Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Dolar son dakika! Piyasalar Arjantin ve Hong Kong darbesi! 13 Ağustos dolar kuru - Para Haberleri

        Piyasalarda, Arjantin'de başlayan panik havasıyla gelişen ülke varlıklarındaki satış dalgası sürüyor. Asya ve TL varlıklar da gidişattan negatif etkilenirken altın yükseliyor.

        Arjantin pezosu cuma kapanışta dolar karşısında 46 seviyelerinden işlem görürken, IMF yanlısı neoliberal Macri yerine, kamulaştırma yanlısı, sol eğilimli eski devlet başkanı Kirchner'in kabinesindeki eski bakan Fernandez'in öncü seçimleri domine etmesiyle pezoda değer kaybı yüzde 30'ları buldu. 60 eşiğini aşan kur daha sonra 53'e gevşedi.

        Arjantin borsası Merval de yüzde 38 değer kayıpla kapanırken, dolar bazında düşüş yüzde 48 oldu. 5 yıllık dolar CDS 1900 seviyesine yaklaşırken, temerrüt olasılığı 40'dan 70 üzerine çıktı. Analistler Fernandez'in ekonomi politikalarına dair vereceği mesajların piyasalardaki hava için önemine dikkat çekiyor. Morgan Stanley, pezoda yüzde 20 daha kayıp yaşanabileceğini belirtiyor.

        DOLAR KURU YÜKSELİŞTE

        Dolar/TL ise bayram öncesi 5.49'dan işlem görürken, dün Arjantin etkisiyle 5.55 seviyesini, 5.60'ı aşarak gün içinde 5.6353'ü gördü. Euro ise 6.30'u aştı. Türkiye'nin kredi risk primi yeniden 400 baz puan üzerine çıktı. Sığ piyasada gerçekleşen hareketin, yarın bankalar arası piyasa açıldıktan sonra seyri merak konusu.

        DOLAR

        $
        28,7823 0,04
        • Alış: 28,7711
        • Satış: 28,7953
        Son Güncellenme Tarihi: 21/11/2023 09:31:22

        Asya varlıklarıda ABD - Çin ticaret savaşının ardından Hong Kong'da Pekin karşıtı gösterilerle kayıplarını sürdürüyor. Hint rupisi beş ayın en düşüğüne gerilerken Endonezya rupisi, Tayland bahtı, Güner Kore wonu da yüzde 0.2 civarı düşüşte.

        Singapur piyasasının halen tatilde olması ve kurban bayramı nedeniyle piyasaların sakin olduğunu belirten bir portfolyo yöneticisi ise hafta ilerledikçe haber akışına bağlı olarak iki yönlü daha sert hareketler görülebileceğini belirtiyor.

        Nitekim, ABD, Çin'den ithal edilen ürünlere getirilen, 1 Eylül'de yürürlüğe girecek ek vergi uygulamasını cep telefonu, bilgisayar, ayakkabı ve giysiler için 15 Aralık'a kadar erteledi. Haberin ardından dolar/TL 5.60 altına çekildi.

        REKLAM

        ALTIN FİYATINDA YENİ ZİRVELER

        Gelişen ülkeler için azalan risk iştahı ve resesyon endişeleri ise altın fiyatlarını yükseltiyor. Spot altın fiyatı yeni zirveler görmeye devam ediyor. Spot altın fiyatı 1535 dolardan dönerken, gram altın fiyatı yüzde 2 üzerinde primlenerek 275 TL'ye çıktı. Trump'ın kararı sonrası spot altın fiyatı 1500 dolara, gram altın fiyatı 270 TL'ye indi.

        ABN Amro raporunda tahvil ve hisse senedi getirilerinin düşüşün altın fiyatlarının yükselişinde etkili olduğu belirtilirken, analist Georgette Boele, "Güven liman arayışı var. İnsanlar Hong Kong konusunda tedirgin, Asya piyasaları bu nedenle düştü." dedi.

        Öte yandan, euro bölgesinde İtalya kaynaklı gelişmeler izleniyor.İtalya'da koalisyon ortağı Lig Partisi'nin lideri ve aynı zamanda Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini güvenoyu ve erken seçim çağrısı yaptı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ