Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Karpuz güzeli IMF'ye karşı - Makro Ekonomi Haberleri

        Kavun, karpuz, sarımsak, soğan,vişne, kiraz derken Türkiye sınırları içinde üzerine festival veya şenlik düzenlenmeyen tarım ürünü neredeyse yok gibi. Bu etkinlikler ilk bakışta olumlu gibi görünse de belediyeler arasındaki yarış nedeni ile Türkiye açısından büyük bir kara deliğe doğru dönüşmeye başladı. Öyleki 2009 itibari ile Hazine’ye 14 milyar TL borcu olan 2103 belediyenin festival, şenlik ve konserlere harcadığı yıllık bütçe 3.8 milyar TL’yi buluyor.

        FESTİVALLERE SINIRLAMA GELEBİLİR

        Borçları nedeni ile maaşları ödeyemeyen, yatırımları askıya alan belediyelerin işte bu savurganlığı Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan müzakerelerde de tam üç kez gündeme geldiği de ortaya çıktı. Hazine Müsteşarlığı yetkililerininHABERTURK.COM’a özel verdiği bilgilere göre,IMF, özellikle borçlu belediyelere yeni kaynak aktarılırken harcamaların eğlence velükstüketime gitmemesinin garantisini istemiş

        2 BİN 300 ADET FESTİVAL VE ŞENLİĞİMİZ VAR

        Türkiye’de belediyeler her yıl irili ufaklı ortalama 5 bine yakın konser, 2 bin 300 adet şenlik ve festival düzenliyor. Hemen her festivalde bir ya da birden fazla sanatçı sahne alırken, bu etkinliklere bazen Türkiye’nin en ünlü sanatçıları on binlerce dolar verilerek davet ediliyor. Yani belediyeler, bu iş içinbinler hatta bazenmilyonlara varan yüksek rakamlı paralar ödüyor. Çoğu zaman personelinin maaşını bile ödeyemeyen belediyelerin büyük paralar harcayarak gerçekleştirdiği bu etkinlikler, tartışmalara neden oluyor. Örneğin İzmir'in 57 bin nüfuslu Aliağa İlçesi'nde geçen yıl Barış ve Hoşgörü Kültür Sanat Festivali'nin 1 milyon 250 bin YTL harcandı. Ereğli Belediyesi’nin festival Bütçesi 1.4 milyon TL, Mersin Büyükşehir’in ise 3 milyon TL.

        Belediye ve Mahalli İdareler Çalışanları Birliği Sendikası’nın (Bem-Bir-Sen) hazırladığı verilere göre bu şenliklere harcanan para 1.8 milyar TL. Ancak gerçek bu rakamın çok üzerinde. Çünkü belediyeler festivaller dışında yıl içinde çok sayıda konser ve değişik etkinlikler de düzenliyor. Bu rakam Türkiye genelinde 3.8 milyar TL’ye ulaşıyor.

        BELEDİYELERİN 14 MİLYAR TL BORCU VAR

        Öte yandan Hazine Müsteşarlığı'ndan alınan bilgilere göre, Mahalli idareler yeni döneme 14 milyar 73 milyon TL"likborçla girdi. Bu borcun 6 milyar 708 milyon TL'sini vadesi geçmiş borçlar oluşturdu. Hazine Müsteşarlığı'nın vadesi geçmiş alacaklarının yüzde 81.8'i, toplam alacaklarının da yüzde 54.5'i mahalli idare borçlarından oluştu. Mahalli idarelerin vadesi geçmiş borçların yüzde 60.5'i, toplam alacakların da yüzde 32'si Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden kaynaklandı.

        KARS'TA BORÇ BİTENE KADAR FESTİVAL YOK

        Kars Belediye Başkanlığı’nı kazanan AKP’li Nevzat Bozkuş, belediyeyi borçla devraldıkları gerekçesiyle şehrin iki önemli festivalini iptal etti. Bozkuş'tan önce Belediye Başkanlığı görevini yürüten AKP’li Naif Alibeyoğlu'nun kente kazandırdığı Uluslararası Altın Kaz Film Festivali ve Uluslararası Kültür Festivali yeni başkanla birlikte artık yapılmayacak.

        Türkiye’deki ilginç festivaller

        Hemşehriler festivali Beykoz, İstanbul

        Koyun Kırpma festivali Şırnak, Beytüşşebap

        Kiraz güzeli festivali -Afyon, Sultandağı

        Göl festivali (Çıldır)

        Ayva festivali (Bilecik)

        Yayla festivali (Bursa),

        Yoğurt festivali (Silivri, İstanbul)

        İnek festivali (Beylikova, Eskişehir)

        Güreş festivali (Hatay, Antep)

        Hamsi festivali (Karadeniz illerinde)

        Uluslararası Kültür - Sanat Pirinç Festivali

        Uluslararası Kültür - Sarımsak ve Kendir Festivali

        Hanönü (Gökağaç) Panayırı –Hanönü

        Karpuz Festivali Hasandede Kasabasi, Kırıkkale

        Üzüm ve Kültür Festivali – Ahmetli

        Sarıgöl Üzüm Şenliği – Sarı göl

        Vişne Bayramı Almus Tokat

        Altın Koç Festivali Reşadiye

        Çiğköfte Şenliği Şanlıurfa

        Havuç ve Güveç Festivali Beypazarı

        Buğday Hasat Festivali

        Vişne Festivali - Çubuk

        Su Festivali Kızılcahamam

        Kiraz festivali Mardin

        metincan@haberturk.com

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ