Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Asker Hakları tarafından 2011 Nisan-2012 Nisan tarihleri arasındaki bir yıllık dönemde www.askerhaklari.com sitesine gelen başvurulara dayanarak hazırlanan ''Zorunlu Askerlik Sırasından Yaşanan Hak İhlalleri'' başlıklı rapor açıklandı. Siteye bir yılda 43

        Taksim Hill Otel'de yapılan açıklamadan sonra moderatörlüğünü Şirin Payzın'ın yaptığı, yazar Kürşat Bumin, sosyolog Ferhat Kentel ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu eski Başkanı Zafer Üskül'ün katıldığı bir de panel düzenlendi.

        Rapora göre, başvurular arasında başlıca şikâyetleri, "hakaret uğrama" yüzde 48 ve "fiziksel şiddete maruz kalma" yüzde 39 ile oluşturuyor. Fiziksel aktiviteye zorlama yüzde 16, yeterli sağlılık hizmeti alamama yüzde 15, tehdit yüzde 13, orantısız cezalar yüzde 9, şahsi işine koşturma yüzde 5, uykusuz bırakma ve devrecilik ise yüzde 4 olarak açıklandı. Raporu hazırlayan Tolga İslam, "Bu raporu rapoaru geçen yıl bugün ölen er Uğur Kanatar'a ithaf ediyorum. Bizim temel meselemiz bu sorunu görünür kılmak. Sadece son bir yılda değil, 90'larda hatta 80'lerde bile kötü muamale görmüş kişiler de başvuruda bulundu'' dedi. Son bir yıl içinde kötü muamale sonucu kendilerine yansıyan 32 asker intiharının bulunduğunu söyleyen İslam, ''Önemli olan bu askerlerin neden intihar ettiklerini ortaya çıkmasıdır" diye konuştu.

        Araştırmaya göre askerde yapılan kötü muamelenin en çok görüldüğü il yüzde 37 ile Ankara. Ankarayı takip eden yerler yüzde 26 KKTC, yüzde 25 İzmir, yüzde 23 ile İstanbul. Kötü muamelenin en az olduğu iller Elazığ ve Antalya. Güneydoğu'da bulunan iller de kötü muamalenin en az olduğu iller katagorisine giriyor.

        ŞAVASI BİLMEYEN BİR TOPLUMUZ

        Türkiye'de askeri veyasetin bu kadar çok konuşulmasına rağmen askerdeki kötü muamelenin çok az konuşulduğuna dikkat çeken Kürşat Bümin, "Bu mesele derin bir mesele. Savaşı bilmeyen bir toplumuz. 'En son yaptığımız savaş üzerinden çok uzun seneler geçti. Doğal olarak gençler ne olduğunu bilmiyor. Avrupa'da bu böyle değil.Bunun sonucunda ise bizde askerliğe bambaşka anlamlar yükleniyor ama o anlamalardan farklı şeyler oluyor" dedi.

        SİSTEMİ SORGULAMAK GEREKİYOR

        Prof. Dr. Zafer Üskül' de, şunları söyledi: "Devletin insanları zorunlu olarak tuttuğu bir yerde insannın canı devlette aittir.Yapılan her türlü haksızlığın cezasınını da devletten sormak lazım. 'Bu siteye 400'den fazla başvuru yapılmış. Ama devletin dikkate alması için sanırım 400 bin başvuru yapılması gerekiyor. Burada sanırım sistemi ve bu sistemin nasıl düzeltebileceğini sorgulamak gerekiyor. Anayasanın ilk maddesi, insan onuru dokunulmazdır denildiği zaman bir şeyler yoluna girecektir.Etkin bir denetim yapmak için denetim yapan kurumun mutlaka bağımsız olması gerekiyor'' diye konuştu.

        BU BİR TRAVMA

        Sosyolog Ferhat Kentel ise şunları söyledi: "Toplumumuzda her erkek çocuğun yaşadığı bir durumdan bahsediyoruz. Bu bir travma. Bu milliyetçiliğin erkek formasyonu. İki aylık askerlik yapmama rağmen ben bile küfür ve hakarete uğradım."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ