Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Barzani, PKK’yı Pol Pot’a benzetti!

        Irak Kürdistan Bölgesel Hükümeti Mesud Barzani’nin, ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker ile yaptığı görüşmede PKK’yı Kamboçya’da kurduğu terör örgütü sayesinde 1975’te iktidara kadar yükselen Pol Pot’a benzettiği ortaya çıktı.

        Wikileaks tarafından yayınlanan 13 Kasım 2007 tarihli ABD Dışişleri Bakanlığı kriptosuna göre ABD yönetimi PKK sorununun çözümü için Türkiye, Bağdat ve Erbil hattında aktif şekilde rol oynamış. Görüşmelerde nelerin konuşulduğu ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker’ın Irak Kürdistan Bölgesel Hükümeti’nin Başkanı Mesud Barzani ile yaptığı görüşmeden anlıyoruz. Crocker tarafından kaleme alınan kriptoya göre 2007’de kaçırılan sekiz Türk askerinin serbest bırakılmasında Barzani aktif rol oynamış. Barzani ile yapılan görüşmede Crocker askerlerin serbest bırakılması konusundaki yardımı için Barzani’ye teşekkür ediyor ve bundan sonra izlenecek starteji konusunda görüş alışverişinde bulunuyor.

        ÜÇ AŞAMALI PLAN

        Crocker PKK’nın Irak’takimevcudiyetinin sona ermesi için şunları öneriyor. İlk aşama; olası bir felaketin önlenmesi için PKK’nın tedarik yolların kesilmesi, PKK mensuplarının hareket kabiliyetinin engellenmesi, PKK ile bağlantılı siyasi büroların kapatılması ve örgütünmali kayank akışının izlenerek engellenmesini kapsıyordu. İkinci aşama; Irak, Türkiye ve Kürdistan Bölgesel yönetimi arasında daha geniş bir işbirliğini kapsayacaktı. Üçüncü aşama ise kalıcı bir siyasi çözüm doğrultusunda yürütülecek çalışmalardan oluşuyor.

        İRAN DESTEKLER

        Barzani Crocker’ın bu önerilerine karşı ne partisi Kürdistan Demokrat Partisi’nin ne de Kürdistan Yurtsever Birliği’nin PKK ile herhangi bir işbirliği içinde olmadığını söylüyor. PKK’yı bu noktada Kızıl Kmerler terör örgütünün kurucusu ve eski Kamboçya Başbakanı Pot’a benziyor. 1992 ile 2000 arasında 5 bin adamını PKK’ya kurban verdiğini belirten Barzani, PKK’nın Kuzey Irak dışına çıkmaya zorlanması halinde İran’ın örgüte kapıları açacağını iddia ediyor.

        İŞTE BARZANİ’NİN PKK’YI BENZETTİĞİ POL POT

        ASIL adı Saloth Sar olan Pol Pot, 1963 yılında Kızıl Kmerler olarak bilinen gerilla teşkilatını kurup organize etti. 1970’teki askeri ihtilal sonucu iktidardan uzaklaştırılan ve Kamboçya’nın kralı Sihanouk ile işbirliğine girerek askeri idareye karşı hareket başlattı ve 1975’te General Lon Nol yönetimindeki askeri idareyi devirerek başbakan oldu. Pol Pot, birliklerinin başkent Phnom Penh’i işgal etmesiyle asıl yüzünü gösterdi ve katliamlarını sergilemeye başladı. Şehirde yaşayan herkesi pirinç tarlalarında çalışmaya zorlayan Pol Pot, bütün okulları kapattı. Kamboçya kaynaklarına göre Pol Pot ve Kızıl Kmerler, iktidarda oldukları süre yaklaşık 7 milyonluk nüfusun 3 milyon 300 binini katlettiler.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ