Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 298 kişinin öldüğü uçakla ilgili Rusya'dan açıklama: Dejavu

        Rusya Savunma Bakanlığı, 2014'te Donbas’ta Malezya uçağını vuran füzenin Ukrayna ordusuna ait olduğunu iddia etti.

        Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Uluslararası Ortak Soruşturma Ekibinin (JIT) Malezya uçağının Rus füzesi ile vurulduğuna yönelik açıklamalarına cevap verildi.

        Ekibin kanıt olarak ortaya koyduğu füzenin motorunun 1986’da üretildiği belirtilen açıklamada, roketin seri numarasının da bunu gösterdiğine dikkat çekildi. Bu hususta ekibin herhangi bir değerlendirmede bulunmadığı ifade edilen açıklamada, füzenin Ukrayna ordusuna ait olduğu öne sürüldü.

        Bu tip roketlerin kullanım süresinin en fazla 25 yıl olduğuna işaret edilen açıklamada, “25 yıllık kullanımdan sonra, istisnasız tüm BUK füzeleri imha işlemlerine tabi tutulur. Bu ürünlerin daha fazla kullanılması, güvenlik nedeniyle askerler için doğrudan bir tehdit oluşturmaktadır.” ifadeleri yer aldı.

        REKLAM

        JIT, 2014'te Ukrayna'da düşürülen Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı uçağın Rus ordusuna ait bir füze tarafından vurulduğunu tespit etmişti. JIT, füzenin Kursk'ta bulunan Rus askeri birliğine ait 53. Tugay Birliği'nden olduğunu belirtmişti.

        MH17 sefer sayılı uçak, 17 Temmuz 2014'te 283 yolcu ve 15 kişilik mürettebatı ile Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a gitmek üzere Ukrayna hava sahasında yol alırken Ukrayna-Rusya sınırına 40 kilometre mesafede düşürülmüş ve uçaktaki 298 kişiden kurtulan olmamıştı.

        "BU DURUM DEJAVU HİSSİ OLUŞTURUYOR"

        Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da JIT'in 2014’te Malezya uçağının düşürülmesi konusunda Rusya’yı suçlamasına tepki gösterdi.

        Lavrov, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nun düzenlediği salonda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. JIT’in "büyük olasılıkla" ifadesini kullanarak füzelerin Rusya’dan geldiği yönündeki açıklamalarının Skripal olayını anımsattığını belirten Lavrov, “Bu durum dejavu (bir olayın daha önce yaşamış olması) hissi oluşturuyor. Eğer ortaklarımız yüzlerce kişinin ölümüne neden olan bu olayda siyasi çıkarları için spekülasyon yapıyorsa, bu onların kendi vicdanlarına kalmış.” ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        Lavrov, Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok’un kendisiyle yaptığı telefon görüşmesinde söz konusu iddiaları kanıtlayamadığını da aktardı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ