya Ogden’e yarış sırasında bir drone çarptı. Atletle drone sahibi mahkemelik oldu. Yine Paris’te dolaşan bir turist, drone uçurduğu gerekçesiyle geceyi nezarethanede geçirdi. 400 euro para cezası da alan turist, sadece anıtların fotoğrafını havadan çekmek istemişti.

 Hindistan’ın Mumbai kentinde bir pizzacı, sipariş teslimlerini drone’larla yapmaya başladı. Fakat polis, tehlikeli olduğu gerekçesiyle bu uygulamaya son verdi.

 Dünya Vahşi Yaşamı Koruma Derneği, Nepal Ulusal Park İdaresi’ne iki drone bağışladı. Drone’lar, kaplan, fil, gergedan ve diğer tehlike altındaki türlerin korunmasında kullanılıyor. Aynı yöntemi, Güney Afrika Kruger Ulusal Parkı da uyguluyor.

 İrlanda’nın başkenti Dublin’de bir hapishaneye drone’la uyuşturucu sokulmaya çalışıldı. Drone tellere takılıp düştü. Aynı durum ABD’de yaşandı ve bu, kaçakçıların hiç kimseye yakalan­madan, hiçbir iz bırakmadan ABD sınırından içeri uyuşturucu sokabi­leceği anlamına geliyordu.

 İnsanlı ve insansız dronelar ile olan konsept fikirler gerçeğe dönüşebilecek mi göreceğiz.

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN?