Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Arap fay hattı İstinye'yi yıktı! - Para Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Domino taşlarının teker teker devrilmesi, belirsizliğin zirve yapması borsalara sert satış getirdi. Teknik göstergelerin işlemediği son günlerde uzmanların dahi kafası karışık. Kimse bir öngörüde bulunamazken tedirgin yatırımcı satış yönünde pozisyon aldı. İşte kara perşembenin özeti...

        İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi bugün sert düştü. İMKB 100 Endeksi, birinci seansta önceki ikinci seans kapanışına göre 2 bin 76 puan azalarak 61 bin 55 puana geriledi. Hisse senetleri bu seviyede ortalama yüzde 3.28 değer kaybetmiş ve ilk bölümde işlem hacmi de 2.1 milyar TL olarak gerçekleşmişti. Kayıpların ikinci seansta da sürmesi günlük kayıbın yüzde 3.75'e ulaşmasına neden oldu. Günlük kayıp 2 bin 370 puan, kapanış 60 bin 760 seviyesinden olurken işlem hacmi 4.4 milyar TL'yi geçti. Buna göre 18 Şubat'tan başlayan sert düşüş trendiyle kayıplar son 4 gün yüzde 8'e ulaşmış oldu. Bu kayıplarla birlikte borsanın değeri yaklaşık 23 milyar dolar erimiş oldu.

        AVRUPA KIRMIZIYLA YEŞİL ARASINDA GİDİP GELİYOR!

        Güne ekside başlayan Avrupa borsaları bir miktar toparlandı. Bazen artıya geçen borsalar kararsız bir seyir izlerken satışların yoğunlaştığı da görülüyor.

        Avrupa'da Londra, Frankfurt ve Paris borsaları petrol fiyatlarındaki artış ve Libya'daki gelişmelerin yarattığı endişe nedeniyle bugün de güne düşüşle başlamıştı. TSİ 17:40'ta Londra Borsası'nda FTSE-100 Endeksi yüzde 0.10 (5 puan) değer kazanarak 5.928 puana, Öğleden önce kayıpların yüzde 1'in üzerine çıktığı Frankfurt Borsası'nda Dax Endeksi şu sıralar yüzde 0.70'lik kayıpla 7.142 puana geriledi. Paris Borsası'nda Cac 40 Endeksi yüzde 0.11 artarak 4.018 puana çıktı.

        Londra Borsası dün yüzde 1,22 (73,23 puan) düşerek günü 5.923,53, Frankfurt Borsası yüzde 1,69 (123,75 puan) azalarak 7.194,60 ve Paris Borsası yüzde 0,92 (37,15 puan) gerileyerek 4.013,12 puandan kapatmıştı.

        DOLAR HIZLI YÜKSELDİ

        En son 31 Ocak 2011'de 1.60 TL'nin üzerine çıkan dolar kuru ardından Şubatta 1.57'ye kadar gerilemişti. Fakat Libya'da yaşanan olaylar doalrın da tansiyonunu yükseltti. Dolar isyanın dokuzuncu gününde 1.61 TL seviyesini test etti.

        EURO SON 15 AYIN ZİRVESİNDE

        Tunus, Mısır'ın ardından Libya'da yaşanan olaylar dolardan daha fazla Euro'nun yükselişinde etkili oldu. Euro, isyanın başladığı günden bugüne yüzde 3.8 değer kazanarak son 15 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Bugün gün içinde 2.219 TL seviyesini gören Euro daha önce bu seviyeleri 9 Aralık 2009'da görmüştü.

        "SATIŞ BASKISI SÜRER, PETROL FİYATLARINA DİKKAT!"

        Ak Yatırım Araştırma Müdürü Erkan Savran son gelişmeler ışığında piyasaları HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ'ne değerlendirdi.

        Satış basksının bir süre daha devam edeceğini öngören Savran şöyle devam etti:

        "Satış baskısının sürmesini bekliyoruz Ana endişe petrol fiyatlarındaki yükseliş. Bu da Türkiye'de cari açık, kur ve şirket karları gibi bir sarmalı etkilyor. Petrol fiyatlarında ciddi artışlar öngörülüyor. Eğer bu gerçekleşirse piyasalardaki satışların daha da sürmesi beklenebilir.

        Bu tür zamanlarda teknik değerlendirmede bulunmak gerçekten çok zor. Bu petrol fiyatlarındaki yükseliş kalıcı olursa Türkiye ve enerjiye bağlı ülkelerde kötü bir sarmalı tetikleyecektir. Yüksek petrol tahminleri nedeniyle kur tahminleri yukarı gider. Örneğin biz daha önce 1.54 TL'lik dolar/TL kur tahminini bir miktar daha yukarı yani 1.61 TL'ye çektik. İkinci yarı için yine de iyimseriz. Muhtemelen ilk 6 ayda 1.60'ın üzerinde kalan bir kur hareketi izleyeceğiz.

        Borsada bir miktar daha düzeltme yaşanması olasılığı var. 60 binin altına gelme olasılığı yüksek. Ama daha ne kadar düşer öngörebilmek gerçekten çok zor. Çünkü kur tarafının bir dengeye oturması gerekiyor. Bundan sonraki süreçte şirketlerin kar tahminleri aşağıya çekilecektir. Son olarak satışın bittiğini düşünmüyorum. Faizde bir miktar daha yükseliş olmasını ve yüzde 9'ların test edilmesini bekliyorum."

        "EN ÖNEMLİSİ BÜYÜME TAHMİNİ"

        ING Bank Baş Ekonomist Sengül Dağdeviren ise yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:

        "Tamamen Libya ekseninde yaşanan sıkıntıların kalıcı bir istikrarsızlığa sebep olup olmayacağı fiyatlara yansıyor. Risk iştahındaki azalmaya bağlı olarak güvenli limanlara kaçış hızlandı. Türkiye'nin negatif ayrışması söz konusu değil. Yaşanan herşey yurtdışıyla birlikte hareketin bir sonucu. Bunun izlenip nerelerde denge kurulacağı izlenmeli. En büyük risk büyümeyle ilgili endişeler

        Bu da petrol fiyatlarıyla teyit edildi. Büyümeye yönelik beklentiler bozulacak mı bunlar izlenmeli. Yüzde 4.5-5 büyüme tahmininde bir risk oluşmazsa borsalar daha aşağıya gitmez.

        Bir panik havası yok biraz izlemek zorunda olduğumuz bir zamandan geçiyoruz. TL'nin bulunduğu seviye olağandışı değil. 1.60 TL Türkiye'nin sürdürülebilir kur seviyeleri. Türkiye'den bir sermaye kaçışı olacağını öngörmüyorum. Kısacası bekle gör zamanından geçiyoruz."

        "PANİK SATIŞLARI YATIRIMCIYI TEDİRGİN EDİYOR"

        Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber de şunları kaydetti:

        "Endeks Libya belirsizliği ile artan petrol fiyatlarının negatif etkisi çerçevesinde 9 Eylül 2010 referandumundaki 60 bin 800 bölgesine kadar geriledi. Burada oluşan boşluk dolmak üzere. Son 1 haftada yüzde 9 değer kaybeden endekste panik satışları yatırımcıyı tedirgin ederken İMKB 100 her dönem oldğu gibi işlemler devam ediyor. Hafta başından itibaren oluşan gerileme 2010 son aylarında referandum ile beraber kırılmanın olumlu yönde olduğu 60.800-61.000 bölgesinde destek bulması en azından satışların durulması anlamına işaret olacaktır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ