Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Dış basında Özgecan Aslan cinayeti böyle yayınlandı

        İNGİLTERE

        * İngiliz yayın kurumu BBC, hazırladığı geniş haberinde Mersin'de eve gitmek için bindiği minibüste bıçaklandıktan sonra yakılarak bir dereye atılan 20 yaşındaki Özgecan Aslan'ın cenazesinin büyük bir kalabalık eşliğinde toprağa verildiğini, aynı saatlerde İstanbul'da ise Taksim'de toplanan çoğunluğu kadın yüzlerce kişinin, kadına yönelik şiddeti protesto ettiğini anlattı.

        Akşam saatlerinde ise Kadıköy'de toplanan çoğunluğu kadın binlerce kişilik kalabalık da Aslan'ın öldürülmesini ve kadına yönelik şiddeti protesto ettiğini söyleyen BBC, eyleme katılanlar "Özgecan Aslan İsyanımızdır", "Kadın Cinayetleri Politiktir" gibi dövizler taşırken, yürüyüş için hazırlanan pankartta "Özgecan'ı ve katledilen kadınları unutmayacağız" yazdığını aktardı.

        * İngilizlerin saygın gazetesi Guardian da "20 yaşındaki Özgecan Aslan'ın vahşice öldürülmesinin ardından kadınların sosyal medyadan 'sendeanlat' 'hashtag'iyle yaşadıkları taciz olaylarını paylaşmasına yer verdi.

        * İngiliz Daily Mail'in internet sitesinde de Özgecan'ın hunharca öldürülmesi ve ardından yapılan eylemler geniş yer buldu. Türkiye'nin kadına karşı şiddetin önlenmesi için sokaklara döküldüğünü yazan gazete, idam cezasının geri getirilmesinin de gündem olduğunu duyurdu.

        ALMANYA

        Almanya 1'inci Devlet Kanalı ARD'de yayınlanan bir haber programında Özgecan Aslan'ın katledilmesinin ardından Türkiye'nin her yerinde düzenlenen protesto gösterileri görüntülerle aktarıldı. Cinayete her kesimden tepki geldiğinin anlatıldığı haberde, tecavüz ve cinayet suçları için idam cezasının yeniden getirilmesinin tartışılmaya başladığı da belirtildi.

        İSVİÇRE

        İsviçre'de yayın yapan 'Le Matin' gazetesi de Özgecan'ın vahşice katledilmesine geniş yer ayırdı. Gazete, bu olay karşısında Türkiye'nin bir çok şehrinde protestolar yapıldığını yazdı.

        AVUSTRALYA

        Avustralya'da yayın yapan Sydney Morning Herald gazetesinin internet sitesi ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kadına yönelik şiddeti 'ülkenin kanayan yarası' olarak tanımladığına dikkat çekerken, "Özgecan Aslan'ın vahşice öldürülmesi halkı sokaklara döktü" yazdı.

        RUSYA

        20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan cinayetini birkaç haberle ayrıntılı biçimde duyuran Rus haber ajansı Sputnik de, Özgecan'ın gözyaşlarıyla son yolculuğuna uğurlandığını anlatırken "Aslan'ın cenazesi, imamın uyarısına rağmen kadınlar tarafından taşındı" ifadelerini kullandı.

        Dünya ajansları, iç güvenlik paketine karşı yürüyen Türkiye Barolar Birliği'nin eyleminde, Özgecan Aslan'ın vahşice katledilmesinin protesto edildiğini duyururken El Cezire, "Mersin'de bıçaklanarak öldürülüp yakılan 20 yaşındaki Özgecan Aslan'ın ölümü, Türkiye'nin pek çok yerinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi. Cumhurbaşkanı, siyasi partiler ve spor kulüpleri de cinayeti kınadı" sözleri ile girdiği haberinde "Türkiye ayağa kalktı" başlığını kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ