Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa SPK'dan Borçlanma Araçları Tebliği taslağına dair açıklama - Borsa Haberleri

        Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borçlanma Araçları Tebliği'nde veÖzel Durumlar Tebliği'nde değişiklik yapılmasına dair Tebliğ Taslağıhazırladı.

        SPK'dan yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

        "6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda yer alan düzenlemelereuyum sağlanması amacı ile hazırlanan ve 7/6/2013 tarihli ve 28670sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kurulumuzun II-31.1 sayılı“Borçlanma Araçları Tebliği” ile 23/1/2014 tarih ve 28891 sayılı ResmiGazete’de yayımlanan Kurulumuzun II-15.1 sayılı “Özel DurumlarTebliği” hükümlerinde ihtiyaçlar çerçevesinde değişiklik yapılmasıgündeme gelmiştir.

        Borçlanma Araçları Tebliği Taslağı ile Tahsisli satışlarda asgari 100.000 TL’lik birim nominal değerşartı getirilmiştir.

        Yurt dışında yapılacak ihraçlarda, tertip ihraç belgesininonaylanması uygulaması kaldırılmış, her tertibin satışından öncesatışa ilişkin bilgilerin elektronik imzalı olarak Kurula iletilmesineilişkin düzenleme yapılmıştır.

        Yurt içinde borçlanma aracı ihracı için zorunlu krediderecelendirmesine ilişkin düzenleme yapılmıştır. İhraç limitihesaplamasında değişiklik yapılmıştır.

        Yurt dışında ihraç edilecek borçlanma araçlarının Merkezi KayıtKuruluşu A.Ş. nezdinde elektronik ortamda kayden ihracı ve bunlarailişkin hakların izlenmesi zorunluluğu kaldırılmıştır.

        Mevcut Tebliğde yalnızca bankalara tanınmış olan, ihraç edilmişborçlanma araçlarının ikinci el piyasada geri alınması imkanı tümihraççılara tanınmıştır.

        Özel Durumlar Tebliği Taslağı ile Fon kullanıcıları Tebliğ kapsamından çıkarılmıştır.

        Tebliğin 11/4 maddesinde belirtilen işlemlerin sadece borsadagerçekleştirilen satış işlemleri olduğu, satışa ilişkin açıklamayapılmasına rağmen satış yapılmazsa bu durumun gerekçeleriyle birlikteaçıklanması gerektiği hüküm altına alınmıştır.

        Nitelikli yatırımcılara satılmak üzere sermaye piyasası aracıihraç eden ve payları borsada işlem görmeyen ihraççılara ilişkinTebliğin 21/1(e) bendi yeniden kaleme alınarak, ihraççının finansaldurumunda ve/veya faaliyetlerinde meydana gelen ve borçlanma aracısahiplerine ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmesini olumsuzetkileyebilecek gelişmelerin ve olayların kamuya açıklanması gerektiğihüküm altınaalınmıştır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ