Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik "Çin'e iade etmeyin"

        Dünya Uygur Kongresi Genel Sekreteri Dolkun İsa, ''Çin devletinin zulmünden kaçarak değişik ülkelere sığınan Uygur Türklerinin, Çin'e iade edilmemesini'' istedi.

        İsveç Meclisi'nde düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada yurt dışında yaşayan Uygur Türklerinin en önemli sorunlarının iltica sorunu olduğunu ifade eden İsa, ''İsveç'teki temaslarımız sırasında bu ülkeye Çin'in zulmünden kaçarak gelen vatandaşlarımıza iltica talepleri konusunda yardımcı olmalarını istedik. Af Örgütü'nün temsilcileri bu konuda yardımcı olacaklarını söylediler'' diye konuştu.

        İsveç'ten geçtiğimiz şubat ayında iki Uygur Türkünün Çin'e iade edildiğini hatırlatan İsa, ''Şu anda bu vatandaşlarımızdan haber alamıyoruz ve akıbetlerini de bilmiyoruz'' dedi.

        İsveç'teki temaslarının süreceğini kaydeden İsa, ''Birleşmiş Milletler Komiserliği ile de görüşmelerimiz olacak. Bu temaslarımız sırasında da vatandaşlarımızın iltica sorunlarını dile getireceğiz. Bizler Çin devletinin zulmünden kaçarak değişik ülkelere sığınan Uygur Türklerinin, Çin'e iade edilmemesini istiyoruz'' şeklinde konuştu.

        Seminerde konuşan Dolku İsa, Doğu Türkistan'ın coğrafi konumu ile ilgili bilgi verdikten sonra, Çin devletinin bölge insanına uyguladığı baskılardan örnekler verdi. Uygur Türklerinin gerçekleştirdiği bütün girişimlerin Çin tarafından terörist organizasyon olarak dünyaya tanıtıldığını söyleyen İsa, internetin kapalı olduğunu, telefon görüşmelerinin dinlendiğini ve Uygur dilinin konuşulmasına izin verilmediğini kaydetti. Uygurların her alanda ayrımcılığa uğradığına işaret eden İsa, Çin yönetiminin bölge halkına yönelik baskılarının bütün şiddetiyle devam ettiğini söyledi.

        Seminere, Uygur Türklerinin İsveç'teki en büyük birliği olan İsveç Uygur Maarif Derneği üyeleri ile birlikte, İsveç'te yaşayan Türkler, İsveç milletvekilleri Otto von Arnold, Ulrika Karlsson ile Mehmet Kaplan katıldı.

        Bu arada İsveç Meclisi'nde Doğu Türkistan Uygur Türklerine Çin tarafından uygulanan baskılarla ilgili seminere katılanlara Uygur yemeklerinden ikram edildi. Uygur pilavı ile birlikte et yemekleri, börek ve tatlı ikram edildi.

        İsveç Meclisi'nin Türk milletvekili Mehmet Kaplan'ın başkanlığını yürüttüğü İsveç-Uygur Dostluk Grubu'nun girişimleri ile İsveç'e gelen Dolkun İsa, İsveç'teki ilk gününde gerçekleştirdiği temasları sırasında, Uluslararası Af Örgütü'nün İsveç'te bulunan temsilcileri ile de bir araya geldi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ