Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi zafer kazandı

        Fransa'da parlamento seçimlerinin ilk turunda, kısa süre önce seçilen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi, seçimlerin ilk turunda mecliste çoğunluğu elde edecek oy oranına ulaştı.

        Kamu yayıncısı France 2 televizyon kanalının yaptırdığı sandık çıkış anketlerine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (REM) ile ittifak kurduğu Demokrasi Hareketi (MODEM), Ulusal Mecliste görev yapacak 577 milletvekilinin çoğunluğunu elde edebiliyor.

        REM ile MODEM, Ulusal Meclisteki 390 ila 430 milletvekilliğini kazanırken oyların da yaklaşık yüzde 32,2'sini alabiliyor.

        18 HAZİRAN'DA İKİNCİ TUR YAPILACAK

        Merkez sağ Cumhuriyetçi Parti (LR) liderliğindeki ittifakın milletvekili sayısı 85-125 arasında kalırken, aşırı sağcı Ulusal Cephe ancak 3-10 arasında milletvekili çıkarabiliyor.

        7 bin 877 adayın milletvekili olmak için yarıştığı ilk turda en az yüzde 50 oy alan milletvekili adayları doğrudan meclise girecek, herhangi bir adayın yüzde 50'yi yakalayamadığı sandalyeler için ikinci tur yapılacak.

        Seçimlerin 18 Haziran'da yapılacak ikinci turuna, ilk turda yüzde 12,5 ve üzeri oy alan adaylar katılabilecek ve burada en fazla oyu alan aday milletvekili seçilecek.

        Seçimlerin sonucunda çoğunluk olan 289 milletvekili ve fazlasını alan parti, hükümeti kurabilecek.

        SEÇİME KATILIM DÜŞÜK

        İHA'nın haberine göre Fransa'da tarihin en düşük katılımlı seçimi yaşandı. Sandık görevlilerinden 58 yaşındaki Bilgisayar teknisyeni Laurent Bigeult ilk tur oylamasını değerlendirdi. Bigeult, "Oylama sakin geçti, çok az kişi katıldı, katılım yüzde 36 civarındaydı, ikinci turda daha fazla katılım olacağını düşünmüyorum. Şimdilik sayımdan gördüğüm kadarıyla Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden farklı olarak insanlar daha çok partizan oy veriyor" dedi.

        Fransa'da bugün ilk turu yapılan milletvekili seçimlerinde katılım rekor seviyede düşüktü

        Fransa'nın ana kara topraklarında saat 08.00'de (TSİ 09.00) başlayan oy verme işlemi, küçük şehirlerde saat 18.00'de (TSİ 19.00), büyük şehirlerde ise saat 20.00'de (TSİ 21.00) sona erdi.

        MACRON İÇİN ÖNEMLİ BİR SEÇİM

        Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un vaatlerini yerine getirebilmesi için, genel seçimlerde salt çoğunluğu sağlayabilmesi ve böylelikle hükümeti kurabilmesi büyük önem taşıyor. Bazı uzmanlar, genel seçimi iki turlu cumhurbaşkanlığı seçimlerinin üçüncü turu olarak değerlendiriyor.

        REKLAM

        Henüz yaklaşık bir yıllık bir politik geçmişi olan Cumhuriyet Yürüyüşü hareketinin milletvekili genel seçimlerinde çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı büyük bir tartışma konusu olmuştu.

        BAŞBAKAN PHİLİPPE: FRANSA GERİ DÖNDÜ

        Başbakanlıkta, milletvekili genel seçimi ilk turuna ilişkin açıklama yapan Başbakan Edouard Philippe, sandığa gitmeyen seçmen sayısının fazlalığına rağmen vatandaşların mesajının açık olduğunu söyledi.

        "Fransa geri döndü." değerlendirmesinde bulunan Philippe, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, göreve gelmesinin üzerinden henüz bir aylık süre geçmiş olmasına karşın Fransa ve yurt dışında güven, irade ve cesaret sembolü olduğunu söyledi.

        Gelecek pazar yapılacak seçimlerin ikinci turunda da oy kullanmanın önemini vurgulayan Philippe, "Gelecek pazar Ulusal Meclis ülkemizin yeni yüzüne sahip olacak." diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ