Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        DİLİ (AA) - Güneydoğu Asya ülkesi Doğu Timor'da, eski Cumhurbaşkanı ve Başbakan Xanana Gusmao yeniden başbakan oldu.

        Bağımsız Doğu Timor'un ilk Cumhurbaşkanı ve eski Başbakan Xanana Gusmao'nun partisi Timor'un Yeniden Yapılanması Ulusal Kongresinin (CNRT) mayısta düzenlenen parlamento seçimlerini kazanmasının ardından Asya'nın en genç ülkesinin başbakanı da belirlendi.

        Doğu Timor'un 2002'de Endonezya'dan bağımsızlığını kazanmasında öncü rol alan Gusmao, kabine üyeleriyle yemin töreninde göreve başladı.

        Gusmao, törende yaptığı konuşmada, halkın kendisine verdiği görevleri yerine getireceğini ve Doğu Timorlulara hükümet programlarıyla refah kazandıracağını söyledi.

        Doğu Timor'da mayısta düzenlenen parlamento seçimlerinde, Xanana Gusmao'nun partisi CNRT oyların yaklaşık yüzde 42'sini alarak seçimden galibiyetle çıkmıştı.

        Tek başına hükümet kurulabilmesi için parlamentodaki 65 koltuktan 33'ünün kazanılması gereken ülkede, CNRT 31 koltuğun sahibi olmuştu.

        Gusmao, seçimlerde 6 koltuk kazanan Demokratik Parti ile koalisyon hükümeti kurmuştu.

        Yaklaşık 1,5 milyon nüfusu olan Doğu Timor'da halkın en az yüzde 41'inin yoksulluk sınırının altında yaşadığı tahmin ediliyor.

        Birleşmiş Milletlere göre, ülkede dünyaya gelen her 1000 bebekten 42'si yetersiz beslenme nedeniyle 5 yaşına gelmeden hayatını kaybediyor.

        Doğu Timor'un 2002'de Endonezya'dan bağımsızlığını kazanmasında öncü rol alan Gusmao, 2002-2007 yıllarında ülkenin ilk devlet başkanı, 2007-2015'te de başbakan olarak görev yapmıştı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler