Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Eşcinsel sahneye sansür!

        Ümran AVCI / AHT

        ATV’de tekrarı yayınlanan “Bir İstanbulMasalı” dizisinde eşcinsel karakterin sansürlenmesine eşcinsel aktivistler sert tepki gösterdi.

        Dizide ‘Zekeriya’ adında bir eşcinsel karakter yer alıyor. 12 Ekim 2010 tarihindeki tekrar bölümde, baş karakter Selim’in (Mehmet Aslantuğ), Zekeriya’nın (Emre Karayel) cinsel kimliği hakkındaki gerçeği öğrenmesi ve sonrasında gelişen olaylar tamamen kesildi. Bu nedenle devambölümünde bir istifa mektubu bırakıp ortadan kaybolan Zekeriya’nın bu davranışının nedeni anlaşılmaz hale geldi.

        atv, yeni dizisi “Kılıç Günü”nde de eşcinsellere yer vermiş, hemen ardından yayınlanan tekrar bölümünde ise söz konusu sahne kaldırılmıştı.

        7 MİLYON EŞCİNSEL YOK SAYILIYOR

        Söz konusu sansürü, Kaos GL portalında haber yapan aktivistler tepki gösterdi. Kaos GL aktivisti ve Pembe Hayat YönetimKurulu Başkan Yardımcı Barış Sulu, “Türkiye’de 70 milyon insanın yüzde 10’u LGBT (lezbiyen, gay, biseksüel, transseksüel). Bu demektir ki 7 milyon insan eşcinsel. Bu sansürle 7 milyon insan yok sayılıyor” dedi.

        Yapılanın oto-sansür olduğunu ve RTÜK’ten ceza gelmemesi için bu yöntemin kullanılmış olabileceğini anlatan Sulu şunları söyledi: “Filmdeki Zekeriya gay karakterdi ve çok olumlu bir eşcinsel örneğiydi. Bugüne kadar belki de iyi örnek bakımından ilkti. İşinde gücünde, feminen olmayan, erkek bir karakterdi. 2003’te yayımlanan orijinal bölümde Zekeriya patronuna eşcinsel olduğunu açıklıyor. Ardından işyerinde arkadaşlarının mobbing’ine uğruyor. Sonuçta buna dayanamayarak patrona istifasını sunuyor. Tekrar bölümünde bu gelişmelerin hiçbiri gösterilmiyor. Demek ki RTÜK o kadar korkutmuş ki, kanallar böyle otosansüre gidiyor.”

        HABERTÜRK, konu ile ilgili olarak atv yetkililerine ulaşıp bilgi almak istedi. Ancak kanaldan hiçbir yetkili açıklamada bulunmadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ