Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Youtube insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili farkındalığı arttırmak için İnsan Hakları Kanalı'nı yayına verdi - Teknoloji Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        SELİN KUNT ZENGİN

        skunt@haberturk.com

        Aktivist ruhun giderek interneti sardığı bugünlerde “ifade özgürlüğü”nün en önemli "içerik" haline geldiği artık yadsınamaz bir gerçek. “Her birey bir hikayedir” sözünü doğrulayan sosyal medya, sınırları kaldırmaya devam ediyor. Twitter ve Facebook'ta başlayan Arap Baharı'nın dalgaları Youtube’un kıyılarında can buldu ve siteyi harekete geçirdi. Arap Baharı ile birlikte internetin sanıldığının aksine sadece eğlence amaçlı bir mecra değil bir bilgi edinme ağı ve hatta bağımsız bir ajans görevi gördüğünü fark edilmesiyle birlikte bu tür paylaşıma yönelik girişimlerde de artış görülüyor.

        Youtube, farkındalığı arttırmak için İnsan Hakları Kanalı'nı (Youtube Human Rights Channel) yayına verdi. Uluslararası insan hakları organizasyonu WITNESS ve video oynatma listesi uzmanı Storyful ile işbirliğine giden ünlü video paylaşım sitesi, dünyada meydana gelen insan hakları ihlallerini yayınlama kararı aldı. Bunun için özel bir kanal açan Youtube amacının insanları eğitmek, bilgilendirmek ve harekete geçirmek olduğunu açıkladı.

        SESSİZLİĞİN SESİ OLMAK İSTİYORLAR

        Siteye şu ana kadar yüklenen videolar bölgelere ve konulara göre kategorize edildi. İnsan Hakları Kanalı'nda toplam 35 kategori var. Dünyanın her yerinden şahıslar ve Birleşmiş Milletler, Amnesty International, PBS gibi uluslararası kuruluşlarda görev alanlar ellerindeki videoların el değmemiş halini sitede paylaşıyorlar. Burada Occupy Wall Street protestolarından, Suriye'de öldürülen gazetecilere, Çin'i protesto etmek için kendini yakan Tibetli rahibeye kadar pek çok hikayenin ham görüntülerini izlemek mümkün.

        Videoların yayına girme prosedürü normal Youtube'dan biraz farklı. Burada yer almasını istediğiniz hikayeyi ve ilgili görüntüyü email ile witness@storyful.com adresine gönderiyorsunuz. İlgililer yapılan inceleme sonunda gönderilen bilgilerin doğruluğundan emin olursa, 35 kanal içinde uygun olan kategori altında videonuz yayınlanmaya başlıyor.

        Dile getirilmeyen, konvansiyonel mecralarda yer bulamayan hikayeleri duyurmak amacındaki girişimin ana kriteri, içeriğin "insan hakları ihlali" ile ilgili olması.

        OKULDA EZİLEN ŞİDDET GÖREN ÇOCUĞA DA YER VAR

        Arap Baharı'nın başladığı günlerde sadece Mısır'dan 3 ayda 100 bin video yüklenmiş olması ve bunun, devletin interneti toptan kesmesine rağmen gerçekleşmesi Youtube'un attığı adımın doğruluğunun önemli bir işareti.

        Youtube sitelerdeki paylaşımın sadece "politik" odaklı olmayacağına işaret ediyor ve ebeveyn tacizi, cinsel şiddet, sosyo-ekonomik adaletsizlik ve hatta okulda bir öğrencinin diğerini sürekli ezmesi gibi günlük hayata dair en bireysel hikayelere dahi yer verileceğini söylüyor. Bu siteyi kuran işbirliğindeki yetkililer amaçlarının "duyulmayan seslere" yer vermek olduğunu söylüyor.

        Burada paylaşılan içerikler, aynı çatı altındaki kardeş firma Google +'ta da yer alacak.

        İnsan haklarının geleceği belli ki artık internette yatıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ