Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Üsküdar kentsel dönüşümü için 3 öneri! - Emlak Haberleri

        Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, ilçede kentsel dönüşümle ilgili "30 yıldır konuşulan bir konunun sonuna geldik. 1983'ten beri planlar konuşuluyordu ama hamdolsun bu plan işi bitti. Zaten kentsel dönüşümün önündeki en büyük engel, imardaki bu kısıtlılık idi ve bunu kaldırmakla engeller de kalkmış oldu. Üsküdar'a hayırlı olsun." dedi.

        Türkmen, yaptığı açıklamada, kentsel dönüşümün sadece Üsküdar'ın değil, Türkiye'nin en önemli konusu olduğunu söyledi.

        Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda mutlaka tepeden tırnağa inşa anlamında yenilenmek zorunda olduğunu ifade eden Türkmen, "Çünkü hem deprem ülkesiyiz, deprem kuşağında yaşıyoruz, riskli bir bölgedeyiz hem de binalarımız depreme dayanıklılık anlamında çok da iç açıcı bir durumda değil. Depremsellik noktasında sıkıntılarımız var. Bu yüzden son yıllarda yasal düzenlemelerle yapılan teşvik edici hamleler, kentsel dönüşümü hızlandırmaya yöneliktir." diye konuştu.

        Üsküdar’ın, İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu dile getiren Türkmen, ilçede taşra diye tabir edilen mahallelerde; kaçak yapıların, plansız, projesiz ve ruhsatsız inşaatların oldukça fazla olduğuna dikkati çekti.

        Dolayısıyla Üsküdar'ın acilen dönüşmesi ve yenilenmesi gerektiğine işaret eden Hilmi Türkmen, şunları kaydetti:

        "Üsküdar Belediyesi olarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte kentsel dönüşümle ilgili çalışmalar, imar planları ve projeler geliştirdik. Bunların hepsi depreme hazırlıktır. Dolayısıyla insanların bu bilinçte ve buna hazırlıklı olması için çalışmaları sürdürüyoruz. Bugüne geldiğimizde Üsküdarımızın Boğaz bölgesi dediğimiz 270 bin insanın olduğu toplam 16 mahallesini ilgilendiren bölgelerdeki planlarla ilgili iyi bir noktaya gelmiş durumdayız.

        Mevcut imar planlarına göre Küplüce, Burhaniye, Mehmet Akif Ersoy, Kirazlıtepe, Ferah, Güzeltepe, Yavuztürk, Bahçelievler, Çengelköy, Kandilli, Kuleli, Küçüksu, Kısıklı, İcadiye, Beylerbeyi ve Kuzguncuk'tan oluşan 16 mahallede 120 bin insanın yaşayabileceği hesaplanıyor. Geride kalan 150 bin kişinin de ilçede kalmasını arzu ediyoruz ve bunun için imar planlarında değişilik yaptık. Boğaz bölgesindeki imar haklarını 2 kattan geri görünüm bölgesinde 6 kata, etkilenme bölgesinde ise 7 kata çıkardık. Bu şekilde 270 bin kişi kentsel dönüşümden sonra da yine aynı evlerinde yaşayabilecek. 30 yıldır konuşulan bir konunun sonuna geldik. 1983'ten beri o planlar konuşuluyordu ama hamdolsun bu plan işi bitti. Zaten kentsel dönüşümün önündeki en büyük engel, imardaki bu kısıtlılık idi ve bunu kaldırmakla engeller de kalkmış oldu. Üsküdar'a hayırlı olsun."

        3 ÖNERİ YAPILDI

        Kentsel dönüşümle ilgili model bir çalışmaya başladıklarını da dile getiren Hilmi Türkmen, Üsküdar Belediyesinin NATO Yolu üzerinde 7 dönüm arsası olduğunu, bu arsayla ilgili TOKİ ile anlaşıp protokol yaptıklarını anlattı.

        TOKİ'nin 174'ü konut, 7'si işyeri olmak üzere belediyeye 181 yer yapacağını ve inşaatın başladığını belirten Türkmen, "İnşallah 2016’nın sonu, 2017’nin ilk çeyreğinde hazır olacak. Çengelköy itfaiyesi ile Birlik Camisinin olduğu bölgede de işgalli 38 dönüm belediyeye ait arazi var. Şimdi oranın projesini bitirmek üzereyiz. Oradaki vatandaşlarımızı alıp yeni yerimize taşıyacağız. Bu defa da orayı yıkıp dönüştüreceğiz. İtfaiye ve camiyi planda ayarladık, aynı şekilde kalacak." ifadelerini kullandı.

        Vatandaşlara kentsel dönüşümle ilgili üç öneride bulunan Türkmen, şöyle devam etti:

        "Öncelikle bu dönüşüm işlerinde en pahalı kalem arsadır. Arsa da zaten vatandaşlarımızda var. Bunun için birinci önerimiz vatandaşların bir kooperatif kurması ve binalarını yapmasıdır. Eğer kooperatif kurmakla uğraşamayacaklarını söylüyorlarsa o zaman ikinci önerimiz TOKİ ile anlaşmalarıdır. Biz belediye olarak TOKİ ile anlaştık ve bu kurumu öneriyoruz. Çünkü TOKİ, sosyal bir kamu kurumu, dönüşümü önceliyor ve kar amacı gütmüyor. Eğer vatandaş TOKİ ile anlaşamıyorsa o zaman üçüncü önerimiz, bir müteahhitle anlaşmasıdır. Kentsel dönüşüm artık hayatımızın bir gerçeği. Bundan sonra söz vatandaşta, vatandaşlarımız hızla bu planlardan yararlanmak için dönüşüme 'evet' demeli."

        Dönüşümle ilgili kırmızı çizgileri olduklarını ifade eden Başkan Türkmen, siteleşme olmayacağını ve mahalle kültürünün devam ettirileceğini vurgulayarak, otoparksız projelere de izin vermeyeceklerini söyledi.

        Hilmi Türkmen, "Üçüncüsü, estetik binalar yapacağız. Madem yıkıyoruz, yeniden göze hoş gelmeyen bir bina yapılmasını istemiyoruz. Binalarımız hem dış cephesiyle estetik olacak hem de fonksiyonel olacak. Planı, projesi gayet güzel, şık olacak. Bizim insanımız en güzel binalarda, en güzel konutlarda oturmaya layık. Balkonuyla, çatısıyla, terasıyla, penceresiyle bir Üsküdar evleri geleneği başlayacak inşallah." diye konuştu.

        Belediye olarak şu anda bölgede 4 ofis açtıklarını ve uzman kişiler tarafından ücretsiz olarak vatandaşların kentsel dönüşümle ilgili bilgilendirildiğini kaydeden Türkmen, "Şu anda arazide muazzam bir hareketlilik var. 2017'nin ilk aylarından itibaren Üsküdar’da inşaat anlamında özellikle boğaz bölgesinde ciddi bir dönüşüm furyası başlayacaktır. Vatandaşlarımız bu konuda ne kadar acele ederse bu süreç o kadar hızlanır. Önümüzdeki 5-10 yıl çok ciddi anlamda bir dönüşüm olacaktır." diye konuştu.

        Türkmen, Çamlıca Camisindeki inşaat çalışmasının da hızla devam ettiğini, caminin etrafındaki televizyon vericileri ve antenlerin tamamının kaldırılıp Küçük Çamlıca'da tek bir kulede toplanacağını, bu projenin de 2017 yılının ilk yarısında biteceğini söyledi.

        Çamlıca Camisinin etrafındaki yerleşim yerleriyle ilgili de İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortaklaşa bir çalışma yaptıklarını ve çalışmanın detaylarının ilerleyen günlerde açıklanacağını belirten Türkmen, Meydan Projesi ile belediyenin bayramda yeni binaya taşınacağını, mevcut binasını, arkasındaki katlı otoparkı ve aradaki iş merkezini yıkarak altının otopark üstünün ise meydan olacağını sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ