Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Türk Akımı anlaşması imzalandı

        Rusya doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan "Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi" için hükümetler arası anlaşma imzaladı.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 1 saat 40 dakika süren görüşmelerinin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi.

        Türk Akımı anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Rus Enerji Bakanı Aleksandr Novak, tarafından imzalandı.

        Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi, iki hattan oluşacak ve toplam 31,5 milyar metreküp kapasiteye sahip olacak. Hatlardan biri Türkiye'ye uzanacak ve Türkiye'nin ihtiyaçları için kullanılacak. Diğer hattın ise Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması planlanıyor.

        Proje, ilk kez Aralık 2014'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından duyurulmuştu.

        63 MİLYAR METREKÜP DOĞALGAZ TAŞIYACAK

        Türk Akımı Gaz Boru Hattı Projesi her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 ayrı borudan yılda 63 milyar metreküp gaz taşıyacak. Önce, iki hat inşa edilecek. Hat, Rusya’da Russkaya’dan başlayacak. Karadeniz’in altına 910 kilometre hat döşenecek.910 kilometrelik deniz geçişinin, 660 kilometrelik bölümü, iptal edilen Güney Akım güzergâhını takip edecek. Daha sonra hat, Güney Akım güzergâhından kopacak ve Türkiye’ye yönelecek.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: RUSYA İLEİLİŞKİLER FARKLI GELİŞECEK

        "Bildiğiniz gibi EnerjiKongresi toplantısı 2 gün daha sürecek. Bakanlar arası görüşmeler, uzmanlar arasındaki görüşmelerle bukongre farklı bir zenginliğe kavuşacaktır. Bugün devlet başkanları olarak açılış konuşmalarında bir arada bulunduk. Ardından ikili görüşmeleri gerçekleştirdik. Ve bakanlarımız ikili görüşmelerine devam edecekler. Uzmanlarımız aynı şekilde görüşmeleri devam ettirecekler. Bu tabii ülkeler arasındaki enerji ile ilgili münasebetleri özellikle ilgilendiren konular.Bunun yanında ekonomik, siyasi, savunma,turizm ve kültürel görüşmeler de olacak.Sayınbaşkanla dolu dolu bir gün geçirdik.Rusya ile ilişkiler çok daha fazla farklı şekilde gelişecek"

        "SÜRECİN HIZLANDIRILMASI KONUSUNDA İMZA İLE NOKTA KOYDUK"

        "Tabii çok da hassas bir konu; bölgedeki mevcut gelişmeler. Suriye konusunu etraflıca ele alma imkanımız oldu. Fırat Kalkanı Operasyonu'nu kendileriyle (Putin) görüştük. Bu konuda ne gibi iş birliği yapabiliriz, bunların değerlendirmesini yaptık. Özellikle Halep'teki gelişmelerde, insani yardım konusunda ne gibi bir strateji uygulayalım ki oradaki insanlar bir an önce barışa, huzura kavuşsunlar. Ülkemizde yapılacak olan toplantı da önem arz ediyor.Rusya ileSuriye konusunda ne gibi gelişmeler yapabileceğimizi konuştuk. Özellikle Halep'tekigelişmelerde ne gibi bir strateji uygulayalım ki oradaki insanlar bir an öncebarışa huzura kavuşsunlar. Bu konuda karşılıklı olarak görevlendirmelerimizi yaptık. Dışişleri Bakanlığımız, Genelkurmay Başkanımız ve MİT Müsteşarının da katılacağıtoplantıyla bir araya gelinecektir. Türk akımı konusunu aramızda değerlendirmesini yaptık. Türk akımı ile ilgili olarak sürecin hızlandırılması konusunda az önce atılan imza ile noktayı koyduk. Bir diğer çok önemli husus Ak KuyuNükleer Enerji Santrali. Ak Kuyu Nükleer Enerji Santrali ile ilgili olarak burada bundan sonraki sürecin hızla devamında mutabatakımız nettir. Zaman kaybının önümüzdeki süreçte telafi edileceği inancındayım."

        VLADIMIR PUTİN:BAZI TARIM ÜRÜNLERİNDEKİ KISITLAMALARI KALDIRDIK

        "Narenciye ve yaş sebzeye yönelik yasağın kaldırılması kararını aldıklarını anlatan Putin, "Özellikle şu konuya dikkatinize çekmek isterim. Rusya, Türkiye'den ihraç edilmesi yasaklanan bazı kalemlerin yeniden ihracını açmış bulunuyoruz. Narenciye gibi bazı tarım ürünlerindeki kısıtlamaları kaldırdık. Bu karşılıklı yarar sağlayan bir karar sonuçta. Rusya'daki tarım sektörü bu tür tarım ürünleri üretmiyor. Türkiye'den bu kalemleri Rusya'ya ithal edince Rusya'daki fiyatlar düşecektir. Türk ortaklarımız için Rusya piyasasının açılışı anlamına gelecektir. Bahsettiğim kalemlerin 2015 yılındaki ihracatının hacmi 500 milyon dolar hacmindeydi. Dolayısıyla önemli kararlar alındı ve ikili ilişkilerimizin tamamen normalleşmesi konusunda mutabık kalmıştık. Önümüzdeki günlerde bizim karma ilişkiler konseyimiz bu konuda çalışacaktır."

        "TÜRKİYE'YE DOĞALGAZ İNDİRİMİ YAPILMASI KONUSUNDA MUTABIK KALDIK"

        Putin, Türk Akımı projesi çevresinde Türkiye'ye doğalgaz indirimi yapılması konusunda anlaştıklarını da belirtti.

        "HALEP'E İNSANİ YARDIMLARIN GÖTÜRÜLMESİ, İÇİN GÖRÜŞÜMÜZ AYNI"

        "Uzay gibi diğer alanlarda iş birliğimizin geliştirmesini ele aldık bugünkü görüşmede. İnsani alanda işbirliğinin geliştirilmesinden bahsettik. Türk tarafı bize karşılık olarak Rus Turizm Günleri yapmayı önerdiler. Biz bu öneriyi destekliyoruz. Suriye'de akan kanın durdurulmasından yanayız. Düşünüyoruz ki Suriye'deki barışı isteyen herkes bunu desteklemeli. Halep'e insani yardımların götürülmesi, için görüşümüz aynı. Tek konu var insani yardımın ulaşımında güvenliğin sağlanmasıdır".

        "HALEP'E İNSANİ YARDIMI ABD ENGELLİYOR"

        "İnsani konulara ateş açılmasın diye önerimiz oldu Amerika tarafına. Amerika tarafı fiilen bunu yapmak istemiyor yada yapamıyor. Özellikle özel servisler ve askeri kurumlarımızın arasındaki temasların hızlandırılması için mutabık kalmıştık. Biz savunma sanayi alanındaki işbirliğini sürdürmeye hazırız. Bunu somut projelere dönüştürülmesini umut ediyoruz. Her iki taraftan bu noktada olan öneriler araştırılmaktadır. Bunları gerçekleştirmek için imkanlarımız var."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ