Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Ruble dolar karşısında rekor düşük seviyede 20.01.2016 - Döviz Haberleri

        Ruble, ham petrol fiyatlarındaki düşüşün dünyanın en büyük enerji ihracatçısı Rusya ekonomisi üzerinde baskı oluşturmasıyla rekor düşük seviyeye geldi. Petroldeki düşüşün Rusya ekonomisi üzerindeki etkisi, ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımlar ve benzeri ekonomik sorunları geridebırakıyor.

        Yüzde 1,8 düşen Rus Rublesi Dolar karşısında 80.156 seviyesinden işlem görerek en son Aralık 2014'te aştığı ve Rusya Merkez Bankası'nı acil faiz artırımına zorlayan seviyeyi aştı.

        Rusya ekonomisin ve rublenin zarar görmesinde, Suudi Arabistan öncülüğündeki üreticilere bağlı olan petrol fiyatlarına olan bağımlılığı etkili oldu. Ham petrolün geçtiğimiz 12 ayda yüzde 41 değer kaybederek varil başına 28.15 dolar seviyelerine inmesi, ekonomik yavaşlamanın bir yıldır devam ettiği Rusya'da, petrol ve doğalgaz gelirleri bütçenin yarısını oluştururken krizden nasıl çıkılacağına ilişkin endişeleri artırıyor.

        Moskova'da PAO Promsvyazbank analisti Aelxei Egorov, rublenin daha fazla düşecek yeri olduğunu belirtirken, “Ruble'nin dolar karşısında 80 seviyesinde olması bile, şu anki petrol fiyatları değerlendirildiğinde iyimser kalıyor. Petrol ciddi düşük seviyelerde seyrediyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ