Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD: Moskova güçlü ve kararlı bir NATO istemiyor
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Pentagon'da Savunma Bakanı Austin ve Genelkurmay Başkanı Milley basın toplantısı düzenledi.

        ABD Savunma Bakanı Austin, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinin, Moskova'nın batısında güçlü ve kararlı bir NATO istemediği anlamına geleceğini söyledi. Austin, "Putin'in şehirlerin ve önemli bölgelerin ele geçirilmesi de dahil olmak üzere, kullanabileceği birden fazla seçenek var" dedi.

        Bakan Austin, Pentagon'un Ukrayna sınırına on binlerce Rus askeri yığmasının yanı sıra Kuzey Atlantik ve Akdeniz'de "artan deniz faaliyeti" gördüğünü söyledi. Austin, "Çatışma kaçınılmaz değil" diyor.

        ABD'nin Rusya dezenformasyonuna karşı odağının devam ettiğini belirten Austin, ülkesinin Ukrayna'ya güvenlik yardım materyalleri sağlamaya devam ettiğini ifade etti.

        REKLAM

        Austin, ABD'nin diğer NATO üyeleriyle 'omuz omuza' dayanışmaya devam ettiğini belirterek, Polonya, Almanya ve Romanya'daki mevkidaşlarıyla görüştüğünü bildirdi.

        ABD askerlerinin Ukrayna için henüz hareket etmediğini söyleyen Austin, konuşlandırılan birliklerin amacının müttefiklere, NATO'ya güven vermek olduğunu ifade etti.

        Kanada’nın Ukrayna’da 400 askeri bulunduğunu, ABD’nin de oradaki asker sayısının bunun yarısı olduğunu hatırlatan bir gazetecinin, Pentagon’un bu sayıyı artırıp artırmayacağına yönelik sorusuna doğrudan yanıt vermekten kaçınan Austin, Ukrayna’ya silah desteği vermeye devam edeceklerini ve burada önemli olan konunun asker sayısından çok sağlanan kabiliyetlerin etkinliği olduğunu söyledi.

        "BAĞIMSIZLIK UKRAYNA'NIN HAKKI"

        ABD Genelkurmay Başkanı Milley ise, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağının yakın zamanda benzerini görmediklerini, durumun Soğuk Savaş dönemindeki gibi olduğunu söyledi.

        Bağımsızlığın Ukrayna'nın hakkı olduğunu belirten Milley, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin sonucunun özellikle kentsel kesimlerde “felaket” olacağı uyarısında bulundu.

        Milley, Rusya’nın NATO ülkelerinden herhangi birisine müdahalesi durumunda NATO anlaşmasının beşinci maddesi kapsamında güçlü bir NATO gücünün karşılık vereceğini ifade ederek, Ukrayna'nın bağımsızlığını desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

        ABD RUSYA'DAN AÇIKLAMA İSTİYOR

        ABD, Ukrayna-Rusya krizi üzerine toplantıya çağırdığı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Rusya'dan Ukrayna sınırına yaptığı askeri yığınağı açıklamasını isteyecek.

        BM Güvenlik Konseyi, ABD'nin talebi üzerine 31 Ocak Pazartesi, Ukrayna krizini görüşme üzere toplanacak.

        ABD'li üst düzey bir yetkili, BMGK'de yapılması planlanan toplantı hakkında gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin Rusya'dan Ukrayna sınırına neden 100 binden fazla asker konuşlandırdığını açıklamasını isteyeceğini söyledi.

        Önleyici diplomasi kapsamında BM Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdıklarını belirten yetkili, toplantının dünya güçlerinin diplomasiyi mi yoksa çatışmaya doğru bir yolu mu tercih edeceklerinin kayıtlara geçmesi açısından da önem taşıdığını ifade etti.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ