2010'u 33 bin konutluk 49 projeyle kapattılar
İnşaat şirketlerinden 13.4 milyar TL'lik yatırım!
Markalı konut üreticileri, 2009’un ‘kayıp yıl’ olarak görülmesine neden olan küresel krizin izlerinin 2010’da silineceği beklentisiyle yola çıktı. Talebin daha yüksek olduğu, arz bacağında da şirketlerin daha cesaretli davrandığı 2010, sektörün çoğunluğunu oluşturan temsilcilerin toplam48 yeni projeyle bitirdiği bir sene oldu.
2010’da lansmanı yapılan 49 yeni projede bulunan toplamkonut sayısı 33 bin 962, toplamyatırım bedeli ise tam 13.4 milyar lira olarak hesaplandı. Bu rakamın önemli kısmı, 2010’da görücüye çıkan, 2.5 milyar dolarlık (3.9 milyar TL) proje, Zorlu Center’dan geldi. Zorlu Holding’in 800 milyon dolarlık arsasını 2007’de aldığı projede 584 rezidans dairesi bulunuyor.
KİM NEYE NE KADAR YATIRIM YAPTI? TIKLAYIN
KİM NEYE NE KADAR YATIRIM YAPTI? TIKLAYIN 2
BİR YILA 6 PROJE SIĞDI
Geçtiğimiz yılın en fazla yeni proje üreten şirketleri Teknik Yapı ve Dumankaya inşaat oldu. Teknik Yapı, 2010’da 6 yeni projeyi tüketiciyle buluştururken, Dumankaya İnşaat da 5 yeni projeyi aynı seneye sığdırdı. Pek çok farklı hacimde proje üreten şirketler, binlerce daireden oluşan toplu konut işlerine de 20-30 dairelik butik konseptlere de yatırım yaptılar.
Büyük projeler geliştiren şirketler arasında Ukra İnşaat, Özyurtlar İnşaat, Sinpaş Yapı, Soyak, Özyazıcı İnşaat, Sur Yapı yer aldı. Ukra İnşaat, İstanbul Beylikdüzü’nde 2 bin 700 konutluk Ukra City projesine başlarken, Özyurtlar İnşaat Haramidere’de 2 bin 30 konutluk N Towers’ı görücüye çıkardı. Soyak, 4 yıl aradan sonra İstanbul’da yaptığı yeni proje için Halkalı bölgesini seçti ve 2 bin 250 konutluk Soyak Park Aparts’ın satışını başlattı.
ADALAR’DA İLK PROJE
2010’da genellikle uygun fiyat ve ödeme koşullarıyla satışa çıkarılan projelere yoğunlaşıldı. Bunun yanı sıra, milyon dolarla ifade edilen rakamlara alıcı bulacak birbirinden lüks projeler de görücüye çıktı. Sektörün 2010’da yaşadığı bir başka ilk de Adalar’da konut projesi yapılması. İnanlar İnşaat’ın Büyükada’daki eski Lido arsası olarak bilinen alanda yapımına başladığı proje Terrace Lido adını aldı.
MENEKŞE ATASELİM