Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam CEO’ların toplam gelirleri maaşlarının 10 katından fazla - İş-Yaşam Haberleri

        Son bir yılda pozisyonu değişmeyen 25 CEO’nun, geçen yıl elde ettiği net gelirin 1.65 milyar doları bulduğu açıklandı. Bloomberg’in yaptığı araştırmada, listeye birinci sıradan giren, yaklaşık 800 milyar dolarlık piyasa değerine sahip Apple’ın CEO’su Tim Cook’un aldığı ödemenin 8.75 milyon dolar olduğu açıklanmasına rağmen, teknoloji devinin başındaki ismin yıllık geliri toplamda 145 milyon doları buluyor.

        Gazete Habertürk'ün haberine göre, Cook’un gelirinin Apple’ın CEO’su olduğudönemde aldığı 136 milyon dolarlık 1.26 milyon hisse senedinden geldiği belirtildi. Dünyanın en değerli şirketi Apple’ın hisseleri, Cook’un yönetiminde son 36 ay içinde yüzde 78 değer kazandı. Cook’un açıklanan 8.75 milyon dolarlık gelirinin, 3 milyon doları maaş, 5.37 milyon doları nakit prim ve 377 bin 719 doları da ikramiyelerden oluşuyor. Listede yıllık geliri 100 milyon doları geçen bir diğer isim de ikinci sırada bulunan 106 milyon dolarlık geliriyle Netflix CEO’su Reed Hastings oldu. Listenin ikinci sırasındaki Hastings’in gelirlerini maaşlar, primler ve hisseler oluşturdu. Netflix’in hisseleri, Hastings döneminde yüzde 3 binden fazla yükseldi.

        REKLAM

        EVE GÖTÜRDÜLER

        Araştırmada, CEO’ların“Take home” (Eve götürülen) ifadesiyle açıklanan net gelir göz önünde bulunduruyor. Take home gelirler, kazanılmış hisseler, kişinin bulunduğu pozisyonu belli bir süre koruma şartıyla verilen ve vade sonunda hisseye dönüşen opsiyonlar, maaşlar, ikramiye ve primler gibi 5 farklı kriterin birleşmesi ile ortaya çıkan gelirler olarak tarif ediliyor. Araştırma, S&P (Standard & Poor’s) 500 borsa endeksinde yer alan şirketleri kapsıyor.

        S&P 500 listesi, 500 büyük Amerikan şirketinden oluşuyor ve Amerikan hisse senedi piyasasının yaklaşık yüzde 75’ini kapsıyor. Bloomberg’in listesinin çoğunluğunu teknoloji, sağlık ve medya şirketlerinin yöneticileri oluşturuyor. Şirketler genellikle her yıl yöneticilerine teşvik amaçlı belirli miktarda pay veriyor.

        ESAS KAZANÇ HİSSEDE

        REKLAM

        CEO’lar aldıkları payların mülkiyetini almak zorunda olmadıkları gibi, opsiyon değerleri ve kazanılmış hisseler kazançlarını oluşturan esas kalemler oluyor.

        100 MİLYONU AŞAN 2 CEO VAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ