Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Donald Trump'ın başkan seçilmesi özel hapishane şirketlerinin hisselerini uçurdu - İş-Yaşam Haberleri
        1

        ABD’de seçimleri Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın kazanmasıyla gözler başta ABD olmak üzere dünya piyasalarına çevrildi. Seçim öncesi Trump’ın seçilmesi halinde küresel çapta yangın vaat eden uzmanlar büyük ölçüde sessiz kalırken, dünyanın önde gelen borsalarında yüzde 3’lere varan yükselişler gözlemleniyor.

        2

        ABD’nin gösterge endeksi olarak kabul edilen Dow Jones seçim sonrası yüzde 2.5 oranında yükseldi. Bu yükselişte özellikle Donald Trump’ın seçim öncesi yaptığı açıklamalar etkili oldu. Trump seçilmesi halinde demir, çelik, kömür ve petrol başta olmak üzere geleneksel sanayi kollarını destekleyeceğini söyledi.

        3

        Yeni yollar, tüneller, havaalanları ve limanlar da yapılacağını açıklayan Trump böylece bu alanlarda ve bu alanların yan sanayilerinde faaliyet gösteren şirket hisselerinde bayram havası estirdi. Gökdelenler başta olmak üzere inşaat şirketlerinde yüzde 30’lara varan çıkışlar izlenirken Glencore gibi maden şirketlerinde de çıkışlar yüzde 20 seviyelerine yaklaştı.

        4

        Diğer yandan finans şirketlerinin şikâyetçi olduğu Dod-Franks gibi regülasyonların da devre dışı kalacağı beklentisi finans sektöründe de hisseleri ortalama yüzde 15 yükseltti. Wall Street’in ağır toplarından Goldman Sachs yüzde 14’lük yükselişiyle öne çıkan şirketlerden oldu. Regülasyonların kalkmasından avantaj sağlayan bir diğer sektör de ilaç oldu.

        5

        Sektörün önde gelen şirketlerinden Pfizer’in hisseleri yüzde 12 yükseldi. Ancak çok dikkat çeken bir diğer gelişme de ABD’nin iç güvenliğine yönelik oldu. Trump’ın bu konuda kemerleri demokrat Barack Obama’ya kıyasla çok daha sıkı tutacağı beklentisi ise ülke genelinde faaliyet gösteren özel hapishanelerin hisselerini tavan seviyesinde yükseltti.

        6

        Corrections Corporations of America adlı özel hapishane işletmecisinin hisseleri seçim sonrası bir günde yüzde 43 sıçrayarak rekor kırdı. Sektör uzmanları başta uyuşturucu ve sığınmacılara yönelik çok daha sıkı bir takibin başlayacağını belirterek hapishanelere yönelik talebin artacağını ileri sürdü.

        7

        ALTYAPI ŞİRKETLERİ KÖŞEYİ DÖNDÜ

        5.3 TRİLYON $’A MAL OLACAK

        Donald Trump’ın duyurduğu yatırımların toplam 5.3 trilyon dolara mal olması bekleniyor.

        8

        HAPİSHANE EKONOMİSİNİN CİROSU TAM 74 MİLYAR $

        Halen ABD genelinde 27 eyalette toplam 18 şirket özel hapishane işletiyor. Correctional Corporation of America’nın (CCA) yaklaşık yüzde 70 seviyesinde paya sahip olduğu sektörün yıllık cirosu 74 milyar dolar seviyesinde. CCA’nın cirosunun ise 1.2 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

        9

        ABD genelinde hapishanede bulunan tutuklu sayısı 2 milyon seviyesinde. Bu rakam tüm dünyada hapiste yatan insanların yüzde 22’sini oluşturuyor. Ülkede özel ve devlete ait tüm hapishanelerin yıllık cirosu ise 74 milyar dolar ile 133 ülkenin GSYH’sinden daha fazla.

        10

        TEKNOLOJİ İÇİN HABERLER KÖTÜ

        ABD’de göreve gelecek yeni yönetimin özellikle teknoloji şirketlerinin yurtdışına kaçırdığı 2 trilyon dolarlık verginin peşine düşeceği belirtiliyor. Bu konuda en çok sorgulanacak şirketlerin başında Apple ve Amazon geliyor.

        11

        YENİ YÖNETİM TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNİN ENSESİNDE

        ABD’de başkanlık seçimi sonrası kaybeden sektörlerin başında teknoloji geliyor. Trump bu sektörde faaliyet gösteren şirketlerin son yıllarda tüm yatırımlarını yurtdışına taşımalarını eleştirerek bu şirketlere özellikle vergi konusunda artık göz yummayacağını söyledi. Yeni ABD yönetiminin teknoloji konusunda ABD’de yeni istihdam yaratılması için başta Amazon olmak üzere sektörün devlerinin peşine düşeceği tahmin ediliyor.

        12

        “APPLE LANET BİLGİSAYARINI ARTIK ABD’DE ÜRETECEK”

        Seçim öncesinde Donald Trump’ın en çok yüklendiği şirketlerin başında Apple geliyor. Yeni başkan Trump, “Apple artık o lanet bilgisayarını ABD’de üretecek” açıklamasıyla dikkat çekmişti.

        13

        ‘10 KAT DAHA ENDİŞELİYİM’

        Donald Trump’ın ABD Başkanlığı’na seçilmesi üzerine görüşlerini açıklayan bu yılın Nobel Ekonomi Ödülü sahiplerinden Harvard Üniversitesi Profesörü Oliver Hart, Trump ile birlikte bir acizlik dönemine girildiğini belirterek, “Şu an 10 kat daha fazla dehşet içindeyim” diye konuştu. Oliver Hart, “Daha önce Trump’ın başkan seçilme olasığı karşısında dehşet duyuyordum.

        14

        Şu an olabilecekleri düşündüğümde 10 kat daha fazla dehşet içindeyim” dedi ve ekledi: “En tehlikelisi de Trump ile birlikte yeteneksizlik dönemine giriyor olmamız; çevresinde yetkin insanlar yok.”

        15

        SAVUNMAYA BÜYÜK SİPARİŞ

        Yeni dönemde ABD’nin gerek dış tehdit ve gerekse yurtdışı faaliyetlerinde çok daha ‘Amerikancı’ davranacağı beklentisi ABD’li savunma sanayi şirketlerini heyecanlandırıyor.

        16

        Trump seçim öncesi açıklamalarında orduya ek 60 bin asker alınacağını duyurdu. Ayrıca Deniz Kuvvetleri’nin halen 308 olan gemi sayısını 350’e çıkaracaklarını da söyleyen Trump Hava Kuvvetleri’ne de çok sayıda yeni uçak alınacağına işaret etti. Toplam 1 trilyon dolarlık yeni yatırımın beklendiği ordu için silah üreten şirketler ise şimdiden hazırlıklara başladı.

        Mahmut SANCAK/GAZETE HABERTÜRK

        17
        18