Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam "2015 iyi bir yıldı, ama bu, evde parti verdiğimiz son yıl olabilir" - İş-Yaşam Haberleri

        Esen EVRAN / GAZETE HABERTÜRK

        Dünyanın en büyük dayanıklı tüketici ürünleri fuarlarından IFA’da tüm şirketler geleceğin akıllı evlerini planlayıp birbiriyle iletişebilen cihazlar üzerine yoğunlaşmıştı. Önce hayaller anlatıldı, ama korkular da hep aynıydı. Öyle ya,siz istediğiniz kadar buzdolabıyla çamaşır makinesini konuşturun, cep telefonuyla fırını yönetin, her şeyi birbirine bağlayın. Dünya çalkalanır, insanlar birbirleriyle yan yana gelemezken, kime hangi moralle, neyi satacaksınız?

        IFA’da BSH Ev Aletleri CEO’su Norbert Klein ile de bir araya geldik.Türkiye, BSH için önemli bir pazar. Çerkezköy’deki üretimin yüzde 50’si ihraç ediliyor. Klein, yılın ilk 9 ayında Türkiye’de toplam pazarın yüzde 10, BSH’nın ise yüzde 12 büyüdüğünü söylüyor. Klein, Türkiye’nin iç dinamikleri ve global ekonomideki dalgalanmalara bakarak bunu “Olağanüstü bir gelişme” diye yorumluyor. Ancak içinde bulunduğumuz ortam, zafer sarhoşluğu yaşamaya da hiç uygun değil. Nitekim Norbert Klein bu duygusunu da şöyle ifade ediyor: “13 yıldır Türkiye’deyim. EğerTürkiye’de istikrarı devam ettiremezsek, 2015, sektördeki olumlu sonuçları kutlamak için parti verdiğimiz son yıl olabilir.”

        Fakat Klein’a göre yakın gelecekteki tüm tehditlere rağmen Türkiye’nin uzun dönemde potansiyeli devam ediyor. Örneğin beyaz eşya sektöründe öne çıkacak segmentlerden biri bulaşık makinesi. Bu üründe Türkiye yüzde 65 penetrasyonla Avrupa üçüncüsü. Ancak bunların büyük bir kısmı giriş seviyesi düşük maliyetli cihazlar. Şirket bulaşık makinesinde önemli bir yenileme talebi görüyor.

        TÜRK KAHVESİ MAKİNESİ İÇİN ÇOK ÇALIŞTI, YAKINDA ÜRETECEK

        Tekirdağ Çerkezköy’deki Ar- Ge merkezi, BSH Ev Aletleri’nin dünyadaki 3 ana inovasyon merkezinden biri. Örneğin Gaggenau markasıyla 5 bin Euro seviyesinde fiyatla satılan yüksek segment buzdolabı gamının dünya üretimi burada gerçekleştiriliyor. Bu ürünün yüzde 85’i ABD pazarı için. BSH, bir süredir tüm dünyaya satmak için Türk kahvesi makinesi de geliştirmeye çalışıyor. Ancak bu üründe Arçelik’in patent koruma önlemleri nedeniyle zorluklar yaşanmış. Klein, bunun aşıldığını ve ürünün yakında piyasada olacağını söylüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ