Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Video oyunlarının yeni efendisi - Teknoloji Haberleri

        Fransız medya devi Vivendi, ABD’li oyun yapımcısı Activision’la birleşerek video oyun piyasasında bir numara olma hedefinde. Activision'ın kontrol hissesi için 9.8 milyar doları gözden çıkaran Vivendi şimdiden sektör lideri Electronic Arts'ın en dişli rakibi.

        Kısa zamanda yüksek kâr getirisi ile yatırımcıların iştahını kabartan video oyun sektöründeki rekabet kızışıyor. Türkiye'de de çok sayıda tutkunu bulunan World of Warcraft'ın sahibi Vivendi, dünyanın önde gelen oyun şirketlerinden Activision'ın kontrol hissesini satın alarak dünyanın en büyük oyun şirketini kurma hedefinde. Müzik simulasyon oyunu Guitar Hero ile Call of Duty gibi popüler oyunların ya ratırıcısı Activision için Vivendi'nin 9.8 milyar doları gözden çıkardığı bildirildi. Fransız merkezli Vivendi'nin bu birleşme ile 18.9 milyar dolarlık dev oyun şirketi kurup bu alandaki dünya lideri Electronic Arts'ı geride bırakmayı istiyor.

        Birleşme planı kapsamında yeni şirkete Blizzard 2 milyar dolarlık, Activision ise 1 milyar dolarlık yatırım yapacak. Activision Blizzard ismi verilecek olan yeni şirketin CEO'su ise Activision'ın şimdiki CEO'su Bobby Kotick olacak. Vivendi de bu şirketin yüzde 52'lik payla en büyük hissedarı konumunda olacak. Vivendi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Jean-Bernard Levy konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu ittifak eğlence sektöründeki varlığını artırmak isteyen Vivendi için büyük bir stratejik adım" dedi. Video oyun sektörüne hızlı bir giriş yapması beklenen Activision Blizzard'ın 2009 yılı için öngördüğü faaliyet kârı ise 1.1 milyar dolar.

        Activision Blizzard'ın mustakbel CEO'su Kotick, ABD'li New York Times gazetesinde yayımlanan açıklamasında Activision'ın internet alanındaki büyümesini sağlamak için uzmanlaşma kararı aldıklarını ancak tüm araştırmalarına rağmen bu alanda yeterli uzmanlaşmaya ulaşamadıklarını söyledi. Kotick, "İnternet alanda büyümek için başka bir şirketle birleşmeye karar verdik" dedi. Uzmanlara göre, video ve internet oyunu alanındaki güçlerini birleştiren 2 dev şirketin bu girişiminin önündeki en büyük engellerden birinin şirket çalışanları arasındaki bütünleşme sorunu. Yeni şirketin 6 bin çalışanı olacağını belirten Kotick büyüme hedeflerine göre bu rakamın 3-4 yıl içinde ikiye katlanabileceğini belirtti.

        Sektörün hakimi 2 şirket

        Blizzard , Starcraft serisinin çok popüler olduğu Asya'da oldukça güçlü. Activision şirketi ise Microsoft Xbox 360, PlayStation 3 ve The Nintendo Wii olmak üzere yeni nesil 3 büyük oyun konsolunda da Call of Duty, Tony Hawk ile Guitar Hero gibi best seller oyunları bulunan önde gelen bir video oyun şirketi. Sadece Guitar Hero III oyununun kopyaları bir haftada 1.3 milyon adet sattı. Vivendi'nin video oyun birimi Blizzard ile Activision'ın bu sene satıştan 3.8 milyar dolarlık gelir elde etmesi bekleniyor. Los Angeles'taki Wedbush Morgan Securities analistlerinden Michael Pachter Bloomberg haber ajansına konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Artık Electronic Arts'ın bir rakibi var. (Oyun sektöründe) Kesin bir numara ya da iki numara diyebileceğimiz şirketler yok. Artık sektöre hakim 2 şirket var" dedi.

        Activision Blizzard'ın en dişli rakibi konumundaki Electronic Arts 2007 yılında en gözde oyunları Madden NFL 07, Need for Speed Carbon, FIFA 07 ve The Sims 2 Pets'ten toplamda 5 milyon kopyadan fazla satış rakamına ulaştı. Electronic Arts’ın piyasa değeri 17.7 milyar doları buluyor. Vivendi ile Activision şirketlerinden yapılan açıklamada birleşmenin 2008 yılının ilk yarısında tamamlanacağı bildirildi.

        Yıllık 9,1'lik büyüme

        Uzmanlara göre, eğlence sektörü 2011 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 6,4 büyüyecek. Bu büyümenin en önemli motoru ise yıllık yüzde 9,1'lik büyüme ile bilgisayar oyunları olacak. Bilgisayar oyunu piyasasının birkaç yıl içinde yıllık büyüklüğünün 71.6 milyar doları bulması bekleniyor. Oyun piyasasının kârlı pastasından büyük bir pay alma hedefindeki Vivendi aynı zamanda Fransa’nın en büyük ikinci mobil telefon operatörü SFR, dünyanın en büyük müzik şirketli Universal Music ve yine Fransa’nın ünlü televizyon şirketi Canal Plus ile birlikte ABD’li NBC kanalının da yüzde 20’sine sahip.

        Referans

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ