Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika | Danimarka Kraliyet Ailesi'nde ortalık karıştı: Unvanlarını almıştı, özür diledi
        1

        1972'de tahta çıkan Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe'ın aldığı karar Danimarka dışında sarayın kendisini de karıştırmıştı.

        2

        Saray, Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe'ın en küçük oğlu Prens Joachim'in dört çocuğunun daha normal bir yaşam sürmesi amacıyla, sekiz torunundan dördünün unvanlarını elinden aldığını duyurmuştu.

        3

        Açıklamada kararın 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olduğu, Prens Joachim'den olan 4 torunun artık sadece kont ve kontes unvanı olabileceği prens ve prenses unvanlarını bu tarihten sonra kullanamayacakları bildirilmişti.

        4

        Kararın, torunların normal yaşam sürmesi amacıyla alındığı söylense de, Prens Joachim'in iki oğlunun annesi Kontes Alexandra aldıkları haber karşısında 'şok' olduklarını belirterek herkesi bir kez daha şaşırtmıştı. Kontes Alexandra "Karar bir anda oldu. Çocuklar kendilerini dışlanmış hissediyorlar. Kimliklerinin neden ellerinden alındığını anlayamıyorlar" ifadelerini kullanmıştı.

        5

        Kraliçe'nin oğlu Prens Joachim de Danimarka televizyonuna açıklamada bulunarak "Şok içindeyiz. Kraliçe bunu bize karar açıklanmadan sadece 5 gün önce söyledi. Çocukların üzüldüğünü görmek hiç keyifli değil. Anlamadıkları bir durumun içindeler" demişti.

        6

        Kraliçe ise tartışmaların ardından konuya ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

        Son günlerde Prens Joachim'in dört çocuğu için gelecekteki unvanları kullanma kararıma sert tepkiler geldi. Elbette bu beni etkiliyor. Kararımı alalı uzun zaman oldu. Kraliçe olarak benim görevim ve arzum, Monarşinin zaman içinde sonsuza dek var olmasını sağlamak. Bu durum bazen zor kararlar vermeyi gerektirir ve doğru zamanı bulmak her zaman zor olabilir. Monarşinin geleceği için gerekli bir güvence olarak gördüğüm bu düzenlemeyi yapıyorum. Kraliçe, anne ve büyükanne olarak kararımı verdim ama bir anne ve büyükanne olarak durumu hafife aldım. Bu, en küçük oğlum ve ailesine büyük bir etki yaratıyor ve bunun için üzgünüm, özür dilerim. Çocuklarımın ve torunlarımın benim en büyük sevincim ve gururum olduğundan kimsenin şüphesi olmasın. Umarım artık bir aile olarak huzur bulabiliriz. Bu durumu atlatabilir ve ilerleyebiliriz."

        7

        Kraliçe'nin açıklamasının ardından Prens Joachim'den yeni bir açıklama ise henüz yapılmadı.

        * Haberin görselleri Associated Press'ten servis edilmiştir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ