Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Çiller nedir? Neden oluşur? Türleri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır?

        Güneşe maruz kalan deride oluşan düz, küçük ten rengiveya açık kahve lekelere çil denir. Özellikle yüz, omuz ve dekolte bölgesinde daha fazla görülür. Peki çiller nedir? Neden olur? Çil türleri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? İşte çillerle ilgili merak edilen tüm bu soruların yanıtları...

        ÇİL NEDİR? NEDEN OLUŞUR?

        İnsanlarda cilt rengini melanin belirler. Fakat sadece cilt rengini belirlemekle kalmaz, uzun süre güneş altında kalmanın zararlı etkilerine karşı da koruyucu görevi ve işlevi vardır. Bu melaninler, melanosif denilen özel hücreler tarafından üretilir. Bu melanosif hücrelerinin,belirli kesim ve noktalarda yoğun bir şekilde gruplaşmasısonucu oluşan,ciltteki lekelere çil denir. Güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmanın yanında, genetik olarak da oluşabilir.

        REKLAM

        ÇİL TÜRLERİ

        • Ephelides (ephelis):Yunanca olan kelime çil için kullanılan tıbbi terimdir. Bu terim, bronz, hafif kırmızımsı veya açık kahverengi olan ve tipik olarak güneşli aylarda görülen 1 mm-2 mm düz noktalar olarak tanımlamaktadır.Kırmızımsı saçlı ve yeşil gözlü insanlar bu çillere daha yatkındır. Güneşten korunma ve güneş koruyucularının düzenli kullanımı da dahil olmak üzere, çillerin görünümünü hafifletmeye yardımcı olur.
        • Lentijinler (lentigo): Mercimek için kullanılan Latince sözcükten gelir. En yaygın güneş yanığı ve güneş hasarı alanında bulunan bazı büyük pigmentli lekeler için tıbbi terimdir. Lentijinler genellikle yaygın çilden daha koyudur ve genellikle kışın solmazlar. Bu tür bir nokta, lentigo simplex veya solar lentigo olarak adlandırılır. Melanosit ve melanozomların sayısı (melanin pigmenti içeren hücresel yapılar) ve görünümü normaldir. Lentijinler nadir bir genetik sendromun parçası olsa da, çoğu zaman sadece izole ve önemsiz noktalardır.

        ÇİLLERİN TEDAVİSİ

        Çiller, çocukluk döneminde çıkan ve erişkinlik döneminde çıkan çiller olarak ikiye ayrılmaktadır. Çocuklarda görülen efelit tipi küçük çiller genellikle tedaviye ihtiyaç kalmadan ergenlik döneminden sonra kaybolur.Erişkinlikte ortaya çıkan çiller ise kendiliğinden kaybolmaz. Daha sonrasında çil lekeleri oluşan kişilerin bir dermatoloğa görünmelerinde fayda vardır. Doktorunun uygun gördüğü bir şekilde tedavi olabilirler fakat her tedavi kesin sonuç vermeyebilir. Çilden kurtulmak için en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden birisi lazerdir.

        HANGİ DURUMLARDA DOKTORA BAŞVURULMASI GEREKİR?

        • Kahverengi lekeler asimetrikse,
        • Lekelerin kenarları ve renginde düzensizlik varsa,
        • Çilin çapı büyük hızla artıyorsa,
        • Kahverengi leke hızla şekil değiştiriyorsa,
        • Çevresinde daha ufak lekeler oluşuyorsa,
        • Tümör habercisi sertlik, kabarıklık, kanama, ağrı, kabuklanma, kaşıntı yapıyorsa, doktora başvurulmalıdır.
        Haberi Hazırlayan: BUSE YAKAR
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ