Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Başbakan Hito'dan çarpıcı açıklamalar!

        Suriye Muhalefeti Başbakanı Gassan Hito, Habertürk'e konuştu...

        -İstanbul'da Suriye muhalefeti temsilcileri tarafından başbakan seçildiniz, bununla ilgili bir soruyla ilgili başlamak istiyorum, bu göreviniz hangi sorumlulukları içeriyor?

        Beni davet ettiğiniz iin çok teşekkür ederim. Geçiş hükümetinin görevi şuanda bir hükümet oluşturmak. Bende bunu yapıyorum. Suriye'den birçok kişiyle görüşüyorum, aynı şekilde koalisyondan, koalisyon içindeki farklı gruplarddan da... Onlara danışıyorum, bana tavsiye ettikleri kimseler varmı diye. Suriye'den de bayağı CV topladık ve elimize birsürü CV geçti. Dolayısıyla şuanda işim bu hükümeti kurmak. Hükümet koalisyon tarafından onaylandığında farklı bir görevleri olacak; bu da rejimin düşürülmesi, yani Esad rejiminin düşürülmesi. Buna paralel olarakta insani yardım ve Suriye halkına temel ihtiyaçların sağlanması yönünde çalışmalar olacak.

        -Muhaliflerin kontrolünde olan bölgelerdeki çalışmalarınızı tam olarak nasıl koordine edeceksiniz?

        Tabii önce hükümeti oluşturmamız gerekecek. Kurtarılmış bölgelerde ofislerimiz olacak. Biçok farlı sivil kuruluşla, sivil konseylerle koordinasyon içinde olacağız. Her bakanın kendi özel alanı olacak ve buraya yönelecekler. Suriye halkına bu alanda hizmet sağlayacaklar.

        -Beşar Esad'ı yönetimi bırakmasıyla ilgili zihninizde bir tarih var mı?

        Beşar Esad Suriye halkının gözünde çoktan düşmüştür. Yönetimi bırakması sadece zaman meselesidir. Biz bunun kaçınılmaz olduğuna ve yakın zamanda gerçekleşeceğine inanıyoruz. Belirlenecek olan bunun zamanıdır. Bu da ordunun ve diğer grupların sahada ne kadar iyi savaştığına, birbirleriyle ne kadar iyi ve koordineli olduklarına ve dostlarımızdan ne kadar kaliteli yardım aldıklarına bağlıdır. Bunlar Esad rejiminin ne kadar hızla düşeceğinde üyük rol oynayacak fakat düşmesi çok yakın.

        -Cevaplarınız uluslararası diplomatik gelişimlerdense, askeri girişimlere odaklanıyor gibi görünüyor. Şuanda Suriye'de askeri müdahalelerin diplomatik hamlelerden daha etkin sonuç vereceği kanaatinde misiniz?

        Bakın Beşar Esad tarafından yönetilen bu rejimin siyasi rejimleri düşünmek için çok fazla şansı vardı. Son olarak bir iyi niyet adımı atıldı mahkumların serbest bırakılması ve pasaportların çıkarılması gibi. Ve Esad bu basit testi de geçemedi. Bu adam barışçıl bir çözüme inanmıyor. Sivillerin yaşadığı alanı bombalamayı durdurmadı. Hem bize hem de uluslararası topluma böyle bir rejime inanmadığına dair sinyaller verdi. Biz siyasi bir çözümün Esad ve rejiimi olmadan olabileceğine inanıyoruz.

        -Türkiye'de Suriye'deki krizin aşılması için batılı ülkerein ve arap ülkelerinin Türkiye kadar istekli olmadığı şeklinde bir algı var. Siz bu algıya katılıyormusunuz?

        Türkiye devleti ve türkiye halkı Suriye'nin yakın dostu olmuştur. Türkiye devleti en başından beri siyasi bir çözüm için çok çalışmış çok girişimlerde bulunmuştur. Biz bazı iyileştirmelerin yapılması için Türkiye halkına müteşekkiriz. Rolleri çok önemliydi. Türkiye'den gördüğümüz dostluğu, kardeşliği ve yardımı hiçbir zaman unutmayacağız. beni duygulandıran şey o mülteci kamplarına misafirlerimiz diye hitap etmeleri. Bu Türkiye ve Suriye halklarının ilişkisini çok iyi anlatıyor. türkiye bize okullar açmamız için izin verdi. İstanbul, Gaziantep, Urfa ve diğer yerlerde 25 kadar böyle okul var. Bu siz Türkiye'den nasıl bir yardım aldığınızı gösteriyor. tabii insani yardım aldığımız diğer ülkelerede müteşekkiriz.

        -Barrack Obama başkanlıkta 2. dönemi kazanırsa Suriye politikasının daha aktıf olacağına dair öngörüler vardı. Fakat Washington'ın hala temkinli adımlar attığı görülüyor. Bu konuda bir hayal kırıklığı yaşıyormusunuz?

        Uluslararası toplumla ilgili genel olarak bir hayal kırıklığı var. İnanıyoruzki ABD gibi İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya ve diğer ülkeler de geçiş hükümetini ılımlı karşıladı ve yardım edebilceklerine dair sinyaller verdiler.

        -Rusya ve İran'ın Suriyedeki rolünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

        Bizi oldukça hayal kırıklığına uğrattı. Yanlış tarafın yanında oldular. Bence tarih yanlış hedefe oynadıklarını gösterecek. İran halkı ve Rusya halkına saygımız büyük. Onlar hükümetlerine yanlış tarafta durduklarını söyleyeceklerdir. Yapmaları gereken halktan yana taraf olmaktı. Suriye halkının silahsız ve kendini savunamayacak güçte olmadığını biliyorlar. Eminim Suriye halkının maruz kadığı bombardıman sesli olarak ifade edilmesede konuşuluyordur.

        -Suriye'de yaşanan çatışmaların ülkeyi bölünmeye götürebileceği şüpheleri var. Siz böyle bir endişe yaşıyormusunuz?

        Aslında hayır. Suriye halkı herzaman mozaiği oluşturan şeyi Suriye olarak gördü. Aleviler'e yada Kürtler'e Suriye'den ayrı bir grup olarak bakmıyoruz. Tüm bu gruplara ulaşmaya çalışırken ben şahsen Aleviler'e ulaştım. Aynı zamanda Türkmen ve Kürtler'e aynı zamanda Araplar'a ulaşmaya çalışıyoruz. Tüm Suriyeliler'e sürece katılma çağrısı yapıyrouz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ