Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Nijer'de devlet başkanı seçimi: Ulusal birlik hükümeti teklif edildi

        Nijer hükümetinin, devlet başkanı seçiminin sonuçlarını kabul etmeyen muhalefete, geçici olarak ulusal birlik hükümeti kurulması teklifinde bulunduğu bildirildi.

        Muhalefetten 17 partiyi birleştiren 2016 Değişim Koalisyonu'ndan (COPA) yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Mahamadu İssufu'nun talimatıyla hükümetin uzlaşmak için ulusal birlik hükümeti oluşturmayı teklif ettiği belirtildi.

        Açıklamada, söz konusu tekliften sonra Başbakan Brigi Rafini ile bir araya gelindiği ve taraflar arasında öncelikle bir diyalog süreci oluşturulması kararı alındığı ancak hükümet ile muhalefetin bu konuda anlaşamadığı kaydedildi.

        COPA'nın açıklamasında, "Diyalog süreci kapsamında ilk aşamada, uzlaşma sağlamak için tarafların bir araya gelmesi , ikinci aşamada ise geçiş süreci hükümetinin oluşturulması planlanıyor" ifadelerine yer verildi.

        Muhalefet ayrıca taraflar arasında güven eksikliği bulunduğuna değinerek, BM, Afrika Birliği, Avrupa Birliği, Uluslararası Frankofoni Örgütü ve Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu gibi dış güçlerin ara buluculuğuna ihtiyaç duyulabileceğini vurguladı.

        Ülkede 21 Şubat'taki devlet başkanı seçiminin ilk turunda resmi olmayan sonuçlara göre, İssufu yüzde 48,4, muhalefetteki Nijer Demokratik Hareketi Partisi'nden eski Meclis Başkanı Hama Amadu ise yüzde 17,7 oy almıştı.

        COPA, devlet başkanlığı seçiminin ilk turunda adayların aldığı oyların resmi olarak açıklanmamasını gerekçe göstererek seçimlerin ikinci turuna katılmayacağını duyurmuş, meclisteki diğer muhalefet partilerinin üyelerini de parlamentodan çekilmeye çağırmıştı. Adaylardan hiçbiri yüzde 50'nin üzerinde oy alamadığı için 20 Mart'ta seçimin ikinci turu yapılmıştı. Seçim komisyonu, resmi olmayan sonuçlara göre katılımın yüzde 60,94 olduğu seçimde, İssufu'nun oyların yaklaşık yüzde 92'sini, rakibi eski Meclis Başkanı Hama Amadu'nun da yüzde 7'ye yakınını aldığını duyurmuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ