Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Airex'te en pahalı jeti iki Türk kaptı! - AIRPORT Haberleri

        Gökhan ARTAN-AHT

        Sivil havacılığın kalbi, İstanbul’da havacılık sektörünün sayılı organizasyonları arasında yerini alan Airex’te atıyor. Avrupa’nın önemli sivil havacılık fuarı haline gelen Airex Sivil Havacılık Fuarı, İstanbul Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Apronu’nda kapılarını 9. kez açtı. 9 Eylül Pazar gününe kadar açık kalacak fuar, dünyanın en önemli sivil havacılık platformları arasında yer alıyor. Fuar 2014’de, bu kez İstanbul Airshow adıyla açılmak üzere kapanacak. İstanbul Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Apronu’nda düzenlenen fuara 48 ülkeden 155 şirket katılıyor.

        A380, 12 SAATLİĞİNE İSTANBUL’A GELDİ

        Apronda 52 uçak, sportif hava aracı ve helikopter sergileniyor. Özel iş jetleri, bölgesel ve uzun menzilli yolcu uçakları ve yeni nesil sportif hava araçlarını ziyaretçilerle buluşturuluyor. Gezmek isteyenlerin airexistanbul.com adresinden ön kayıt yaptırması gerekirken fuarın adı 2014 yılında İstanbul Airshow olarak değişecek. Fuar da sergilenen uçak ve helikopterler ziyaretçilerden ilgi gördü.

        İstanbul Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Terminali’ndeki fuara Türk işadamlarının da ilgi göstermesi bekleniyor. Türk işadamlarının fuar alanında sergilenecek milyon dolarlık yeni iş jetlerini inceleyerek beğendikleri uçaklardan sipariş vermesi bekleniyor. 65 milyon dolarlık fiyatıyla fuarın en pahalı iş jeti olan Bombardier Global 6000’den Türkiye’den iki kişinin sipariş verdiği öğrenildi. Apronla birlikte toplam 60 bin metrekarelik alandaki fuarda sergilenen uçakların değerinin toplam bir milyar doları geçtiği öğrenildi. Fuarda tanıtılacak uçaklar arasında yer alan dünyanın en büyük yolcu uçağı olan iki katlı Airbus 380 de bir kez daha fuar için İstanbul’a geldi. Emirates Havayolları’nın Airbus 380 tipi uçağı da Dubai’den İstanbul’a saat 09.00’da iniş yaptı. A380 için 6 uçaklık park yeri ayrıldı. Airbus 380, fuar için yaklaşık 12 saatliğine İstanbul’da bulunacak.

        ‘BABAM MEZARDAN GELSE EMNİYETTEN TAVİZ VERMEM’

        Sivil havacılığın küresel olumsuzluklara rağmen büyüdüğünü belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Bu gelişmeye paralel olarak Atatürk Havalimanı’nda yaşanan sıkışıklık sürdürülebilir bir durum değil. Bu yüzden hedef yeni İstanbul havalimanını inşa edip 2016’dan itibaren trafiği rahatlatacak olan ilk etabı hizmete açmaktır. 2023’te Türkiye havacılıkta 375 milyon insanın uçtuğu bir ülke olacak” dedi. Yıldırım, uçuş güvenliğinin şakaya gelmeyeceğini belirterek, "Emniyet pazarlık konusu olmaz. Babam mezardan kalksa gelse emniyet konusunda taviz vermiyorum" dedi.

        Hünal: Almak için gelmedim

        ‘Issız Adam’ filmiyle tanınan oyuncu Cemal Hünal, fuarda jetleri inceledi. Eclipse 550 Twin-Engine modeli jeti görmeye geldiğini dile getiren Cemal Hünal, sınıfının en iyi jetlerinden birisi olduğunu ifade etti. Gazetecilerin “Almayı düşünüyor musunuz?” sorusuna Hünal gülerek “Hayır” yanıtını verip iyi olan her şeye ilgi duyduğunu söyledi.

        Airex'in enleri!

        EN PAHALI UÇAK Airbus A380 389.9 milyon dolar

        EN PAHALI İŞ JETLERİ Bombardier 6000 65 milyon dolar

        EN UCUZ HAVA ARACI Gyro MTO Sport 72 bin dolar

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ