Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'dan bedelli askerlik açıklaması

        Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, profesyonel askerliğe geçmeyi şu anda düşünmediklerini belirterek, ideal ve doğru olanın "karma sistem" olduğunu söyledi.

        Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda, bedelli askerlikle ilgili yasa teklifinin görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bazı milletvekillerinin "profesyonel ordu" ile ilgili sorularına karşılık Yılmaz, konunun "profesyonel askerlik" olarak anlaşılmasının daha doğru olacağını kaydetti. TSK'nın profesyonel personelinin jandarma ve sahil güvenlik de dahil olmak üzere 223 bin 812, ayrıca 4 bin 806 yükümlü ile toplam asker personelinin 624 bin 618 olduğunu kaydetti.

        Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Profesyonel, yaklaşık üçte birinden fazla tutuyor. Biz profesyonel askerliğe geçmeyi şu anda düşünmüyoruz. Doğru ve ideal olanının böyle bir karma sistem olduğunu düşünüyoruz. Gerek Hollanda gerek Almanya savunma bakanları ile yaptığım görüşmede söyledikleri, 'Biz de zorunlu askerliği yapmak isterdik, henüz kaldırmadık, askıya aldık'. Neden? 'Askere çağırdığımız insanlar ihtiyacımızı karşılayacak kadar değil'. Yani genç nüfus yok. Türkiye'de nüfus artış hızı yavaşlıyor. Genelkurmay Başkanlığımız da 'Benim ihtiyacım var, asker gelsin' diyor. Eğer nüfus artış hızımız, gençlerimiz olmazsa Genelkurmay Başkanlığımızın ihtiyacı olan dışarıdan karşılanmazsa biz de ileriki dönemde istesek de istemesek de profesyonel askerliğe geçeceğiz. Çünkü batının ulaştığı nokta budur. Türkiye de öyle veya böyle, gecikmeyle birlikte yönü batıdır, batıya doğru gidiyor. Nüfus artış hızı düşüyor, üniversiteye giden öğrenci sayısı artıyor, eğitimden dolayı 35 yaşına kadar tehir ediyoruz. 30, 35 hatta 40 yaşından sonraki insanların da askerlikte faydalı olamayacağı... Sosyal bir ihtiyaç haline gelirse, siyasetin de gözünü kapatamayacağı, bir şekilde eskiden kısa dönem askerlik vardı, şimdi de bedelli askerlik olarak getirilmesi uygun olur. Silahlı kuvvetlerimizin hem bedenen hem de manen desteklenmeye ihtiyacı var."

        Yılmaz, Bakanlar Kurulu'nda yapılan değerlendirmede, silahlı kuvvetlerinin öncelikle "Bedelli askerlik çıkmasa daha iyi olur" dediğini dile getirerek, şöyle devam etti:

        "Çok net olarak, 'Çıkmasa daha iyi olur. Ama toplumsal bir gerçek de var. Eğer böyle bir talep olacaksa o halde sizden ricamız, isteğimiz şudur ki mümkün olduğu kadar yaş düşük olmasın, bedel de çok düşük olmasın. Yaş düşük olursa çok kimse katılır. Bedel de düşük olduğunda daha fazla kişinin başvurması mümkün olur. Mümkünse çıkarmayın, ama illa ki toplumsal ihtiyaçlarla Bakanlar Kurulu'nda değerlendirme yapacaksanız çok fazla bedel düşmesin, çok fazla da yaş düşmesin'. Bir de şunu dikkate alırsanız çok uygun olur; sözleşmeli erbaş... Sözleşmeli erbaşla ilgili 2011 yılında çıkarılan yasa kapsamında kadro miktarımız 72 bin 55 olmasına rağmen çağrıda bulunduk, gelen şu anda 4 bin 122 kişi. Yani çağırıyoruz gelmiyor. Mevcut sözleşmeli erbaşı alırken askerliğini yapmış olma şartı var. Askerliğini yapmamış olanları da kapsamda çağıralım, ola ki gelirse belli bir eğitimden sonra sözleşmeli erbaş olarak ilk dönem 3 yıl, sonra 7 yıla kadar çalıştıralım dedik. "

        Yılmaz, Genelkurmay Başkanı'nın görevini hakkıyla yaptığını belirterek, "Bu geçiş sürecinde, zor davalarda kendi arkadaşlarının süreci en az hasarla atlatması için hukuk çerçevesinde elinde geleni her şeyi yaptığını Milli Savunma Bakanı olarak, her türlü talepleri cumhurbaşkanı, başbakan ve ilgililere aktardığını biliyorum" ifadesini kullandı.

        Uzman jandarma okullarında geçen sürenin emeklilikten sayılmasına ilişkin çalışmaları olduğunu anlatan Yılmaz, okulda geçen sürelerin de emeklilikten sayılmasını sağlayacaklarını söyledi.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 19 Kasım'da Cezayir'e giderken bedelli askerlikle ilgili sözleriyle ilgili sorulara Yılmaz, askerlerin 6 Kasım'da gittiğini ancak aralık ayında gideceklerin düzenlemeden yararlanacağını kaydetti.

        Yılmaz, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde 3 askerin hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı'ndan kendisine iletilen açıklamayı okudu.

        Yılmaz'ın, okuduğu açıklama şöyle:

        "Olayla ilgili olarak alınan ilk bilgilerde vücudunda mermi izi bulunmadığı belirtilen Piyade Çavuş Ramazan Yel'in ölüm muayenesinde sol omuzunda bir mermi giriş deliği bulunduğu ancak mermi çıkış deliğinin bulunmadığı, piyade tüfeğinin emniyette ve boş şarjörün tüfeğe takılı vaziyette olduğu, olayın faili ve intihar eden Piyade Onbaşı Umut Aslan'ın 7 adım doğusunda ve nöbet kulübesinin merdivenin altında olduğu, göğsünden vurulduğu belirtilen Piyade Onbaşı Kadir Yıldız'ın sağ tarafından tek mermiyle vurulduğu ve o şekilde bulunduğu, Aslan'ın ölüm şeklinin de sol çene altında mermi giriş deliği, sol baş kısmında mermi çıkış deliği olduğu, yüzükoyun yatar vaziyette G-3 piyade tüfeği emniyeti açık olarak vücudunda sağ baş parmak tetikte olacak şekilde bulunmuştur. Erin rehberlik danışma merkezi kayıtlarının bizzat bölgeye giden 7. Kolordu Komutanlığı askeri savcılığınca incelendiği, herhangi olumsuz tespitin bulunmadığı, arkadaşları ve komutanları tarafından bilinen bir sorunu olmadığı, nöbet mahallinde cep telefonunda olaydan önce kız arkadaşı tarafından terk edildiğine dair mesaj bulunduğu bilgisi alınmıştır. İleride savcılık soruşturması tamamlandığında kamuoyu ve sizlere iletilir."

        Yılmaz, bir soru üzerine "Vazifesini yaparken ölen herkes bizim için şehittir. Diyarbakır'daki olayla ilgili inceleme devam ediyor" dedi.

        Darbe sonrası TSK ile ilişiği kesilenlerle ilgili çalışma olup olmadığı sorusuna Yılmaz, "Yaklaşık sayısı bin 800 civarında. İlave çalışmanın yapılması gerekir. Bakanlığımızda konuyla ilgili tamamlanmış çalışma yoktur" diye yanıt verdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ