Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Yeraltından gelen mucize!

        Şili’de, 5 Ağustos’ta toprak kayması sonucu meydana gelen göçük faciasında, yerin yaklaşık 700 metre aşağısında mahsur kalan 33 madenciden, 17 gün sonra mucizevi bir mesaj geldi. Madenciler, aşağıya uzatılan sonda aletine ekledikleri kâğıda “Yaşıyoruz ve iyi durumdayız” yazan bir not iliştirdi. Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, 33 madenciden gelen ve kırmızı bir kalemle yazılmış notu, halka gösterdi ve televizyon kameraları karşısına geçerek okudu

        GÜNEY Amerika ülkesi Şili’de inanılması zor birmucize gerçekleşti.Maden kazasında yerin yaklaşık 700metre altında bulunan madenciler, kendilerine ulaşmaya çalışan kurtarma ekiplerinin gönderdiği sonda aletine, tam17 gün sonra pazar akşamı “Hepimiz, yani 33 kişi de sığınaktayız ve iyi durumdayız” yazılı bir not gönderdiler. Sonda aleti tekrar yukarı çekildiğinde, önce kimse gözlerine inanamadı ve notu okuyunca hemen yetkililere haber verdiler.

        ‘YAŞIYORUZ’ NOTU...

        Bu notun üzerine Şili Ulusal Televizyonu TVN, yerin 700metre altına kamera göndererek yaşayan madencilerden birini görüntüledi. Umutla kameraya bakanmadencinin görüntüsü ülkede bayramhavası yarattı. Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, 33 madenciden gelen ve kırmızı bir kalemle yazılmış notu halka gösterdi ve TV kameraları karşısına geçerek notu okudu. “Umarım hepsi sağ olarak kurtarılacaklar” diyen Pinera’nın, TV’den canlı olarak yaptığı açıklama üzerine, sokağa dökülen halk ellerinde Şili bayrakları ile birbirine sarılıp kutlama yaptılar. 5 Ağustos’ta toprak kayması sonucumeydana gelen faciadan bu yana,madencilerden haber alınamıyordu.Madende göçük sırasında içinde yaklaşık birkaç aylık gıda stokunun bulunduğu sığınağa kaçmayı başaranmadencilere ulaşılmaya çalışılıyor. Madencilerin yakınları da bu mucize haberini birbirleriyle kutladı. El ele tutuşupmaden ocağının etrafında halka oluşturan kazazede yakınları, şimdi sevdiklerinin sağ salimgün yüzüne çıkmasını bekliyor.

        YETKİLİLER TEMKİNLİ

        Ancak yetkililer yine de temkinli davranıp, umut vermek istemiyorlar. Çünkümadencilere ulaşmak için büyük bir çukur açılması gerekiyor ve yeni bir göçüğün oluşmaması için bu çukuru açmak zaman alacak. Yetkililer bu çalışma için, 4 aya ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

        KURTARMA ÇALIŞMASI 4 AY SÜRECEK

        Portakal büyüklüğündeki delikten oksijen ve gıda

        Hayata kordon bağı ile tutunan madencilere, yerin 700 metre altına kadar açılan portakal büyüklüğündeki bir delikten gıda, oksijen, insan organizması için çok önemli olan maddelerden glikoz ve vücuttaki su kaybını önlemek üzere nemlendiricili jel takviyesi yapılıyor. Yetkililer, kurtarma çalışmalarının daha 4 ay sürebileceğini belirtiyorlar. 33 madencinin bulunduğu ve apartman dairesi büyüklüğünde olan sığınakta sadece 1.5 ay yetecek oksijen tüpü ile gıda malzemesi bulunuyor. Dün madencilerin sağlık durumunun “mükemmel” olduğu, ilk gıda yardımının da ulaştırıldığı açıklandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ