Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Ekonomi Sınıfı Renault Symbol üretimi neden durdu? - Otomobil Haberleri

        HAKAN ÖZENEN / HT GAZETE

        Renault’un Türkiye ortağı OYAK’ın Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar, Türkiye’de üretim yapan otomotiv markalarının Avrupa’da yaşanan kriz dönemlerinden Türkiye sayesinde güçlü çıktıklarını ifade etti.

        Çağlar, Uluslar arası Paris Otomotiv Fuarı’nda sohbet ettik. Çağlar’a PSG Grubu’nun (Peugeot-Citroen) yeni Ortadoğu ve Afrika Direktörü Jean-Christophe Qeumard’ın “IŞİD’i Türkiye’de üretim yapanlar düşünsün. Bizi etkilemiyor. Bölgede üretim gündeme gelirse ilk adayımız Türkiye değil Fas” açıklamasını anımsattık.

        Celal Çağlar, Fransız rakibinin yöneticisinin bu açıklamasına yönelik şu yorumu yaptı: “Türkiye’de üretim yapan markalar Avrupa’daki kriz dönemlerinden hep güçlü çıktı. Bakın bize, bakın Fiat’a. Bu markalar dibe Türkiye sayesinde vurmadı. Avrupa’daki krizleri Türkiye ile aştılar. Bugün Hyundai ve Toyota da Türkiye’de üretimini artırıyorsa, bu ülkede yatırım yapmanın ne denli önemli olduğunu görmelerinden kaynaklanıyor. Onları kısa süre önce iflasın eşiğine getiren ise yanlış tercihleri oldu. Yapılan yanlış yatırımlar ve ülke tercihleri nedeniyle kriz döneminde çok zor günler yaşadılar. O yüzden Türkiye’ye yatıran her zaman kazanır.”

        SYMBOL ÖNEMLİ BİR KOZDU

        Celal Çağlar, 1999 yılından 2012 yılı sonuna kadar Bursa’da üretilen Renault Symbol’le ilgili de çarpıcı açıklamalar yaptı. Symbol’ün Türkiye için en önemli kozlarından biri olduğunu kaydeden Çağlar, “Ancak Symbol’ün Avrupa regülasyonlarına uyumu için 20 milyon euroluk ek yatırım daha yapmamız gerekiyordu. Bu konuda gerek ben gerek Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar defalarca Ankara’ya gittik, erteleme istedik. Euro normlarına uygun olması için gereken bu yatırımı yapmamız halinde Symbol’ün fiyat avantajı kalmayacaktı. Araç başına maliyeti artacaktı. O yüzden biz de üretimini bitirmek zorunda kaldık” dedi.

        SYMBOL’ÜN AVANTAJI i20’YE GEÇTİ

        Celal Çağlar, Türkiye pazarı için Symbol’ün önemli bir model olduğunu ancak Romanya’da üretimin ardından fiyat avantajının azaldığını hatırlatarak, “Bana göre Türkiye’de Symbol’ün yerini dolduracak model Hyundai Assan’ın üretimine başladığı yeni i20 olabilir. Çünkü maliyet avantajı var. Türkiye için uygun motor ve şanzıman seçenekleri bulunuyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ