Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Beynimiz çığlık sesine karşı özel bir tepki veriyor! İşte ilginç bir araştırma
        1

        Current Biology dergisinde 2015 yılında yayınlanan bir araştırma, bir çığlık sesi duymanın beynin korku devresini harekete geçirerek, uyarıcı bir sinyal görevi görebileceğini öne sürüyor.

        2

        New York Üniversitesi'nde psikoloji ve sinir bilimi profesörü olan David Poeppel ve yardımcı yazarları YouTube videoları ve filmlerdeki çığlık sesleri ile ses kabininde çığlık atan 19 deneğin ses dalgalarını analiz etti.

        3

        Araştırmacılar önce çığlıkların ses özelliklerini normal konuşmalara karşı ölçtüler ardından, gönüllülerin çığlıklara nasıl tepki verdiğine baktılar. Daha sonra, çığlıkları dinleyen insanların beyin görüntülerine baktılar ve büyüleyici buldukları bir şey gördüler: çığlıklar beyin tarafından normal sesler gibi yorumlanmıyordu.

        4

        Normalde beyniniz duyduğunuz bir sesi alır ve bu sesleri anlamlandırmaya adanmış bir bölümüne iletir: konuşanın cinsiyeti, yaşı nedir? Kızgın mı, üzgün mü?

        Ancak çığlıklar bu rotayı izlemiyor gibi görünüyordu. Bunun yerine ekip, çığlıkların kulaktan beynin korku işleme deposu olan amigdalaya gönderildiğini keşfetti.

        5

        Profesör Poeppel, "Deneyin beyin görüntüleme bölümlerinde, çığlıklar beynin korku devresini harekete geçiriyor. Amigdala, beyinde özellikle korku hakkındaki bilgilere duyarlı bir çekirdektir. Bu, çığlıkların doğası gereği sadece ses olarak değil, aynı zamanda artan farkındalık için bir tetikleyici olarak kabul edildiği anlamına gelir." dedi.

        6

        Yani, çığlık beynimize direkt tehlike işareti veren ve özel ayarlanmış bir ses. Bu yüzden diğer büyük sesler karşısında bir tepki vermezken, çığlık karşısında direkt irkiliyoruz. Bu açıdan bakıldığında korku filmlerinin çığlıklardan bu kadar yararlanması çok şaşırtıcı değil.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ