Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para ido'nun fiyat politikası - Makro Ekonomi Haberleri

        Buse Biçer: Özellikle dinamik ve esnek yapıdaki bir fiyat ayarlamanız var değil mi?

        Önder Sezgi: Evet

        HT: O şöyle bir ifade kullanılmış çıkan haberlerde tepki olarak neredeyse uçak fiyatına yaklaştı bilet fiyatları doğru mu?

        Ö.S: Evet esnek fiyatlandırma yöntemi bir fiyatlandırma ve stratejilendirme yani dünyanın birçok modern işletmesinde uygulanan özellikle ulaştırma sektöründe, turizm sektöründe ve birçok sektörde artık yerleşmiş bir uygulama sadece Türkiye'de uçaklarla karşılaştırılıyor. Oradaki sistem getirildi deniliyor ama birçok sektörün uyguladığı bir sistemdir bu. Talebin yıl içerisinde çeşitli dönemlere dengeli dağıtılabilmesi için ve planlamanın önceden yapılmasının maliyet avantajlarından faydalanılabilmesi için getirildi bu fiyatlandırma sistemleri.Şunu söyleyeceğim daha önceki sabit fiyatların üzerine biz sadece bu dönemdeki kendi maliyet enformasyonumuzu kastetmiyorum genel enflasyondaki artış kadar fiyat ilave ettik.Esnek fiyatlandırmada bir örnek vermek istiyorum izninizle anlaşılması daha basit olması için örneğin,özelleştirmeden önce Yenikapı bursa hattında yaya yolcuların net ücretleri sabit bir şekilde 22 liraydı.Bunun üzerinden iki tane iç hatlarda olduğu gibi ayarlama dönemi geçti.24–25 lira civarında bir fiyat söz konusu ocaktı eğer bugün o özelleştirme olmamış ve sabit fiyatla devam ediliyor olsaydı.Biz ne yaptık bugünkü bir esnek fiyatlandırma bantlarımız en düşük bandımız 19 lira en yüksek bant 35 lira yani üs bantları sınırsız bir şekilde açmadı yüzde yüzler, yüzde iki yüzler den söz ediliyor kesinlikle böyle bir şeyler söz konusu değil burada önemli olan ortalamada elde ettiğimiz gelir ortalamada elde ettiğimiz gelir bu hata için 25–26 liralar civarında ve sadece enflasyon kadar artışa tekabül ediyor.

        BB: Şimdi rekabete aykırı şeklinde tepkiler var mesela bu söylediğiniz taban tavan uygulaması arasındaki fark çok büyük bu yüzden rekabete aykırı araca ve şoföre ayrı bilet istenmesi rekabete aykırı, cam kenarı ve koridor fiyatlarının farklılıkları da kötü örnekleniyor. Ne diyorsunuz yani nasıl düzeltilebilir mi? ya da bu böylemi gidecek

        Ö.S: Şöyle söylüyorum esnek fiyatlandırma İDO'nun hâsılatı anlamında enflasyonun üzerinde bir hâsılat artışı olmadı, şikâyetlerin kaynağı dolulukların çok yüksek olduğu sürece seferlerde ve yolcularımızda ortaya çıkıyor. Yani 22 liraya alırken 35 liraya almış olan saygıdeğer yolcumuz tabi yüzde 70–80' i bulan bir fiyat artışı olduğunu düşünüyor.

        BB: Bu arada şöyle bir sorun var internet üzerinden biletler alınıyor ama internet üzerinden alanlarda sorun yaşanıyor ve mecburen gişelerden almak zorunda kalıyor son kalınıyor yani orda da şöyle bir aksaklık var şeklinde

        Ö.S: Şöyle söyleyeceğim bizim satış listemizi yeniledik 1 Haziran itibariyle bu yenilemedeki maksadımız şuydu; 10 yıldır işletmede kullanmakta olan teknolojik ömrünün sonuna gelmiş bir sistem olarak yerine 30'dan fazla büyük hava yolunun kullandığı Türkiye'de de örneklerin olduğu bir paket programı satın aldık ve deniz taşımacılığına uyarladık çok ciddi bir maliyete katlandık bu yatırımı yani acımız daha kolay işleyen daha kullanıcı dostu süratli bir internet sitesi oluşturmaktı yani internet sitesini yavaşlatarak gişe satışlarını teşvik etmek yani çok anlamlı bir strateji değil aksine internet üzerinden satışları biz artırmaya çalışıyoruz. Geçmiş dönemde yüzde 25'ler civarındaydı şimdi yüzde 40'lar civarına çıktı. İnternetten yapılan bilet alışının oranı, çünkü internet üzerinden satışlarınızın maliyeti çok düşük çok ulaşılması kolay pazarlama stratejisi olarak tersi çok yanlış olurdu zaten bu şikâyetin sebebinin şu olduğunu zannediyorum. Onu da kabul ediyorum 28 Mayıs ile 5 Haziran tarihi arasında bu yeni sistemin ilk uygulandığı geçiş günlerinde bir takım sıkıntılar yaşadık çok ağır çalıştı bir takım biletlerle alakalı hatalar oldu hani yüzlerce yolcumuza e-mail ve sms atarak özür diledik.

        BB: Çift bilet satılaması da bunun içinde mi?

        Ö.S: Çift bilet çok münferit bir olay bir kaç kişiden ibaret ve gene bu geçiş dönemiyle alakalıydı orda İDOBÜS'le ilgili olarak gündeme geldi Bursa hattında yenilendiği dönemde 10 civarında yolcumuzun biletleri aynı numara tekrar etmiş oldu fakat o saatimizde tabi 450 kişilik deniz otobüsü bir sıkıntısı yoktu bu bir mazeret değil tabi o yolcularımızdan özür diliyoruz zaten ama bu çok münferit bir olaydı ve artık bizim için gerilerde kaldı. Yani dünyanın en modern satış sistemlerinden birini biz uygulamaya devam ediyoruz keşke herkes yüzde yüz internetten satın alsa mesela İDOBÜS'te internet üzerinden satın alma oranı yüzde yüze yakındır onu biz teşvik etmeye çalışıyoruz tam aksine ama geçiş döneminde yaşanan sıkıntıları sıfırladığımıza inanıyorum. İnşallah çok fazla tekrar etmez. Diğer başlıklar vardı

        BB: Şunu da sorabilir miyim? Hemen arada geçip bir kaç eleştiri daha yanıtlayalım hakikaten izleyicilerimizin çok sorusu var bu anlamda hizmet bedeli adı altında para alınıyor. Koltuğu cam kenarı gibi bir yerden ancak isterseniz ekstra bir ücret alınıyor ve bazı mesleklere uygulanan indirimler kaldırılmış çağrı merkezi dönüş bileti gişeden alınır diyor yani gişeye bir yönlendirme söz konusu dönüş biletlerinde bu durumda da ücret yüksek oluyor diye bir eleştiri var az önce bahsetmiştik araçlı seyahatlerde araba şoförü ayrı arabaya ayrı hem araba hem şoför para kesiliyor değil mi?

        Ö.S: Evet, bu başlıkla sıraladığınız şikâyet konularının özünde şu var biz sadece bursa Yalova ve bandırmaya yaptığımız feribot seferiyle alakalı bir konu bu getirdiğimiz yeniliğin ana fikri şuydu bu feribotlarımızı bizim iki feribotumuz 1200 kişilik, 4 feribotumuzu 800 kişilik, 4 feribotumuzda 600 kişilik bunlar devasal ulaşım araçları yani bir anda 1200 bindiği bir feribotu düşünün bu yolcularımızın beklentileri birbirinden çok farklı yani bir uçakta veya bir otobüste beklentileri birbirine çok yaklaştırabilirsiniz, 2- 3 kategoriye ayırabilirsiniz ama biz mümkün olduğu kadar 1200 kişiyi de mutlu etmeye çalışıyoruz. Hepsinin beklentileri ve önceliği farklı olduğu için onlara özel hizmetler üretmeye çalıştık yani bazı yolcularımız daha sessiz bir ortamda kulaklığı takıp güncel bir izleyebildiği bir ortamda derken bazı yolcularımız hiçbir şey beklemiyorum beni sadece karşıya taşıyın benden en düşük ücreti alın diyor. Bütün bunları kavramak üzere biz bu hizmetleri getirmiştik açıkçası. Fiyat başta bu alt başlıklardaki konularla ilgili eleştiriler o kadar yükseldi ki mesela şeyi örnek vereceğim. Araç ve yolcuya ayrı bilet kesilmesi konusunu biz orda lojistik firmalarına kolaylık sağlamak ve yöresine sadece kendisi gitmeksizin sadece aracını göndermek isteyen müşterilerimizin talepleri için imkân hazırlamaktı. Yolcu artı araç toplam fiyatı değişmedi yani tek bilet, iki tane bilet üretip aynı fiyatı almaya devam ettik ama eski fiyatın üzerine yolcu ayrıca bedel alındığı gibi bir izlenim doğdu. Dolayısıyla buradan önemli bir eleştiri aldık bir diğer eleştiride koltuk seçimiydi biz bütün kararlarımızı Buse Hanım yaptığımız yolcu talep anketlerine göre veriyoruz yani yolcumuz ne istiyorsa onu kavramaya çalışıyoruz bir grup yolcumuz devamlı haftada 3–4 defa seyahat ettiği için yanı koltuğu kullanmayı arzu ediyor böyle bir talep vardı. Tabi bunları oranı da yüzde 2-3'ü geçmiyordu böyle bir imkân getirdik toplam maliyetleri artırmaksızın ama tabi geriye kalan böyle bir talebi alda yüzde 80lerden 90'lardan reaksiyon aldık bunun geri adımın geçen gün attık koltuk seçimi imkânını kaldırdık şimdi bütün yolcularımız istediği koltuğu seçebilecek. Herhangi bir ücret ödemeksizin biletlemeyle ilgili şikâyetleri söyledim bilet fiyatında şöyle bir mantığı vardı bunu da söylemem gerektiğini düşünüyorum bizim özellikle bu yaz aylarında 1000 kişilik feribotlarımıza cuma cumartesi günü pazar günleri inanılmaz artıyor şuan bile bütün feribotlarımız tam dolu tam gidiyor hem araç hem yolcu acısından ama aynı feribottan hafta içi pazartesi salı çarşamba perşembe günlerinde yüzde 20–30 doluluk oranına düşüyor ve önemli bir maliyete yol açıyor biz esnek fiyatlandırmayla hafta içini cazip hale getirmeye çalışmıştık.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ