Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Bu yiyecekler gribi geçirmede yardımcı oluyor! İşte gribe iyi gelen yiyecekler!
        1

        Havanın giderek soğuduğu bugünlerde başta grip olmak üzere birçok hastalık tehdidi altındayız. Mevsim geçişlerinin yol açtığı yorgunluk ve halsizlik haliyse görmezden gelmememiz gereken bir başka sorun. Hastalıklardan korunmada, bağışıklığımızı güçlendirecek birbirinden yararlı ‘sonbahar besinleri’ aslında doğal birer aşı. Ceyda Erenoğlu, HT Magazin'de gribe karşı bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri işledi...

        2

        BESİNLER GRİBE NASIL İYİ GELİYOR?

        Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, mevsiminde tüketilen sebze ve meyvelerin vitamin ve minerallerinden mümkün olduğunca yararlanmamız gerektiğini belirtiyor.

        3

        “Hastalıkların özellikle de gribin artış gösterdiği bugünlerde sebzeler bize söğüş şekilde, salata olarak veya pişirilerek eşlik etmesi gereken vitamin, mineral ve posa depolarıdır. Bu nedenle şifa kaynağı besinleri ihmal etmemeli ve düzenli tüketmeye dikkat etmeliyiz" Deniz, 10 şifalı besinle ilgili bilgiler verip önemli uyarı ve önerilerde de bulunuyor.

        4

        İşte bağışıklık sistemini güçlendiren, gribe iyi gelen yiyecekler!

        1. BALIK

        Proteinden zengin balık, içerdiği A ve B grubu vitaminler sayesinde bağışıklığı güçlendiriyor. Fosfor, magnezyum, iyot gibi minerallerin de kaynağı olan balık, kaliteli yağ asidi Omega 3’ten de zengin. Haftada 2-3 gün ızgara, fırın veya buğulama balık tüketmek gerekiyor.

        5

        2. MANTAR

        Mantar, D vitamini içeren nadir besinlerden biri. C vitamini, fosfor, bakır, biotin gibi vitamin ve mineralleri de barındıran mantarı doğru tüketmenin yolunun kısa süreli pişirmek ve suyunu kaybetmemesini sağlamak olduğu belirtiliyor.

        6

        3. PATLICAN

        Kabuğunda bulunan ‘nasunin’ antioksidan özelliğe sahip olması sayesinde hücreleri koruyor. İçerisinde C, A ve K vitaminleri ile potasyum barındırıyor ve hastalıklardan koruyucu etki gösteriyor. Yüksek fayda için kızartmadan tüketilmesi gerekiyor.

        7

        4. ISPANAK

        İçeriğindeki kalsiyum ve magnezyumla kemikleri güçlendirirken, C ve E vitaminleri, betakaroten ve selenyum içeriği sayesinde bağışıklığı kuvvetlendirmeden kanserden korumaya kadar çok sayıda fayda sağlıyor. Ispanağı yaprak ve köklerini ayırarak ve suyunu birkaç kere değiştirerek her defasında temiz suyla yıkamak gerekiyor.

        8

        5. ELMA

        A ve C vitaminlerinden zengin bir meyve. Bağırsak hastalıkları ve hemoroidi önleyici etkiye sahip çözünebilir bir posa kaynağı özelliği taşıyor. İçerdiği ‘pektin’ sayesinde ensü- lin salımını ve kolesterolü azaltıyor. Çok iyi yıkamak şartıyla kabuğuyla tüketmek faydasını artırabiliyor.

        9

        6. KESTANE

        Bağışıklığı güçlendirerek enfeksiyonlara karşı koruyan A, C ve E vitaminlerini içeren kestanenin 3 adedi, 1 dilim ekmek yerine geçiyor. Karbonhidrattan yüksek olduğu için günde 6 adedi geçirmemek gerekiyor. Potasyum içeriği nedeniyle böbrek rahatsızlığı olanlara “Dikkat!” uyarısı yapılıyor.

        10

        7. KEREVİZ

        C ve K vitamini, potasyum ve posa içeriğiyle öne çıkan kereviz, bağı- şıklık sistemini güçlendiren ve kötü kolesterolü düşüren bir besin. İçerdiği bileşenler ile damar genişlemesi sağlarken, sapında bulunan ‘phthalide’ stres hormonlarının üretiminin azalmasına yardımcı oluyor.

        11

        8. FINDIK-CEVİZ

        Fındık ve ceviz, porsiyon kontrolü yapılarak tüketildiğinde bağışıklığı güç- lendiren kuruyemişler. Her gün kahvaltı veya ara öğünde 2-3 tam ceviz ya da 8-10 çiğ fındık öneriliyor.

        12

        9. NAR

        Nara kırmızı rengini veren ‘antosiyanin’ kanserden koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahip. 1 orta boy veya 1 büyük narın yarısı 1 porsiyon olarak düşünülmeli.

        13

        10. PIRASA

        Kan damarlarını rahatlatan ve hipertansiyon riskini azaltan pırasa, A, C, B6, K vitaminleri, selenyum, demir, potasyum ve magnezyumla, mineral ve vitamin deposu. Çorba ve yemeğin yanı sıra salatanıza da ekleyebilirsiniz

        14

        PEKİ GRİPTEN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?

        İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Durmuş Arın, gripten korunmanın yollarını anlattı...

        KAPALI ORTAMLARDAN KAÇININ

        Mümkün olduğunca kapalı, kalabalık ve aşırı sıcak ortamlardan kaçının. İmkân varsa bulunduğunuz ortamı saat başı, 10-15 dakika havalandırın veya açık havaya çıkın. Oda havasını yüzde 40-50 oranında nemli tutacak tedbirler alın. Nem aletlerinden ve kapalı mekân bitkilerinden faydalanabilirsiniz.

        15

        ELLERİNİZİ OVARAK SABUNLAYIN

        Solunum yolu virüsleri temas ve havada asılı kalan damlacıklar aracılığıyla bulaşıyor. Özellikle toplu taşıma gibi kalabalık ortamlarda bulunduktan veya tokalaştıktan sonra ve yemeklerden önce ellerinizi 1-2 dakika süreyle ovalayarak sabunlayın.

        16

        OFİS MALZEMELERİNE DİKKAT!

        Kalabalık işyerinde çalışıyorsanız kalem, zımba ve klavye gibi ofis malzemeleriniz mümkün olduğunca size ait olsun. Ofiste hasta bir arkadaşınız varsa, telefon ve kapı kolları gibi ortak kullanılan malzemeleri günde 1 kez dezenfektanla silmeyi ihmal etmeyin.

        17

        RUHSAL SAĞLIĞINIZA EL ATIN

        Stresten etkilenenlerin uyku, beslenme ve ardından da bağışıklık sistemi domino taşları gibi bozulmaya başlıyor. Bunun sonucunda da gribe yakalanma riski artıyor. Stres atacak uğraşlar edinin, hoşlanacağınız faaliyetler keşfedin. Haftada 1-2 kez ev ve iş ortamından uzaklaşmaya özen gösterin.

        18

        KANSIZLIK VARSA HEKİME GÖRÜNÜN

        “Sebebi ne olursa olsun, kansızlığınız varsa enfeksiyonlara yatkın hale gelirsiniz” uyarısında bulunan Dr. Özlem Durmuş Arın ekliyor: “Kansızlığın en sık görülen nedenleri demir, folik asit ve B12 eksikliği. Özellikle menopoz öncesi kadınlar, çoklu ilaç kullananlar ve kronik sistemik hastalığı olanlar yılda 1 kez bu değerlere baktırmayı ihmal etmemeli.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ