Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Ekonomi Sınıfı Rumen Dacia, hedef büyüttü - Otomobil Haberleri

        HAKAN ÖZENEN/HABERTÜRK

        Türkiye'ye merkeze koyarak bakarsak, ülkemizin doğusunda lüks ve süper lüks, son yıllarda krizlerle boğuşan batısında ise makul bütçelere hitap eden hesaplı araçların yükselişte olduğunu söyleyebiliriz. Batı Avrupa markaları kendi kıtalarında kan kaybedip, Asyalı müşterilere lüks araçlar üreterek para kazanmanın yollarını ararken, eski sosyalist ülkelerin markaları, Batı Avrupa'da giderek büyüyorlar. 2004 yılında Logan ile başlayan Rumen Dacia'nın başarı hikâyesi, yeni Sandero ve yeni Sandero Stepway ile devam ediyor. 8 yılda 7 farklı model ile Türkiye pazarında yer alan marka, artan satış hacmiyle bugün binek otomobil pazarında en çok satılan 8. marka olarak yerini alıyor.

        23 BİN 990 LİRADAN BAŞLIYOR

        2011 yılında yüzde 2.5 olan pazar payını bu yıl yüzde 3.6'ya yükselterek pazar payını en çok arttıran marka oldu. İspanya'da tanıtımı yapılan yeni Dacia Sandero ve Sandero Stepway de markanın iddiasını artıran otomobiller olarak öne çıkıyorlar. Her iki model de daha önce hiçbir Dacia modelinde bulunmayan yüksek ekipman seviyesiyle dikkat çekiyor. 7 inç geniş ekranın yer aldığı otomobilde, bluetooth, USB girişi, navigasyon gibi ileri teknoloji unsuru ekipmanlar bulunuyor. ESP, ABS, sürücü ve yolcu hava yastığı, gündüz farları, İsofix bağlantısı yenilenen iki modelde de standart olarak sunuluyor. İlk etapta 1.2 litre benzinli ve 1.5 dizel motor versiyonlarla satılacak otomobilde, Renault'nun yeni kullanmaya başladığı 900cc'lik üç silindirli motor ise daha sonra piyasaya sunulacak. Otomobilin fiyatları ise Sandero için 23 bin 990-29 bin 990, Sandero Stepway için ise 29 bin 790-33 bin 790 lira olarak belirlendi.

        ‘ORTA VADEDE EN ÇOK SATILAN 5. MARKA OLACAK'

        Fransa, Almanya, Cezayir, İtalya ve Fas'ın ardından Dacia'nın en çok satıldığı altıncı ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, önümüzdeki dönemde Fas'ı geçebileceklerini söyledi. 2013'de 30 binli satış rakamlarını zorlayacaklarını ifade eden Aybar, Dokker ve Lodgy gibi modellerin katılımıyla vites büyüteceklerini ve Dacia'nın orta vadede Türkiye pazarında ilk beş markadan biri olacağını söyledi. Yalan Dünya'daki Nurhayat karakterini canlandıran Gupse Özay'ı marka yüzü olarak seçen Dacia Türkiye'deki iletişiminin yüzde 78'ini televizyon üzerinden yapıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ