Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Fransa'da cumhurbaşkanlığı yarışı kızışıyor

        Fransa'da ana muhalefetteki Sosyalist Parti delegeleri, gelecek hafta Pazar günü ikinci turu düzenlenecek oylamada, cumhurbaşkanlığı adaylığı için Francois Hollande ve Martine Aubry arasında seçim yapacak.

        İlk turda Hollande'ın yüzde 39, Aubry'nin yüzde 31 oranında oy almasının ardından, yüzde 17 oy alarak yarışı üçüncü sırada bitiren Arnaud Mortebourg'un destek vereceği aday ikinci turda büyük avantaj sağlayacak.

        Fransız siyasi gazeteler, Montebourg'un ikinci tur için ''kilit'' rolü oynayacağı görüşünde.

        Küreselleşme karşıtı olan, yolsuzluk ve rüşvetle mücadeleyi programında ön plana çıkartan Montebourg'un yarın hangi siyasetçiye destek vereceğine açıklık getirmesi bekleniyor.

        Hollande ve Aubry, çarşamba günü bir televizyon kanalındaki canlı yayımlanacak tartışma programında kozlarını paylaşacak.

        Canlı yayında etkili olan siyasetçinin, yine cumhurbaşkanlığı seçiminde Sosyalist Parti adayı olma konusunda önemli avantaj sağlaması bekleniyor.

        Geçen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partinin adayı olan ve Nicolas Sarkozy karşısında yarışı kaybeden Segolene Royal, dünkü aday adaylığı yarışında sadece yüzde 7 oranında oy alarak büyük bir hezimete uğramıştı.

        Hollande ile 40 yıllık bir beraberliğin ardından 2007 yılında ayrılan Royal'in, ikinci tura kalan dört çocuğunun babası Hollande'a destek verip vermeyeceği yine merak edilen konuların başında geliyor.

        Seçimlerde yüzde 6 oranında oy alma başarısı gösteren Manuel Valls, dün akşam ikinci turda Hollande'ı destekleyeceğini açıklamıştı.

        Sosyalist Partinin, delegeleri arasında cumhurbaşkanlığı seçimi için düzenlediği ilk tura yaklaşık 2,5 milyon kişinin katılması, bugün Fransız basınında geniş yankı uyandırdı.

        Yeni parti tüzüğü, cumhurbaşkanı adayı için yapılacak seçimlerde partinin programını kabul ettiğini taahhüt eden ve sembolik 1 Euro kayıt parası yatıran herkesin oy kullanmasına olanak sağlıyor. 65 milyon nüfuslu ülkede yaklaşık 200 bin parti üyesi bulunmasına karşın, ilk tur oylamaya yaklaşık 1,6 milyon kişi katıldı.

        New York'taki skandaldan önce düzenlenen anketler, IMF'nin eski başkanı Dominique Strauss-Kahn, Sosyalist Partiden aday olarak, cumhurbaşkanlığı seçimini açık farkla önde bitireceğini ortaya koyuyordu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ