Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Cumhurbaşkanı Erdoğan Tacikistan'a gidiyor

        Cumhurbalkanı Erdoğan, Tacikistan'a hareket etmeden önce açıklamalarda bulundu.

        Erdoğan'ın açıklamalarından başlıklar şöyle;

        Günümüzde dünyanın hiçbir bölgesi diğer kesimlerden yaşanan gelişmelerden ayrı değildir. Dış politikada çok taraflılık önem kazanmıştır. İşbirliği ve birlikte çalışma kültürünün geliştirilmesi, bölgesel refahın artırılması bakımından önemlidir.

        Bu sürecin Asya'da barış ve istikrar için ciddi bir potansiyel taşıdığına inanıyorum. Konferans kurulduğundan bu yana kurumsallaşmış ve temsil kabiliyeti artmıştır. Ülkemizle birlikte 27 ülke bir araya geliyor. Türkiye konferansın 2010-2014 yılları arasında dönem başkanlığını yürütmüştür. Üye ülkeler arasında işbirliğinin geliştirilmesi temel önceliklerimizden biri olacaktır. Zirve kapsamında bazı ülkelerin devlet başkanlarıyla ikili görüşmeler yapacağız. Alınacak kararların hayırlara vesile olmasını diliyorum.

        "Güvenli ve Daha Müreffeh Bir AİGK Bölgesi İçin Ortak Vizyon" temasıyla bugün ve yarın yapılacak zirvede askeri-siyasi, ekonomik, insani ve çevresel konular ile yeni sınama ve tehditler başlıklarında sürdürülen konferans faaliyetleri ele alınacak, ileriye yönelik hedefler tespit edilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tacikistan'da zirve katılımcısı ülke liderleriyle ikili görüşmeler de gerçekleştirecek.

        "REJİM SALDIRIYA DEVAM EDERSE KARŞILIK VERİLECEK"

        İdlib'e eğer bizim hakikaten yaklaşımımız olmamış olsaydı şu andaki durum çok daha farklı gelişir ve 3 milyona yakın insanın yaşamış olduğu İdlib'den çok ciddi bir göç dalgası ülkemize doğru gelebilirdi. Fakat bizim ağırlıklı olarak Rusya ile yapmış olduğumuz müzakereler, değerlendirmeler gerek Soçi müzakeresi süreci gerek Astana'yla ilgili süreçler, ikili yaptığımız sayın Putin'le görüşmelerimiz buradaki sıkıntıları minimize etti. Son olarak bir de karara varıldı ve bu kararla birlikte adeta bir yani silahların sustuğu bir an oldu ama ardından yine bazı arzu edilmeyen gelişmeler oldu. Tabii sürecin üzerinde bütün ekiplerimiz duruyor. Bütün gözlem, gözetleme bütün bu kulelerden bölgeleri bizler takibe aldık, takip ediyoruz. Yaralılarımız oldu, şehidimiz de oldu. Ama bunun bedelini, faturasını çok ağır ödettik.

        Ancak rejim burada eğer bizim bu gözlem kulelerine bazı saldırılar vesaireler bunları devam ettirecek olursa, bu yanlışa hala inatla devam edecek olursa bizim burada sessiz kalmamız mümkün olmaz. Gereğini de yaparız, çünkü biz burada barışın egemen olmasını istiyoruz. Ölümlerin durmasını istiyoruz. Varil, fosfor bombaları ile bu bölgeye saldırıların devam edilmesi hiçbir zaman affedilemez, buna sessiz kalamayız. Biz bu bölgede artık halkın sesine kulak veriyoruz. Bizim Suriye'de yaşayan kardeşlerimiz 'Türkiye gelsin' diyor. Adana Mutabakatı'nı bir kenara koyamayız. Bu mutabakat çerçevesinde terör örgütlerine karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz, sürdüreceğiz.

        Münbiç'le alakalı maalesef stratejik ortağımız Amerika sözünde durmadı ve orada beklenenler olmadı ama beklenenlerin olmaması bizim oradan elimizi, eteğimizi çekmek anlamına gelmez. Biz Münbiç'le ilgili bütün planlamalarımızı aynı şekilde koruyoruz ve bunu yine aynen devam ettireceğiz. Tel Rıfat'ta, İdlib'de aynı şekilde. Görüşmeleri Milli Savunma Bakanımız, Dışişleri Bakanımız, istihbarat muhataplarıyla yapıyor. Burada durmak, çekilmek diye bir şey yok. Verilen sözler ne yazık ki yerine gelmedi, gelmiyor. Biz oraları bırakamıyız. Münbiç, Fırat'ın doğusundaki çalışmalarımızı devam ettiriyoruz, ettireceğiz.

        REKLAM

        İLETİŞİM BAŞKANLIĞI DUYURDU

        Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın Twitter hesabından, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ınTacikistanziyaretine paylaşımda bulunuldu.

        Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK) 5. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere 14-15 Haziran 2019 tarihlerinde Dönem Başkanı Tacikistan’ın Başkenti Duşanbe’yi ziyaret edecektir.

        "Güvenli ve Daha Müreffeh Bir AİGK Bölgesi İçin Ortak Vizyon" temasıyla düzenlenen zirvede askeri-siyasi, ekonomik, insani ve çevresel konular ile yeni sınama ve tehditler başlıklarında sürdürülen konferans faaliyetleri ele alınacak, ileriye yönelik hedefler tespit edilecektir.

        Sayın Cumhurbaşkanımız, Tacikistan’da zirve katılımcısı ülke liderleriyle ikili görüşmeler de gerçekleştirecektir.

        Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Cumhurbaşkanımız @RTErdogan'ınTacikistan'da katılacağı AİGK 5. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, bölgesel konuların en üst düzeyde ele alındığı etkili bir mekanizma işlevi görüyor. Türkiye hem kendi çıkarlarını korumak hem de ortak coğrafyada ve tüm dünyada istikrar, güvenlik, barış ve dostluğa katkı sunmak üzere her platformda çok taraflı iş birliği ve etkin diyalog içinde çaba sarf etmeyi sürdürüyor." ifadelerini kullandı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ