Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Börü ne demek? (TDK) Börü anlamı nedir?

        Star TV'de geçtiğimiz hafta Çarşamba günü ilk bölümüyle ekrana gelen askeri dizi Börü, sosyal medyada olumlu tepkiler almış ve beğeni kazanmıştı. Dizininekrana gelmesiyle birlikte izleyiciler de Börü kelimesinin anlamını araştırmaya başladı. PekiBörü ne demek? Börü anlamı nedir?

        BÖRÜ NE DEMEK?

        Börü kelimesi, eski Türkçe'ye dayanan bir sözcüktür. Kurt, yiğit, bahadır ve cesur anlamlarına gelen Börü kelimesi, yalnızca hayvan anlamındaki kurt için değil, kutsal bir varlık olarak kabul edilen kurt için de kullanılmaktadır.

        Börü kelimesi, Ergenekon Destanı yazıtlarında da yer almaktadır. "Türklere yol göstermek için gökten gelen bozkurt" anlamını taşıyan Börü kelimesi,Türk Edebiyatı'nın önde gelen yazarlarından olan Hüseyin Nihal Atsız'ın "Bozkurtların Ölümü" ve "Bozkurtlar Diriliyor" adlı romanlarında da yer almaktadır. Hüseyin Nihal Atsız'ın anlattığı Kürşad ve 40 çerisi hikâyesindeki savaşçılardan birinin adıda Börü'dür.

        Börü kelimesinin Türk Dil Kurumu'nda (TDK) birçok anlamı bulunmaktadır. TDK, börü kelimesiniTürkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü'nden kurt olarak kabul ederken, Kişi adları Sözlüğü'ne göre de kurt, yiğit, bahadır, cesur olarak kayıtlara geçirmiş.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ