Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar son dakika! Dolarda son durum! 24 Mayıs döviz kurları - Döviz Haberleri

        Dolar kuru bir süredir ABD ile ilişkilerin S-400 alımıyla gerilebileceği kaygısıyla yükselirken TL üzerindeki baskı artıyor. Dolar/TL dün 6.15 üzerini test ettikten sonra günü 6.10 altında kapattı. S-400 geriliminin yanı sıra İstanbul BüyükşehirBelediye seçimlerinin tekrarlanması kararı, Merkez Bankası'nın 1 haftalık repo ihalelerine yeniden başlaması ile fonlama faizi oranını çıktığı yüzde 25.5'ten 24'e çekmesi ve yanı sıra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 100 bin dolar ve üzerinde döviz alımlarına 1 gün valör getirmesi dolar/TL'de yönü yukarı doğru çevirmişti. Piyasayı olumsuz etkileyen bir diğer neden döviz alımlarına getirilen binde 1 oranındaki Bankacılık ve Sigortacılık Muameleleri Vergisi (BSMV) olmuştu.

        REKLAM

        PAKETİN ARDINDAN İYİLEŞME

        Ancak dün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı İvme Reform Paketi ile bu paketin kapsadığı şirket ve sektörlere para girişi ile Borsa İstanbul'da yükseliş görülürken borsadaki iyileşme ve S-400 konusunda herhangi bir açıklama yapılmaması doları bugün çıktığı 6.15 seviyesinden 6.05'in altına çekti. Dün Borsa İstanbul'un global piyasaların ABD ile Çin arasındaki gerilim nedeniyle yüzde 1 ile 2 arasında kayıpta olmasına rağmen olumlu ayrışması önceki günlerde olumsuz ayrışan Borsa İstanbul ve dolar/TL'de İvme Reform paketi etkisinin süreceğini gösteriyor. Ancak başta ABD ile ilişkiler ve İstanbul seçimleri olmak üzere siyasi taraftan gelen haberler genelde piyasanın yönünü aşağı çeviriyor. Olumlu haberler iletam tersi çok olumlubir ortam yaratıyor.Dolar/TL şu anda 6.06-07 aralığında seyrediyor. Borsa İstanbul yüzde 2'ye yakın değer artışı ile 86 bin 254 düzeyinde seyrediyor.

        REKLAM

        KÜRESEL BÜYÜME KAYGILARI ARTIYOR

        ABD'de uzun tatil öncesinde ticaret anlaşmazlığının küresel büyümeyi olumsuz etkileyebileceği endişeleri artıyor. ABD'de Perşembe günü beklentininaltındaaçıklanan imalat verileri büyümenin ne kadar kırılgan olduğunu gösterdi.

        Asya hisse senetleri yatırımcıların ticaretsavaşıyla ilgili son manşetleri değerlendirmesiyle Cuma günkü işlemlerde karışık bir seyir izleyerek art arda üçüncü haftalık kaybına yöneldi. ABD Hazine tahvilleri Perşembe günkü yükselişin ardından fazla değişmedi. Japonya hisse senetleri yatay seyretti. Çin hisseleri değer kazandı ve ABD ile Avrupa hisse vadelileri yükseldi. Kore ve Avustralya hisseleri çekildi. ABD Başkanı Donald Trump Wall Street'teki kapanışın ardından ABD tarafından bu ay başında kara listeye alınan Huawei Technologies Co.'nun iki ülke arasındaki olası bir ticaret anlaşmasının parçası olabileceğini belirtti. Ülke tahvillerindeki yükseliş, 10 yıl vadelilerin tahvillerinin 2017'den beri en düşük seviyesini görmesiyle, hız kestiğine ilişkin sinyaller verdi. Dolar düştü ve euro yükseldi. İngiltere Başbakanı Theresa May 7 Haziran'da partisinin liderliğinden istifa edeceğini açıklamasının ardından Sterlin dolara karşı değer kazandı.

        Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dün üç kamu bankasının desteğiyle uygulanacak olan İvme Finansman Paketi ile yıl sonuna kadar üç ana faaliyet alanına 30 milyar TL finansman sağlanacağını açıkladı. Buna göre, ithalat bağımlılığı yüksek, dış ticaret açığı veren, istihdama katkı oranı yüksek ve ihracat potansiyeli yüksek sektörler bu paket kapsamında finansman sağlayabilecek.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ