Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İrlanda eşcinsel evliliği oyluyor

        Dışarıdan bakıldığında İrlanda gayet muhafazakâr bir ülke. Nüfusun yüzde 84’ü Katolik. Devlet televizyonunda öğlen ve akşam dualarının vaktinin geldiğini haber veren çanlar çalıyor günde iki kez. Ülke anayasası Tanrı’yı her türlü otoritenin kaynağı olarak kabul ediyor. 1923’ten bu yana her hükümet muhafazakar partilerin liderliğinde kuruldu. Ve parlamentoda her güne dua ile başlanıyor.

        Ancak, İrlanda söz konusu olunca birçok alanda olduğu gibi, bu veriler de gerçek tabloyu tam yansıtmaktan uzak. Ortaya çıkarılan bir dizi cinsel taciz skandalı kamuoyunun Katolik Kilisesi’ne inancını sarstı ve şimdi birçok kişi Kilise’nin farklı alanlardaki öğretilerini açıkça reddediyor. Boşanma ve doğum kontrolü konusundaki yasaklar çoktan kalktı ve kamuoyu araştırmaları çoğu seçmenin kürtaja ilişkin sert yasaların yumuşatılmasından yana olduğunu gösteriyor.

        İBRE 'EVET'TEN YANA

        İrlanda’da 2011 yılında da ilk açık eşcinsel milletvekilini seçti. Ve eşcinsel çiftlerin “medeni ortaklık” adı altında hayatlarını birleştirebilmesinin önünü açan yasanın yürürlüğe girmesinden beş yıl sonra, ülkede seçmenler bugün sandık başına giderek eşcinsel evliliğe izin verilmesi için anayasa değişikliğini onaylayıp onaylamadıklarını gösterecek. Referandumdan “evet” çıkması halinde İrlanda eşcinsel evliliği halk oylaması sonucu kabul eden ilk ülke olacak. Hükümet ve tüm önde gelen siyasi partiler, eşcinsel evlilikten yana tavır koyarken, kamuoyu anketleri de ibrenin “evet”ten yana olduğunu gösteriyor.

        “Evet” kampanyası çerçevesinde Dublin’de bir etkinliğe katılan Başbakan Yardımcısı Joan Burton, insanların artık arkadaşlarının, kuzenlerinin veya çocuklarının eşcinsel olabileceği gerçeğine daha fazla alıştığına dikkat çekiyor. Çoğunluk da aynı görüşte. Zaten referandum öncesinde yürütülen tartışmalarda eşcinselliğin kendisi pek konu edilmedi. “Hayır” kampanyası yürütenler arasında bile, eşcinsel çiftlerin anayasal olarak tanınmasına sıcak bakanlar mevcut. Eşcinsel evliliğe karşı çıkanlar kampanyanın başlangıcında eşcinseller arasındaki evliliğin farklı cinsiyetler arasındaki evlilik kurumunu bir anlamda sulandıracağını savunuyordu, ancak bu konu da unutuldu.

        DW

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ