Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Aç Karnına Tüketilen Bu Besinler Kabusunuz Olabilir! Yemeden Önce Bir Kez Daha Düşünün
        1

        Acıktığımızda daha kolay yiyeceklere yönelerek açlığı bastırmak isteriz. Bir an önce karnımızı doyuma içgüdüsüyle önümüze çıkan her besini yiyiveririz. Oysa açken ne tercih edildiği bilhassa dikkat edilmesi gereken bir mevzu. Özellikle kahvaltıda seçilen ürünler günün geri kalanında nasıl bir enerjiye sahip olacağımızın göstergesidir. Aç karnına tüketilen besinlere dikkat edilmediği takdirde ciddi sağlık problemlerine yol açmış olursunuz. Besinlerin içerisinde bulundurdukları vitaminler ve asit oranları günün hangi vaktinde ne tüketilmesi gerektiği konusunda ipuçları verir. Aç karnına tüketilmemesi gereken yiyeceklerin neler olduğunu bilmiyorsanız siler için araştırıp bir araya getirdik. İşte aç karnına tüketilmemesi geren besinler

        2

        DOMATES

        C vitamini deposu olan dometes aynı zamanda, tanik asit içerdiği için aç karnına yemekten kaçınmalısınız. Bu asit, midenizde bulunan ve genellikle ağrılı mide sorunlarına neden olabilecek asit miktarında artışa yol açacaktır. Bu nedenle, ülser gibi mide problemleriniz varsa, kendi iyiliğiniz için bu tür asitli yiyeceklerden uzak durmanız en iyisidir.

        3

        GAZLI İÇECEKLER

        Alkolsüz içecekleri aç karnına tükettiğinide midenize zarar verebilir, örneğin midenizdeki asit seviyesini yükseltebilirsiniz. Bunun uzun vadeli etkisi yemek borusu kanseri riskini oluşturabilir. Midenizdeki asit seviyesi yükseldikçe farklı hastalıklara davetiye çıkarabilirsiniz.

        4

        YAĞLI BÖREKLER

        Sabah erkenden çoğu insan mutfakta ya da yemek masasında gördüğü ilk şeye uzanıp onu yer ve hızla evden çıkar. İlk ve en kolay kapılacak şeylerden biri, puf böreği gibi hızlı bir atıştırmalıktır. Sizi daha tok hissettirseler de en iyisi değiller. Bu atıştırmalıklar, mide zarını tahriş eden maya ile doludur.

        5

        BAHARATLI YİYECEKLER

        Baharatlar yemeğinizin tadını ve kokusunu kolayca daha iyi hale getirebilir. Baharatlı yiyecekler aç karnına yemek için en iyisi değildir. Bunun nedeni, daha sonra kramplara ve hatta asidik reaksiyonlara dönüşen mide tahrişine kolayca neden olmalarıdır. Çok keskin bir kokuya ve ayrıca bir tada sahip oldukları için hazımsızlığı kolayca tetiklerler. Aç karnına kaçınmanız gereken baharat örnekleri arasında acı biber, sarımsak ve zencefil bulunur.

        6

        TURUNÇGİLLER

        Portakal ve mandalina gibi turunçgiller asit oranı bakımından oldukça zengindir. Aç karnına tüketirseniz gastrit ve alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir.

        7

        MUZ

        Özellikle diyet yapanların ya da sabah kahvaltısını atlayanların ilk tercihi muzdan yana oluyor. Aç karnına tüketilen muz kandaki magnezyum seviyesini hızla yükseltir. Bu yükselme de kalbe zarar verebilir.

        8

        ARMUT

        Armutlar çok miktarda ham lif içerir. Aç karnına yediğinizde, hassas mukoza zarlarına zarar verirsiniz. Bu da mide rahatsızlıklarına yol açar. Bu nedenle, en azından yulaf ezmesi veya diğer tahıllar gibi bir şey yedikten sonra armut yemeniz tavsiye edilir.

        9

        YOĞURT

        Yoğurt, şüphesiz birçok sağlık yararına sahip olan birçok laktik asit bakterisi içerir. Bununla birlikte, midenizdeki asit miktarı sayesinde laktik asit aç karnına etkisiz hale gelir. Bu, bu tür süt ürünlerinde bulunan laktik asit bakterilerini öldürür ve daha fazla asitliğe yol açar. Bu nedenle, yoğurdu tercihen iyi bir yemek yedikten bir veya iki saat sonra tüketin. Asla aç karnına yemeyin.

        10

        TATLILAR

        Şekerin sindirimi çok kolay olabilir, ancak aç karnına tüketildiğinde vücudunuzun insülini salgılamasını engeller. Bu olduğunda, kolayca göz problemleri yaşayabilirsiniz. Daha da kötüsü, tatlılar vücudunuzdaki asit ve alkali dengesini bozar. Bu nedenle, şeker hastalığınız varsa veya şeker hastalığına yakalanma riskiniz varsa, tatlılardan tamamen kaçının.

        11

        HAMUR İŞİ

        Sabahın erken saatlerinde hamur işi tüketmek hem karaciğer yağlanmasına hem de gün içerisinde kan şekerinizin aniden düşmesine neden olacaktır.

        12

        ÇAY VE KAHVE

        Aç karnına çay içmek mide bulantısına ve mide rahatsızlığına neden olabilir. Kahve ise midenizin asidini artırma eğilimindedir. Bu, mide ekşimesi ve gastriti daha da kötüleştirir.

        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ