Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para THY yolcu uçaklarını kargo uçağına çeviriyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Yolcu uçaklarının kargo kapasitesini kullanarak 33 iç ve 109 dış noktaya kargo taşıyan Turkish Cargo, filosundaki 3 adet 38 ton kapasiteli A310-300 kargo uçaklarına Ocak ayında bir yenisini daha ekliyor. Turkish Cargo’nun yıl sonu ciro hedefi 330 milyon dolar.

        Türk Hava Yolları’nın filosunda yolcu uçağı olarak hizmet veren A310-300 tipi uçak Avrupa Uzay ve Havacılık Sanayi’nin (EADS) yüzde yüz iştiraki olan Dresden’deki Elbe Flugzeugwerke GmbH (EFW) fabrikalarında kargo uçağına dönüştürüldü. 38 ton kapasiteli kargo uçağı haline getirilen A310-300 tipi uçak Ocak ayından itibaren kargo taşımacılığında kullanılacak. THY daha öncede EFW fabrikalarında iki adet A310 yolcu uçağını kargoya dönüştürmüştü.

        Airbus uçaklarının dünyadaki tek yetkili merkezi EFW

        Turkish Cargo, bir grup gazeteciyi yolcu uçaklarının kargoya dönüştürüldüğü Dresden’deki EFW fabrikalarına götürdü. Tamamı EADS’ye ait olan EFW Airbus yolcu uçaklarının kargoya dönüştüren dünyadaki tek yetkili merkez. Kuruluşu 1950’lere kadar uzanan EFW tesislerinde, ilk jet motorlu Alman uçağı Baade 152, Fokker 7, ATL2 ve Airbus’un en büyük kargo uçağı A300-600 Beluga’lar imal ediliyor, Rus savaş uçakları Tu-154 ve Mig uçaklarına da teknik bakım hizmeti veriliyordu. EFW fabrikaları 2000 yılında sadece Airbus yolcu uçaklarının kargoya dönüştürüldüğü bir merkez oldu. 1281 kişinin çalıştığı fabrikalarda bugüne kadar 160’dan fazla yolcu uçağı kargoya dönüştürüldü.

        Bir uçağın maliyeti 9.1 milyon dolar

        A310 tipi bir yolcu uçağının kargoya dönüştürülmesi işlemi dört ayda tamamlanıyor ve 9.1 milyon dolara mal oluyor. Daha büyük olan A300-600 tipi yolcu uçağının kargoya dönüştürülmesinin bedeli ise 10.1 milyon dolar. Şu anda sadece A310 ve A300 uçaklarını kargoya dönüştüren EFW, 2011’de A320, 2012’de ise A321 yolcu uçaklarını da kargoya dönüştürebilecek. A330-200/330 modellerinin de kargoya dönüştürülebilmesi için çalışmalar yapılıyor.

        Turkish Cargo’dan yeni hatlar

        Turkish Cargo, filonun dörde çıkmasıyla sefer yaptığı Maasricht, Paris, Londra, Zürih, Köln, Frankfurt, Madrid, Milano, Moskova, Telaviv, Tiflis, Amman, Şam, Dubai, Casablanca, Cezayir, Almatı ve Delhi noktalarında kapasite artışına gidecek. Taşkent, Liege, Kahire, Lagos ve Tahran’a da yeni kargo seferleri konacak.

        Geçen yıl 180 bin ton kargo taşıyan ve 267 milyon gelir elde eden Turkish Cargo, bu yılın ilk 9 ayında taşıdığı kargo miktarını yüzde 11.5 arttırarak 150 bin tona çıkardı. 2008 yılı sonunda 205 bin ton kargo taşımayı planlayan şirket 330 milyon dolar ciro hedefliyor.

        Yolcu uçağı nasıl kargo uçağına dönüşüyor?

        Havayolları filolarında yolcu uçağı olarak hizmet veren 20-30 yıllık uçaklarını hem konforda çok geri kaldığı hem de ekonomik olmaktan çıktığı için kargoya dönüştürüyor. Dresden’deki fabrikaya gelen uçağın önce bütün içi sökülüyor, hassas uçuş sistemleri dışarı çıkarılıyor. Geriye sadece uçağın çıplak gövdesi kalıyor. Bu noktadan sonra uçağın yeniden doğum süreci başlıyor. Uçaktaki pencereler sökülüyor. Gövdeden kargo kapısı olarak monte edilmek üzere 630 kg ağırlında, 30 metrekare büyüklüğünde büyük bir parça kesiliyor. Uçağın içindeki eski parçalar daha yeni ve güçlü parçalarla, eski kirişler daha güçlü olanlarla değiştiriliyor. Kargo yükleme sistemleri ekleniyor. Kokpit de modifiye ediliyor. Kargoların yüklendiği alan ile kokpit arasındaki kısımda mürettebatın oturacağı alana koltuklar yerleştiriliyor. THY’nin A310 uçağında uzun uçuşlarda ikinci pilotun dinlenmesi için bu koltuklar açıldığında tam yatak haline geliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ