Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Peşmerge Sincar'ı ele geçirdi, Barzani teşekkür etti

        Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge gücünün, Musul'a bağlı Sincar (Şengal) ilçesini tamamen kontrol altına aldığı bildirildi. IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Sincar ilçesinin kurtarılması nedeniyle yayımladığı "kutlama mesajında" operasyona destek veren ABD, komşu ülkeler ve koalisyon güçlerine teşekkür etti.

        Bölgedeki AA muhabirinin Peşmerge kaynaklarından aldığı bilgilere göre, Sincar ilçesi Peşmergenin kontrolüne girdi. İlçe merkezine giren Peşmerge güçleri kamu binalarına IKBY bayrağı astı. İlçeye yönelik operasyonda IŞİD ciddi bir direniş göstermedi.

        Peşmerge komutanlarından Kasım Simel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Şengal ilçesi terör örgütü DAEŞ'ten kurtarılmıştır. Küçük çaplı sokak çatışmaları sürüyor. Fakat ilçe, Peşmergenin kontrolünde. Yezidilerin gözü aydın olsun. Mesut Barzani'ye teşekkür ediyoruz" dedi.

        Yezidi halkın yaşadığı Sincar ilçesi 3 Ağustos 2014'te terör örgütü IŞİD'in eline geçmişti.

        BARZANİ TEŞEKKÜR ETTİ

        Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Sincar ilçesinin kurtarılması nedeniyle yayımladığı "kutlama mesajında" operasyona destek veren ABD, komşu ülkeler ve koalisyon güçlerine teşekkür etti.

        Barzani, hükümetin resmi internet sitesinde yayımlanan "kutlama mesajında", Sincar'ın kurtarılmasına verdikleri destek sebebiyle ABD, komşu ülkeler ve koalisyon güçlerine teşekkür ederek, "Şengal'in kurtarılması için Peşmerge ile ortaklaşa çalıştılar. Kürdistan bölgesindeki birlikte yaşam kültürünün ve özgürlük ortamının devam etmesi için bize destek oldular" ifadelerini kullandı.

        IKBY halkı ve "dünyadaki özgürlük yanlıları" adına Sincar'ın kurtarılmasından dolayı mutlu olduğunu belirten Barzani, mesajında "Kürdistan hükümeti adına Başkan Mesut Barzani, Peşmerge Güçleri Genel Komutanlığı ve bu tarihi destana imza atan tüm kahraman Peşmergeleri kutluyorum. Yezidi halkını ve ruhani liderleri Şeyh Babe'yi özellikle tebrik ediyorum" dedi

        "ŞENGAL'İN VİLAYET OLMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ"

        Sincar'ın vilayet olması için çalışacaklarını da bildiren Barzani, ilçenin yeniden inşaası için uluslararası kamuoyuna yardım çağrısında bulunarak şöyle dedi:

        "Şengal'in yeniden inşaası ve gelişimi Kürdistan hükümetinin başlıca görevlerinden biri olacaktır. Uluslararası kamuoyundan da bu konuda yardım bekliyoruz. Ayrıca Şengal halkına şu hususu bildirmek istiyorum: Yasal ve idari olarak halkın her türlü talebini yerine getireceğiz. Şengal'in vilayet olması için üzerimize düşeni yapacağız."

        IKYB Başbakanı Barzani mesajında ayrıca, terör örgütü DAEŞ militanlarının Suriye, Irak ve IKBY'de "vahşi eylemler" gerçekleştirdiğine dikkat çekerek şunları kaydetti

        "Fakat en büyük vahşet ve katliam Şengal'de uygulandı. DAEŞ, Şengal'de Kürt halkına karşı yeni bir "Enfal katliamı" uyguladı. Yezidilerden yüzlerce kadın ve kızı kaçırdı. Bazısı kurtarılmış olsa da birçoğu hala teröristlerin elinde. Yezidi Kürt kızları DAEŞ'in elinde kaldığı sürece Şengal'de açılan yara kapanmayacaktır. Bir yandan bunun için girişimlerimiz sürerken Yezidilere yönelik katliamın soykırım suçu olarak kabul edilmesi için de çalışıyoruz."

        Irak'taki Saddam Hüseyin rejimi tarafından 1983'te başlatılan ve 16 Mart 1988 Halepçe Katliamı'nı da içine alan 8 aşamalı askeri operasyonların adıdır. Liderliğini Ali Hasan el-Mecid'in yapmış olduğu operasyonlar, esas olarak Kürtleri hedef almıştır. Saddam Hüseyin, 1983 yılında Enfal Operasyonu kapsamında Barzani Aşiret'inden 8 bin kişiyi infaz ettirmiştir. Toplamda 5 yıl içinde 182 bin kişinin öldürüldüğü belirtiliyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ