Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Rekor kıran borsa dün 100 bin puanı gördü - İş-Yaşam Haberleri

        Borsa İstanbul uzun zaman önce başladığı 100 bin puan maratonunda dün ‘muradı’na erdi. Bazı istisna günler dışarıda tutulursa, 4 Ocak’tan bu yana adeta soluksuz yükselen BİST 100 Endeksi, dün psikolojik seviye olarak kabul edilen 100 bin puanı nihayet gördü. Saat 10’da 100 bin puanı gören endeks bu seviyede sadece 1 saniye kalabildi. Gazete Habertürk'ten Sefer Yüksel'in haberine göre gelen satışlarla bir ara yeniden 99 bin puanın altına geriledi. Endeks’in burada tutunamamasının nedeninin 100 bin puan seviyesinde başlayan makine ya da robot satışı denilen otomatik satışlar olduğu belirtiliyor.

        DOLAR BAZINDA HÂLÂ REKORUN ÇOK UZAĞINDA

        Bilindiği gibi son dönemde altyapının da müsait hale gelmesiyle Borsa İstanbul’da algoritmik işlemler de denilen robot işlemlerin oranı hızla artmıştı. Analistlere göre, dün de 100 bin seviyesinde daha önce girilen robot emirler devreye girdi ve Endeks, 100 bin puanı görür görmez gelen satışlarla yeniden düşüşe geçti. Yurtdışı borsaların yüzde 0.5-1 arası primli seyrettiği Borsa İstanbul’un 100 bin puan seviyesinden ilk başlarda 99 bin puanın altına hızlı gerilemesi de bu tezi güçlendirir nitelikteydi. Borsa İstanbul yerel para cinsinden rekor kırarken, endeks dolar bazında ise tarihi zirvesinin oldukça uzağında seyrediyor. Daha önce Mayıs 2013’te 5.10 sent ile dolar bazında tarihi zirvesini görmüştü. Borsa İstanbul Endeksi yerel para cinsinden tarihinin en yüksek seviyesine çıktığı dün ise dolar bazında 2.84 sent ile Mayıs 2013’teki tarihi zirvesinin oldukça gerisinde seyrediyor.

        REKLAM

        Öte yandan Borsa İstanbul günü yüzde 0.14 düşüşle 99 bin 299 puandan tamamladı. Aslında Borsa İstanbul’u 100 bin puana getiren yükseliş trendi 4 Ocak’ta başladı. Yaşanan referandum süreci ve jeopolitik risklerin gündemde olduğu dönemde bile tırmanışını sürdüren Endeks, o tarihten bu yana yaklaşık yüzde 32 yükseldi. Dünya genelinde sabit getirili menkul kıymet piyasalarından hisse senedi piyasalarına girişlerin, küresel endekslerin rekor kırmasına rağmen devam ettiğine dikkat çeken uzmanlar, “Temel olarak biz bundan etkileniyoruz. Ayrıca yurtiçi veriler de destekleyici bir tablo sunuyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

        BORSA YÖNETİMİ İKİ SIFIR ATMAK İÇİN BİRAZ DAHA BEKLEYECEK

        Borsa İ stanbul Başkanı Himmet K aradağ geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, endeksin 100 bini geçmesinin ardından iki sıfır atılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini söylemişti. Bu durumda Borsa yönetiminin iki sıfır atmak için biraz daha beklemesi ve endeksin, 100 bin puanın üzerinde biraz daha uzun süre kalması beklenebilir. İ stanbul Menkul K ıymetler Borsası (İMKB) adıyla 1986 yılında faaliyete başlayan Borsa İstanbul’da bundan tam 20 yıl önce, 1997 yılının başında endeksten iki sıfır atılmıştı. O dönemde endeks 97 bin 600 seviyesindeyken iki sıfırı atılmış, birkaç gün sonra da 100 bin puanı görmüştü.

        UZMANLARA GÖRE YURTDIŞI KAYNAKLI DÜZELTME YAKIN

        Uzmanlara göre, Borsa İstanbul’un uzun zamandır sergilediği performansta, son dönemde birbiri ardına gelen olumlu haberlerin de etkisi büyük. Önceki günkü büyüme rakamları da bunlardan biri. Uzmanlar, yurtdışından para girişleriyle ve bazı şirketlerin halka arzlarıyla yükselen piyasaya yapılacak düzeltmenin tarihinin çok da uzak olmadığını belirtiyor. Endeksteki kesintisiz yükselişin kâr realizasyonu ihtimalini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken uzmanlar, küresel jeopolitik risklerin arttığı bir ortamda kâr realizasyonunun ne zaman başlayacağını kestirmenin mümkün olmadığını, ancak yurtdışı kaynaklı bir realizasyon görülebileceğini ifade ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ