Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam "Aşık olduğum iki şehir birbirine bağlanıyor" - İş-Yaşam Haberleri

        Başbakan Ahmet Davutoğlu; Borsa İstanbul-Borsa Konya işbirliği imza ve gong töreninde konuştu.

        Davutoğlu'nun konuşmasından notlar;

        * Şehir ekonomileri, kent ekonomileri ulusal ekonomiye entegre edememiş devletlerin büyük atılımlar yapması mümkün değil. Borsa Konya ve Borsa İstanbul arasındaki anlaşma çok önemli anlaşma.

        * Londra piyasasına borsasına ve Borsa İstanbul arasındaki anlaşmaya da orada şahit olmuştum. Böylelikle Borsa Konya, Borsa İstanbul ve Londra borsası entegre haline geliyor.

        * İkincisi tarım sektörü ihmal edilemez. Tarım sektörümüzün kalbi Konya. Dün 42 tesisimizi açtık. Çoğu sulama ve tarım alanlarıyla ilgiliydi.

        * Tarım sektörü ile reel ekonominin bütününün finansal piyasalar ilişkisini iyi kurmak gerekiyor.

        * Bugün attığımız adım tarihi bir adım. İlk elektronik hizmeti açtığımızda tarihi adım demiştik.

        * Şimdi de Borsa İstanbul'la birlikte tarımsal alan genişliyor. Biraz önce TOBB Başkanımızın vurguladığı hususları vereyim.

        * Ürün İktisas Borsası en kısa zamanda kurulacak. Bu 1 yıl mı, 4 yıl mı bilinemezdi. Ancak biz söz veriyoruz, senet gibi onun gereğini yapıyoruz.

        * Son 2 ayda 3 aylık planlarımızın yüzde 75'ini gerçekleştirdik.

        * Buradan ifade ediyorum. En kısa zaman bizim için bu yılın ilk yarısında demek.

        * İkincisi lisanslı depoculukla ilgili yaptığımız düzenlemelerden sonra fiili depoculuğu tümüyle özel sektöre devredeceğiz. Bu tarihi adım, tarımsal ticareti finans piyasalarıyla buluşturan Konya ve İstanbul için de önemi var.

        * Bu tarihi adımın Konya ve İstanbul açısından da önemi var. Hızlı tren İstanbul'a bağlantı kurulduğunda Selçuklu başkentini, Osmanlı başkentiyle buluşturan bir proje.

        * Bu projeyle birlikte 2 aşık olduğum şehir birbirine bağlanıyor. Bir başarı hikayesidir Konya.

        * Konyamız son 14 yıl içinde olağanüstü bir artış gösterdi. İhracatımız 1 milyar 354 milyon dolara çıktı. Dün zikretmiştim. Konya'da 517 ihracatçı firma vardı, şimdi bin 500 tane oldu.

        * Anadolu'da açılan ilk borsa 1907 yılında. Yılda 8 milyar TL ve 1 milyon tonluk hacmiyle Borsa Konya büyük hamlenin adresi konumunda.

        * Borsa İstanbul da bu hamleyle yeni açılım yapmış oluyor. İstanbul arkasına Anadolu'yu alamazsa gerçek gücünü dünyaya yansıtmaz.

        * Biz İstanbul'un finans merkezi olma hayalimizi her geçen gün hayata geçiriyoruz.

        * Borsa İstanbul için de bu tarihi bir hamle. İnşallah bu bütün Türkiye'ye yayılır. Umarım Türkiye'deki reel sektörü açan bir konuma geliyor.

        * Üretici piyasaların dalgalanmalarından daha az etkilenecek. Önemli bir imkana kavuşacağız. İslami nitelikli faizsiz alternatiflerin sunulması önemli bir adım olacak.

        BİRİLERİ BİZİ NEGATİF GÜNDEME MAHKUM ETMEK İSTİYOR

        * Bütün Türkiye'ye seslenmek istiyorum. Bir taraftan terörle mücadele ile uğraşmak zorundayız. Güvenlik birimlerimiz birçok ilçemizde bu ülkenin birliği için mücadele ediyor. Şehitlerimizden Allah rahmet eylesin.

        * Biz terörle mücadeleyi sürdürürken ekonomizi de pozitif yapmamız lazım. Birileri bizim terörle anılmamızı istiyorlar. Bizim bu kısır döngüyü kırmamız lazım.

        * İnşallah Diyarbakır'da, Mardin'de de ticaret borsalarımız konuşacak. Harran Ovası piyasaların oluştuğu yerler olacak. Kars'ta Ağrı'da Hazar'la irtibatlandırılan bir ticaret alanı oluşturulacak.

        * Birileri bizi negatif gündeme mahkum etmeye çalışıyor. Türkiye'nin hep terörle anılmasını arzu ediyorlar. Bizimn bu kısır döngüyü mutlaka kırmamız lazım, terör üzerinden bir kaos oluşturmak büyük bir tuzak.

        * Biz böyle hamlelerle bu tuzağı da kırıyoruz. Biz burada dünyaya, Türkiye'de normal yaşam ve ekonomik faaliyetler devam ediyor mesajını veriyoruz. Birileri barikatların arkasında gençleri heba ederken biz o gençlerle büyük şehir imarları gerçekleştirmek istiyoruz.

        * Konya Ticaret Borsası'ndan sesleniyoruz, bu topraklar bereketli topraklar olmaya devam edecek. Siz ne yaparsanız yapın, bu ülkenin doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi aynı istikamette devam edecek. Biz teröre teslim olmayacağız, biz bereketli ufuklara hep beraber yürüyeceğiz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ