Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam IŞİD'in rehin aldığı kamyonların sahibi konuştu, mehmet kızıl, ışid musul konsolosluk baskını - İş-Yaşam Haberleri

        Seçkin ÜREY/HT EKONOMİ

        IŞİD'ın Musul'a yaptığı saldırı sonrasında şehrin yakınındaki Geyara Termik Santrali'nde rehin alınan 31 Türk şoförü serbest bırakılması için devletin girişimleri sürüyor. Özel sektör ayağında koordinasyonu ise Kızıl Lojistik'in sahibi Mehmet Kızıl yürütüyor. Dün 16:30 civarında telefonla görüştüğümüz Kızıl, "IŞİD'in fidye istemesi söz konusu değil. Aracılar bizi arıyor ve 'şu kadar verirseniz onları bıraktırırız' diyorlar. Bu anlamda kimseyi muhatap almıyoruz. Devletin girişimlerini bekliyoruz. Serbet bırakılıp, başka bir grubun eline geçmeleri de söz konusu değil" diye konuştu. 31 şoföre karşılık IŞİD'in elinde 28 araç bulunuyor. Bunların 21'i Kızıl Lojistik, 7'si ise İkra Lojistik'e ait. İkra Lojistik'in üst düzey yöneticileri de Erbil'de bulunuyor.

        'ESKİ AMERİKAN ÜSSÜNDELER'

        Şoförlerin rehin aldıkları termik santralin 10 kilometre ötesinde işgal zamanında Amerikan Ordusu'nun kullandığı eski bir askeri üste tutulduğunu ifade eden Kızıl, haberlerde anlatıldığı gibi bir süre ayrı tutulduktan sonra biraraya getirildiklerini belirtti. Kızıl, şunları söyledi:"IŞİD'ye doğrudan görüşmüyoruz. IŞİD iletecekleri konuları şoförler üzerinden iletiyor. Sağlıkları iyi durumda. Sadece ara ara 'Maliki'ye (Irak Başbakanı) hizmet ediyorsunuz' diye propoganda yapıyorlarmış" şeklinde konuştu. Kızıl, 'bölgede para çarpmak isteyen ilginç insanlar var' yorumunda bulundu.

        'Santral çalışsın isteyen şoförlere zarar vermez'

        Şoförlerin rehin alındığı santralin aynı zamanda bütün Musul'un elektriğini sağladığını anlatan Kızıl, yılda 1 milyon ton mazot tüketen santralin, yakıtını Türk firmalarının taşıdığını söyledi. Kızıl, "Santralde iki günlük yakıt kaldı. Sevkiyat olmazsa Musul'un elektrikleri kesilecek. Bir şoföre zarar gelirse, bir daha kimse oraya yakıt sevkiyatı yapmaz. Bu da işlerine gelmez" dedi. Santralin Kuzey Irak sınırına 3 kilometre uzakta olduğu için 6 aydır doğrudan Türk kamyonlarını oraya yolladıklarını söyleyen Kızıl, "Seyir sırasında tedbir için özel güvenlik hizmeti alıyorduk" dedi.

        Ailelerin sakinliği bitti

        Ailelerle iletişimi de kendisinin sağladığını belirten Kızıl, "İlk iki gün sakindiler. Artık sakinlik bitti. Tedirgin olmaya başladılar. Şu an işçilere bir zarar gelmesin. Bütün istediğimiz budur. Biz yine de olayın sukünetle çözüleceğine inanıyoruz" dedi.

        'Sakin bir saat olmasaydı çok daha fazlası ele geçerdi'

        Santrale günde ortalama 150 kamyonun yakıt bıraktığını anlatan Kızıl, "Yoğun bir araç trafiği oluyordu. Anladığımız kadarıyla IŞİD'ın satrale yaptığı baskın sakin bir saate denk gelmiş. Bu açıdan şanslıyız. Yoksa çok dafa fazla şoför IŞİD'in eline geçebilirdi" şeklinde konuştu. Kızıl, şoförleri hiç bir zaman Bağdat'a yollamadıklarını ve güneye yük gideceği zaman araç değişimi yaptıklarını söyledi. Kızıl Lojistik, Irak'taki operayonları sırasında ABD ordusunun yakıt ikmalini gerçekleştiriyordu. Şirket halen de Türkiye'de konuşlu NATO'ya bağlı Patriot Bataryaları'nın motorin ihtiyacını tedarik ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ