Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil telefonlar hostesimiz olacak - Teknoloji Haberleri

        Bir seneyi daha geride bıraktık ve geleceğe uçmaya devam ediyoruz. Havacılık sektöründe hep ileriye, yeniliklere, yeni model uçaklara, yeni teknolojilere, yeni uçuş noktalarına, modern havalimanlarına, hasılı sürekli geleceğe odaklanma söz konusu. Bu sebeple hep gelecek ve yenilikler konuşulur. Bu yüzden sektörde uçak siparişleri çok tartışılırken, uçak teslimatları onlar kadar konu edilmez. Açılan yeni hatlar, uçaklardaki yenilikler ve sunulan farklı hizmetler sürekli ilgi odağı olur. Bakalım 2016’da bizleri neler bekliyor.

        Önceden havalimanlarında yolculara yardımcı olmak üzere önemli oranda yer hostesi istihdam edilirdi. Artık hosteslerin yerini teknolojik uygulamalar almaya başladı. Bu sene de pek çok havalimanında yolcuların konforunu artıracak uygulamalar devreye girecek. Terminallerde akıllı telefon ile etkileşime giren havalimanı hizmet birimlerinin yönlendirici sistemleri, otomatik olarak uçağın kapısına ya da kafeye yolcuları yönlendirebiliyor. Önümüzdeki 3 yılda da havalimanlarının yaklaşık yüzde 80’i bu sistemleri uygulayacak. Ayrıca havalimanlarında belli bir süre için ücretsiz internet hizmeti de yaygınlaşacak. Hatta bir süre sonra bu hizmetin havalimanı standartları arasına gireceği bile söylenebilir.

        UÇAKLAR KAYBOLMAYACAK!

        Özellikle okyanus üzerindeki uçakları izlemek, “Kayboldu” şeklindeki haberleri ortadan kaldırmak için 2016 milat olabilir. Malezya Havayolları’nın 370 sefer sayılı uçağının 2014’te kaybolması üzerine Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), uçakların uydular kanalıyla izlenebilmesi için yeni kurallar getirip düzenlemeler yapılması yönünde çalışıyordu. Uydu kanalıyla yolcu uçaklarının takibini sağlayacak standart takip sisteminin, 2016’da hayata geçirilip 2 yıl süreyle test edilmesi bekleniyor. Ayrıca 2016’da drone’larla ilgili yeni yaptırımlar gündeme gelecek. Artık hayatımıza girmiş olan drone’larla beraber daha güvenli nasıl yaşayabiliriz, onu tartışacağız.

        YENİ TEHDİT: SİBER SALDIRILAR

        Sivil havacılık sektöründe, kaza oranlarının azalarak yolculuğun daha konforlu hale gelmesinde en önemli faktör olarak karşımıza çıkan teknolojik yenilikler, aynı zamanda yeni tehditlere de ortam hazırlıyor. Belki önümüzdeki yıllarda uçaklar Malezya Havayolları örneğinde olduğu gibi kaybolmayacak. Ancak seyir halindeki uçaklar için daha büyük tehlikenin siber saldırılar olacağı tahmin ediliyor. Nasıl bir tehditle karşılaşılacağını ve ne gibi önlemler alınması gerektiğini ise bu sene tartışmaya başlayacağız.

        500 YOLCU UÇAĞINI AŞACAĞIZ

        Başta Türk Hava Yolları (THY) olmak üzere Pegasus, Onur, Atlasjet, Sunexpress, Corendon, Tailwind, Borajet, Freebird ve Anadolujet’in filosunda bulunan uçak sayısı 2015 sonu itibarıyla 490’a ulaşırken, havalimanlarımızı kullanan yolcu sayısı da 180 milyonu aştı. Eğer 2016’da önemli bir sorunla karşılaşmazsak Airbus ve Boeing gibi şirketlerin Türkiye pazarına bakışlarını şaşırtacak şekilde 550 uçağa yaklaşacağız. Havalimanlarını kullanan yolcu sayısı ise 200 milyonu aşacak. Toplamda 1342 tescilli sivil hava aracının faaliyet gösterdiği ülkemizde, 100 civarında olan iş jeti tarafında ise bir durgunluk söz konusu.

        DAHA UCUZA 3.7 MİLYAR UÇUŞ

        Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) tahminlerine göre 2016’da 3.7 milyar yolcu havayoluyla seyahat edecek.

        Özellikle yakıt fiyatlarının son 2 yılda yaklaşık yüzde 60 oranında düşmesinin sektördeki olumlu etkisi bu sene de devam ederek, bilet fiyatlarının ucuzlaması bekleniyor. Ayrıca daha teknolojik ve verimli uçakların filolara girmesiyle birlikte havayoluyla seyahate ilgi artacak. Yolcu ve kargo taşımacılığında büyüme devam edecek. Mesela süper verimli Airbus A320neo, bu sene uçmaya başlayacak. Muadillerine göre yüzde 15-20 daha az yakıt harcayacak bu uçağın, bakım ve onarım maliyetlerinde şirketler için ciddi avantajlar söz konusu. Bütün bu detaylar yolcuya ucuzluk, şirketlere verimlilik, sektöre ise büyüme olarak yansıyacak.

        DÜŞÜK MALİYETLİLER BÜYÜYECEK

        “Bayrak taşıyıcı” veya “milli havayolu” olarak tarif edilen şirketlerle birlikte, 2015’te düşük maliyetli havayollarıyla da (low cost carriers) 950 milyondan fazla yolcu seyahat etti. Geçen yıl, yaklaşık 3.4 milyar havayolu müşterisinin yüzde 28’ine hizmet veren düşük maliyetli şirketlerin uçuş ağları ve sayıları, özellikle gelişmekte olan ülkelerde büyümeye devam edecek. Bu taşıyıcıların, gelişmekte olan ülkelerdeki faaliyetlerinin, küresel anlamda yolcu artışında ciddi etken olduğunu da unutmamak lazım. Bu sebeple 2016’da bu havayollarının, büyükleri ne denli tehdit edip etmeyeceğini tartışmaya devam edeceğiz.

        THY-HANOİ VE KÜBA-ABD

        Bu sene, dünya genelinde sefer sayısının artırılması beklenen en önemli uçuş noktası Vietnam olarak öngörülüyor. 2010’da Vietnam pazarına giren Türk Hava Yolları (THY) da Saygon’dan sonra Vietnam’daki ikinci uçuş noktası Hanoi’ye 2016’da uçmaya başlayacak. Öte yandan Havana ile Washington arasında buzların çözülmesiyle yarım yüzyılı aşkın süredir devam eden uçuşa kapalılık durumu sona erdi. Küba-Amerika arası tarifeli uçuşlar başladı. 2016’da en çok ilgi görecek destinasyonlardan biri de şüphesiz Küba olacak.

        EN UZUN UÇUŞ: DUBAİ-PANAMA

        Dünyanın en uzun nonstop uçuşu rekoru 1 Şubat 2016’da Emirates’in eline geçecek. Birbirlerine 13 bin 800 km uzaklıkta bulunan, Dubai ile Panama’nın başkenti Panama City şehirlerini 17 saat 35 dakikalık bir uçuşla birbirine bağlayacak olan Emirates, bu uçuşta Boeing 777- 200LR modelini kullanacak. Şu anda dünyanın en uzun nonstop uçuşunu Qantas, 16 saat 55 dakikada Sydney ile Dallas arasında gerçekleştiriyor.

        AKASYA ASILTÜRKMEN AIRPORT'TA

        Seyahate tutkun sanatçı Akasya Asıltürkmen, bu hafta Airport’ta konuğum oldu. Öyle ki nikâhını bile yakında yurtdışında kıymaya hazırlanan Asıltürkmen’in asıl yurtdışı macerası Güney Afrika’ya dil eğitimine gitmesiyle başlıyor. Sonra dünyada epeyce ülkeyi gezip görüyor. Uçmaya da meraklı olan sanatçıyla, uzun uçuşlarında neler yaptığından tutun gittiği ülkelerde nereleri gezdiğini, neler yiyip-içtiğine varıncaya dek birçok şeyi konuştuk. Ayrıca Airport’ta, 2015’in havacılık dünyasından öne çıkanları ve yolculuğun ardından diri görünmenin şifrelerine yer vereceğiz. Rota bölümünde ise Amerika’nın sihirli şehri Miami var. Yarın 11.10’da Habertürk TV’ye bekliyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ