Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Ali Nesin yazdığı matematik kitabını bakanlığa sunmadı

        Türkiye’nin enönemli matematikçilerdenProf. Dr. AliNesin, 2016’nın ilkgünlerinde, eski MilliEğitim Bakanı NabiAvcı’nın isteği üzerinelise ve özelliklefen lisesi öğrencileriiçin matematik kitabı hazırlamayagirişti. O günlerde gazeteHabertürk’e yaptığı açıklamada,“Nabi Avcı liseler içinmatematik kitabı yazmamıistedi. Sözleşme yapmadıktabii, sadece konuştuk. Yeni bakan bu fikri nasıl karşılar bilmiyorum.Onlar yayımlamazsaben yayımlarım” dedi.

        Gazete Habertürk'ten Ümran Avcı'nın haberine göre, geçen sürede Nesin, 3 kitaphazırladı ancak bakanlığa sunmadı.İki kitap Nesin Yayınevi’ndenbasıldı. Üçüncüsü “TamSayılar” basılmak üzere matbaayagönderildi, dördüncü kitabında yazımı sürüyor.Ali Nesin kitapları neden MilliEğitim Bakanlığı’na sunmadığınıanlattı: “Ben sunmadım...Neden sunmadığımı da birincikitabın önsözünde belirttim.Birincisi kabul edilmezdi.Çünkü, milli eğitimin anlayışınaters. Müfredata uymayan bir kitap kabul edilmezdi. Ayrıcasosyal medyada aleyhimeo kadar çok şey çıktıki. Nabi Avcı ile anlaştı,dünyanın parasını cebineindirdi diye. Sanki kitaptanpara kazanılırmış gibi...Doğrusu bununla başaçıkmak istemedim. Bizde Nesin Yayınevi’nde bastık.”

        ‘BÖYLE MATEMATİKOLMAZ’

        Bakanlığın müfredatınauymadığını ifade eden Ali Nesinşöyle devam etti: “O müfredatauyamadım çünkü Milli Eğitim Bakanlığı’nın istediği bir kitabınyazılmasının doğru olmayacağınakanaat getirdim. Dahaçok öğretmenler ve diğer kitap

        yazanlar için yazdım. Benimişim kitap yazmak değil. Bu işibenden daha iyi yapanlar daolabilir ama bir matematik kitabında cümle olur, anlatım olur,açıklamalar olur, bizim şu andaokullarda okutulan kitaplardaalıştırmadan başka bir şey görmek

        mümkün değil. Bir formülsilsilesi. Böyle matematikolmaz. Eğer böyle matematikgörseydim bugün başka birmeslekte gelişmiş olurdum.Çocukların kapasitesi yüksek,Talim Terbiye Kurulu’nun kapasitesidüşük.”

        REKLAM

        MEB:MÜFREDAT İÇERİKLİ DEĞİL

        Ali Nesin’in eski bakanAvcı’nın isteği üzerine yazdığıkitaplara ilişkin Milli EğitimBakanlığı (MEB) yetkilileri iseşu açıklamayı yaptı: “Bu kitaplarmüfredat için değildi. NabiAvcı’nın talimatı da değildi. Avcı,Ali Nesin’in Matematik Köyü’nüziyarete gitmişti. Bu konu oradagündeme geldi. Ali Nesin, ‘Benbir örnek kitap hazırlamak istiyorum’dedi. Avcı da ‘Buyurunhazırlayın’ dedi. Ancak okullardaokutulmak üzere bir müfredatiçerikli bir kitap değildi.Yanlış lanse edildi. Hakikatenbu anlamda ders kitabına benzerbir kitap hazırlamanın da nekadar zor olduğunu geçen yıl AliNesin de açıklamıştı.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ